A înflorit socul, iar delicioasa băutură numită socată este tot mai cerută la terase și în restaurante. Amestecată cu ghimbir, mentă sau ananas, socata are numai beneficii pentru sănătate.

Sucul de soc poate fi consumat tot anul. Este produs în mai multe locuri din țară, din flori culese din zone sălbatice sau, mai nou, din plantații de soc.

În Corneşti, judeţul Dâmboviţa, o cultură bio de soc se întinde pe aproape 6 hectare.

Recoltăm atât florile de soc cât şi fructele de soc, recoltăm floarea care este deschisă, nectarul florilor să fie puternic. Ajută în problemele plămânilor, dar este şi un foarte bun diuretic”, a spus un fermier BIO.

Aici se produc sirop de soc cu miere și socată cu ghimbir. Toate se vând online. Din flori culese din vârful muntelui se face sirop de soc și în Alba.

Când vine căldura, toată lumea caută pentru că este un bun răcoritor. Ne contactează pentru botezuri, pentru nunți, folosesc siropul nostru pentru limonadă. De la cafenele, să ofere copiilor o băutură sănătoasă”, spune un producător.

Din 2019, un britanic stabilit în Mureș, produce primul gin din România, din soc. La Institutul de Gust și Calitate din Bruxelles, băutura a luat 2 stele din 3, iar cea mai mare parte din producție se vinde în țara noastră. Anul trecut britanicul a vândut o mie de litri de gin.

Întâi noi facem un vin din soc, pe care îl lăsăm la fermentat. Apoi vinul îl dublu distilăm, adăugăm condimente, și îl distilăm a treia oară. Există multe tipuri de gin din soc în UK, dar sunt făcute în alte feluri. Ei încep cu alcool pur și abia după aceea adaugă socul”, a explicat producătorul.

Clienții cer tot mai des la terase și în baruri cocktailuri alcoolice cu sirop de soc. Aroma poate fi combinată cu succes cu gin, dar și cu prosecco.

Bucătarul cetății din Alba-Iulia ne propune chiar o băutura cu sirop de soc și... vin roșu.

Dacă vreți să excludeți alcoolul, socata poate fi îmbunătățită cu suc de fructe de pădure, ananas și mentă.

A ajuns să se consume în marile restaurante, foarte parfumată, este foarte căutată de cei care vor un gust deosebit, o aromă mai specială decât de ce au băut până acum”, a spus bucătarul cetății.

Un litru de sirop de soc costă de la 50 de lei.