Secretul celor mai pufoase gogoși. Trucul banal pe care să-l aplici de astăzi

Gogosi
Shutterstock

Secretul gogoșilor pufoase este unul banal, dar dacă ai încercat vreodată orice rețetă și gogoșile tale au ieșit goale la mijloc, atunci trebuie să urmezi aceste sfaturi pentru cele mai pufoase gogoși.

Atunci când lucrezi cu aluat, toate aspectele sunt importante: de la tipul de făină, temperatura din camera în care frămânți, până la timpul de dospire și temperatura de prăjire a gogoșilor. Dacă respecți câteva principii esențiale, gogoșile îți vor ieși perfecte de fiecare dată.

Gogoșile pufoase - ingrediente și cum se prepară

Pentru a face gogoși pufoase ai nevoie de următoarele ingrediente:

500 g făină

2 gălbenușuri

Citește și
loto
S-a oprit la un magazin pentru a cumpăra gogoși și a plecat acasă cu un bilet care i-a adus 100.000 de dolari la loto
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

350 ml lapte

2 pliculețe zahăr vanilat

un praf de sare

coaja de o lămâie

1 lingură zahăr

30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată

10 g zahăr pudră vanilat

ulei pentru prăjit

Se începe prin amestecarea drojdiei cu o lingură de zahăr și cu laptele călduț, lăsându-se să se odihnească până fac spumă. Dacă folosești drojdie uscată, amestec-o cu laptele călduț și lasă cam 10 minute deoparte.

Apoi, se bat bine gălbenușurile cu 300 g de făină. Se adaugă sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie și restul de făină. Se frământă până când aluatul devine elastic și moale. Se lasă la dospit timp de o oră sau până ce aluatul s-a dublat în volum.

După ce a crescut, aluatul se întinde pe masa de lucru presărată cu făină, până obți o grosime de aproximativ un deget. Se decupează rondele cu o formă specială sau cu un pahar cu margini subțiri.

Gogosi

Lasă gogoșile formate să dospească încă vreo 15 minute.

Uleiul se încinge bine și se pun gogoșile în uleiul fierbinte, reducând focul la mic. Se întorc și se prăjesc și pe cealaltă parte până devin aurii.

Apoi se scot pe șervete absorbante, se scutură ușor și se pun într-un bol, fiind presărate cu zahăr pudră vanilat cât sunt încă fierbinți.

Le poți servi ca atare sau le poți umple cu gem, cremă de ciocolată, cremă de vanilie, caramel sau le poți glazura cu ciocolată și decora după bunul plac. Alternativ, poți să le servești cu un sos de ciocolată sau caramel alături.

Secretul pentru ca să iasă pufoase

Odată ce ai amestecat aluatul, iată câteva lucruri care te vor ajuta să ai gogoși pufoase.

Nu te teme de făină. Acoperă bine blatul și sucitoru cu făină - cu siguranță nu vrei să se lipească.

Asigură-te că uleiul este proaspăt și fierbinte. Nu folosi un ulei în care deja ai prăjit ceva și nu da focul prea mare când le prăjești, ca să nu riști să ai gogoși rumenite la exterior și crude în interior.

Încearcă să menții temperatura uleiului cât mai uniformă posibil! Nu adăuga prea multe gogoși în tigaie deodată și fii atent la temperatura între loturi.

Când pui aluatul de gogoși în ulei, folosește o spatulă plată!

Pune cu lingurița ulei peste gogoși în timp ce se prăjesc și înainte de a le întoarce. Acest lucru va ajuta la menținerea căldurii pe ambele părți și va împiedica o parte să fie prea crudă.

Ca gogoșile să iasă pufoase, respectă timpul de dospire al aluatului. De asemenea, puțini sunt cei care lasă aluatul să dospească de două ori, iar aici este cheia unor gogoși pufoase.

Ele trebuie să crească și să formeze buzunare de aer înăuntrul aluatului odată ce sunt formate, astfel încât la prăjit să se facă pufoase în interior și aerate.

Dacă nu lași aluatul la crescut după ce ai format gogoșile, vei ajunge cu ele plate și deloc pufoase, ca niște clătite prăjite.

Iată câteva sfaturi și trucuri pentru a obține gogoși pufoase

Asigură-te că drojdia este proaspătă. O drojdie expirată îți va face aluatul să nu crească deloc.

Lasă aluatul să crească la o temperatură caldă și fără curenți de aer pentru a asigura o dospire corespunzătoare. Poți acoperi bolul cu un prosop curat și lăsa-l într-un loc călduț.

