Sfinții Petru și Pavel 2024: Ce nume își sărbătoresc ziua onomastică

sf. Petru si pavel
Shutterstock

Sfinții Petru și Pavel 2024 sunt sărbătoriți pe 29 iunie și sunt două dintre cele mai importante figuri din Noul Testament. Care sunt numele românești care sunt sărbătorite în această zi, aflați în acest articol. 

Cei doi apostoli sunt sărbătoriți împreună în calendarul ortodox, unul fiind „piatra” pe care Hristos a construit Biserica, iar celălalt fiind unul dintre cei mai mari misionari ai creștinismului.

În această zi, mii de români își sărbătoresc onomastica, iar sărbătoarea este precedată de un post care nu are dată fixă și se mai numește și Postul Sâmpetrului.

Sfinții Petru și Pavel, sărbătoriți pe 29 iunie 2024

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie 2024, însă deși sărbătoarea celor doi apostoli are dată fixă, postul dinaintea acesteia nu este fix. Începutul acestuia variază în funcție de data Paștelui. Anul acesta, Lăsata Secului pentru postul Sfinților Apostoli a fost pe 23 iunie, iar postul a început pe 24 iunie, în a doua zi de Rusalii.

Cei doi sfinți sunt foarte importanți în Biserica Ortodoxă și povestea lor este spusă în Noul Testament. Sfântul Petru era pescar, în timp ce Sfântul Pavel era o persoană influentă și puternică în societatea evreiască. Primul era adesea portretizat ca fiind nehotărât și nesigur, în timp ce cel de-al doilea era hotărât și de neclintit.

Citește și
vladimir putin
Președintele Cehiei: Europa se află la începutul unei lungi confruntări cu Rusia. Trebuie să stabilim granițe clare
Șefa închisorii a demisionat pentru a se căsători cu cel mai mare mafiot din Israel, care s-a ascuns de autorități și în România: „Femeile sunt atrase de el ca un magnet”

Ceea ce i-a unit, însă, a fost o credință profundă în Isus. Atât de mult încât erau pregătiți să-și sacrifice viețile pentru El. Credința lor și dorința de a răspândi cuvântul lui Dumnezeu au dus în cele din urmă la martiriul lor.

Născut ca Simon, Sf. Petru a fost unul dintre primii apostoli ai lui Isus. Nu se știu prea multe despre viața sa, cu excepția a ceea ce este scris în Noul Testament.

Conform scripturilor, el era pescar din Galileea. Iisus l-a invitat pe Petru împreună cu fratele său Andrei să-l urmeze, pentru că îi va face pescari de oameni (Matei 4:18-22). Ei au făcut acest lucru fără nicio ezitare și astfel a început călătoria Sf. Petru ca apostol.

El l-a însoțit pe Isus pe parcursul întregii sale „campanii”.

Iisus l-a numit chiar „piatra” pe care își va construi biserica (Matei 16:18). Din această cauză, el este considerat primul papă al Bisericii Catolice.

Sfântul Pavel (numit și Saul) era un fariseu, una dintre cele mai puternice secte evreiești în vremea lui Iisus. Asta înseamnă că era educat și deținea o poziție de influență în societatea evreiască.

În predicile sale, Iisus a criticat public ipocrizia fariseilor (Matei 23).

Ca fariseu, Sfântul Pavel (pe atunci numit Saul) împărtășea această ostilitate. El persecuta cu zel adepții lui Hristos și îi ura pe creștini cu pasiune. Intra în fiecare casă, târa bărbați și femei și îi trimitea în închisoare (Faptele Apostolilor 8:3). Chiar a aprobat uciderea cu pietre a Sfântului Ștefan, primul martir al bisericii (Faptele Apostolilor 7:54-59).

Dar viața lui Saul a luat o întorsătură masivă când era pe drumul către Damasc. O voce i-a vorbit și a spus „Saul, de ce mă persecuți?”. Când Pavel a răspuns „Cine ești, Doamne?”, vocea a răspuns, „Eu sunt Iisus, pe care tu îl persecuți” (Faptele Apostolilor 9).

După acea întâlnire, a devenit orb și a rămas astfel timp de trei zile și trei nopți. Abia când un alt discipol, Anania, a primit o viziune de la Dumnezeu pentru a-și pune mâinile pe ochii lui Saul, el a putut vedea din nou.

De atunci, Saul a devenit un apărător înfocat al lui Hristos și al bisericii sale. Tot atunci a adoptat și numele de Pavel. El predica în sinagogi despre Iisus și chiar călătorea pentru a aduce Evanghelia neamurilor.

Nu a fost o călătorie ușoară. A înfruntat multe amenințări cu moartea și a fost închis de mai multe ori. Totuși, el a perseverat. A luptat pentru credința sa chiar și atunci când asta i-a costat viața.

A înfruntat persecuții din partea fariseilor – aceiași oameni pe care îi considera odată ai săi. Dar a îndurat toate acestea pentru credința lui.

Ziua de sărbătoare a Sfinților Petru și Pavel este celebrată în fiecare an pe 29 iunie. Și nu este doar o coincidență că împărtășesc aceeași zi de sărbătoare.

Conform tradiției bisericești, ambii apostoli au fost martirizați în aceeași zi, sub comanda împăratului Nero.

Deoarece Pavel era cetățean roman, i s-a acordat dreptul de a fi decapitat cu o sabie. Dar romanii au ales ca Sf. Petru să sufere moartea prin crucificare – la fel ca Isus. Cu toate acestea, el a cerut să fie întoarsă crucea cu susul în jos, deoarece credea că nu merită să moară ca mântuitorul său.

