Sfânta Maria, o sărbătoare încărcată de tradiții. Câți români își serbează onomastica și ce înseamnă, de fapt, acest nume
Este o zi specială pentru 2.600.000 de români care poartă numele de Maria sau Marin. Mulți credincioși ortodocși și catolici și-au început ziua la slujbă pentru că este Adormirea Maicii Domnului.
Sunt buni de cinste abia în septembrie, de Sfânta Maria Mică.
Aproape un milion și jumătate de românce au primit de la nași și părinți numele Maria. Încă 260.000 sunt Mariana, iar 50.000 Mioara.
Dintre bărbați, 300.000 răspund la Marian și 70.000 la Marin. 3.000 îmbătrânesc ca Marinică. În Maternitatea din Buftea, cele mai multe pătuțuri au fost ocupate de prunci trecuți în acte Maria și Mario, varianta în vogă pentru băieți.
Femeie: „Tatăl meu este Marian și eu sunt Marinela.
Reporter: Sărbătoriți?
Femeie: Sărbătorim mai degrabă pe 8 septembrie”.
În ultimii ani, mulți credincioși care marchează sărbătorile pe rețelele sociale incită dezbaterea „spunem sau nu la mulți ani pe 15 august?” Este, într-adevăr, adormirea, adică moartea Maicii Domnului și ar trebui să fim triști, dar nu asta e ideea. În ochii Bisericii, Maria nu e doar mama lui Iisus, ci și a tuturor oamenilor. De aceea mulți bebeluși primesc la botez acest nume cu rol protector. Inclusiv băieții, în Spania și Germania.
Gabriel Cazacu, preot: „Foarte mulți copii, este biserica lor, este biserica deschisă pentru tineri, pentru cei care vor să se spovedească, să se împărtășească cei care însetează de Hristos. Este o umbrelă spirituală care te ocrotește de furtună, de păcat, de ispite”.
La Mănăstirea Cașin preoții îi amintesc întâi pe cei plecați dintre noi, apoi fac legătura cu viitorul credinței creștine. „Maria” înseamnă, după cele mai multe izvoare, „viață pură”, și se regăsește inclusiv în cultele mozaic, musulman și budist, cu sensul „aleasă de Dumnezeu”.