Folosește făină de calitate superioară, care să aibă un conținut ridicat de gluten pentru a obține o textură pufoasă.

Asigură-te că frămânți bine aluatul, astfel încât glutenul să se dezvolte și să obții o textură pufoasă.

Uleiul trebuie să fie încins la temperatura potrivită. Dacă este prea rece, gogoșile vor absorbi prea mult ulei; dacă este prea fierbinte, se vor prăji prea repede la exterior și vor rămâne crude în interior.

După ce sunt scoase din ulei, lasă gogoșile să se scurgă de excesul de ulei pe șervete de hârtie absorbantă pentru a evita să fie prea uleioase.

Gogoșile sunt cele mai bune atunci când sunt consumate proaspete și calde. Servește-le imediat pentru a te bucura de textura lor pufoasă și gustul delicios.

Gogosi

Greșeala pe care o fac mulți

În timpul pregătirii aluatului de gogoși, majoritatea rețetelor necesită utilizarea unei cantități de apă sau lapte.

În majoritatea cazurilor, rețetele cer lichide calde, care ajută la activarea drojdiei. Dar dacă încălzești prea mult alaptele astfel încât să fie fierbinte, vei ucide drojdia atunci când o amesteci în lichid. Prin urmare, aluatul nu va crește.

De asemenea, dacă lichidul este rece, drojdia nu se va activa. Asigură-te că apa sau laptele este încălzit cât să simți la deget, dar să nu te ardă.

Dacă arde, este prea fierbinte și va omorî drojdia, ceea ce va duce la un aluat deloc pufos.

Drojdia proaspătă trebuie păstrată în frigider, iar dacă folosești drojdie uscată, uită-te pe data de expirare.

Alt lucru esențial și o greșeală pe care mulți o fac este că nu au răbdare să lase aluatul să crească de două ori. Prima oară, aluatul de gogoși trebuie să își dubleze volumul, iar după ce formezi gogoșile, acestea trebuie acoperite și lăsate să crească măcar 10-15 minute.

O altă greșeală pe care mulți o fac este să dea focul prea mare atunci când prăjesc gogoșile. În acest fel te vei alege cu gogoși care la interior au aluat crud, iar la exterior vor fi rumenite bine. Ai grijă la temperatura uleiului atunci când prăjești gogoșile. Încinge-l pentru început, apoi când începi să prăjești gogoșile, lasă focul mic.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Festin într-o seră din Cluj. Vizitatorii s-au delectat cu plăcinte, gogoși sau ciocolată
Festin într-o seră din Cluj. Vizitatorii s-au delectat cu plăcinte, gogoși sau ciocolată

La plăcinte înainte, spune o veche vorbă românească, testată chiar în acest weekend la un târg al producătorilor locali organizat într-o seră din Cluj.

S-a oprit la un magazin pentru a cumpăra gogoși și a plecat acasă cu un bilet care i-a adus 100.000 de dolari la loto
S-a oprit la un magazin pentru a cumpăra gogoși și a plecat acasă cu un bilet care i-a adus 100.000 de dolari la loto

O femeie din SUA care se întorcea de la serviciu s-a oprit la un magazin în drum spre casă pentru a lua câteva gogoși pentru copiii ei. A decis să cumpere și un talon răzuibil în valoare de doar 10 dolari și a aflat că a câștigat 100.000 de dolari.

O femeie, inculpată în Australia după ce a furat un camion cu 10.000 de gogoşi
O femeie, inculpată în Australia după ce a furat un camion cu 10.000 de gogoşi

O femeie în vârstă de 28 de ani a fost inculpată joi, în Australia, după ce a furat un camion care transporta 10.000 de gogoşi, relatează AFP.

Gogoşi vizate de o nouă alertă europeană de produse contaminate cu oxid de etilenă
Gogoşi vizate de o nouă alertă europeană de produse contaminate cu oxid de etilenă

O nouă alertă europeană de produse contaminate cu oxid de etilenă a venit, de această dată pentru gogoşi.

Autoritățile americane oferă gogoși, bere sau marijuana oamenilor pentru a-i convinge să se vaccineze
Autoritățile americane oferă gogoși, bere sau marijuana oamenilor pentru a-i convinge să se vaccineze

Numărul cazurilor noi de coronavirus, spitalizări și decese a scăzut semnificativ în Statele Unite. Experții în sănătate spun că progresele se datorează vaccinării în masă.

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.