Cine sunt românii care își sărbătoresc ziua de nume

Conform datelor furnizate de Ministerul Administrației și Internelor, din cei 503.995 de români care își sărbătoresc onomastica, 382.960 sunt bărbați, majoritatea purtând numele de Petru sau Petre (208.829). În plus, 121.035 dintre cei sărbătoriți sunt femei. De asemenea, sărbătoresc și cei care poartă numele Pavel (33.048), Paul (76.285), Petrică (36.645), Petrișor (17.114) și Patronel (2).

Printre femeile sărbătorite, cele mai multe se numesc Paula (45.838), iar alături de ele se bucură și cele numite Petronela (34.064), Petruța (23.403) și Paulina (16.361). De asemenea, cei cu numele Petruț (5.982), Petrus (3.082), Paulica (711) și Petrița (342) au motive de sărbătoare.

Ziua Sfinților Petru și Pavel este printre cele mai importante sărbători religioase din calendarul ortodox, iar în România sunt mii de oameni care își serbează ziua de nume.

Majoritatea românilor care sărbătoresc în această zi poartă numele de Petru și Petre, însă există și multe alte nume derivate sau similare care sunt celebrate cu această ocazie.

Din punct de vedere etimologic, numele Petru își are originea în grecescul „Πετρος”, care se traduce prin „piatră”.

Conform textelor evanghelice, Apostolul Petru a fost inițial cunoscut sub numele de Simon (ebr. Shimeon), însă Mântuitorul i-a schimbat numele spunându-i: „Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei numi Chifa [Chefa]” (Ioan 1, 42).

Numele a fost transmis din latina populară în forma Chetru (Sânchetru, derivat din Sanctus Petrus) și a fost reintrodus ulterior prin intermediul influenței greco-slave, sub formele Petre și Petru.

Pe de altă parte, numele Pavel este forma românească a latinescului Paulus, care înseamnă „umil” sau „mic”, indicând semerenia.

Nume sărbătorite de Sf. Petru și Pavel:

· Petru

· Petre

· Paul

· Pavel

· Petrică

· Petrișor

· Petronel

· Paula

· Paulina

· Petronela

· Petruța

· Petrița

· Paulica

· Petra

· Pavelina

· Paulică

· Petruț

· Petruș

· Pătru

· Pavelică

· Păvălașc

· Paulin

· Petrache

· Petruca

Se sărbătoresc și nume precum Peter, Polina sau alte derivate din cele două nume de sfinți.

Articol recomandat de sport.ro
Cum au numit-o maghiarii pe Corvinul Hunedoara, după ce a spulberat vicecampioana Ungariei cu 4-0
Cum au numit-o maghiarii pe Corvinul Hunedoara, după ce a spulberat vicecampioana Ungariei cu 4-0
Citește și...
Postul Sfântul Petru și Pavel 2024. Cât durează și când este dezlegare la pește
Postul Sfântul Petru și Pavel 2024. Cât durează și când este dezlegare la pește

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie, ziua martiriului celor doi. Săptămâna dinainte de sărbătoare se ține post.

Președintele Cehiei: Europa se află la începutul unei lungi confruntări cu Rusia. Trebuie să stabilim granițe clare
Președintele Cehiei: Europa se află la începutul unei lungi confruntări cu Rusia. Trebuie să stabilim granițe clare

Rusia va face rău Europei şi nu se va mulţumi să ia doar o parte din Ucraina, a avertizat preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu acordat ziarului austriac Die Presse.

Smiley și Pavel Bartoș au acordat ultimul buton auriu al sezonului fenomen! Românii au talent, lider absolut de audiență
Smiley și Pavel Bartoș au acordat ultimul buton auriu al sezonului fenomen! Românii au talent, lider absolut de audiență

”Sunt extrem de încântată de ceea ce s-a întâmplat aici”, a spus Andra, aseară, la finalul unui moment care a făcut-o să aplaude și să se bucure, încă o dată, de spectacolul total care are loc pe scena show-ului!

Cine este Iulia Vîlceanu ”Villia”, studenta care a făcut publicul să plângă și a primit Golden Buzz de la Smiley și Pavel
Cine este Iulia Vîlceanu ”Villia”, studenta care a făcut publicul să plângă și a primit Golden Buzz de la Smiley și Pavel

Are o voce plină de sensibilitate, iar profunzimea versurilor te face să lăcrimezi. Iulia a avut un moment fenomenal la Românii au talent, care a fost răsplătit cu un Golden Buzz din partea lui Smiley și a lui Pavel Bartoș.

Pavel Bartoș împlinește 49 de ani. Cum sărbătorește coprezentatorul „Românii au talent” în convalescență
Pavel Bartoș împlinește 49 de ani. Cum sărbătorește coprezentatorul „Românii au talent” în convalescență

Pavel Bartoș împlinește 49 de ani. Actorul cunoscut publicului și din postura de coprezentator „Românii au talent” și prezentator „Vocea României”, sărbătorește alături de familie fiind în recuperare după o opreație suferită în decembrie.

Recomandări
Surse: Împrumut istoric pentru România din partea SUA. Congresul american ar urma să aprobe un credit de 2 mld. de dolari
Surse: Împrumut istoric pentru România din partea SUA. Congresul american ar urma să aprobe un credit de 2 mld. de dolari

Împrumutul vine la scurt timp după semnarea declarației comune a NATO privind sprijinul acordat Ucrainei.

Părintele Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura ”Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”
Părintele Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura ”Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, recent, aprobarea canonizărilor pentru 16 sfinţi români, printre care se află și părintele Arsenie Boca.

 

 

ONU a cerut Rusiei să-și retragă urgent personalul militar din centrala nucleară de la Zaporojie
ONU a cerut Rusiei să-și retragă urgent personalul militar din centrala nucleară de la Zaporojie

Cei 193 de membri ai Adunării Generale au adoptat o rezoluţie cu 99 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 60 de abţineri.