Scumpirile au redus și mai mult porțiile bolnavilor. Ce preparate au fost scoase din meniu
Ca să se încadreze în norma de hrană de 11 lei pentru un pacient, foarte multe spitale au renunțat la anumite alimente și au scăzut cantitatea din farfurie.
Unele mese, precum desertul, au fost scoase de tot, iar carnea de vită a fost înlocuită cu cea de pui
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Spitalul de Neurochirugie Nicolae Oblu din Iași hrănește zilnic peste 200 de pacienți. Ca să se încadreze în 11 lei pe zi, pentru trei mese, șefii unității medicale au tăiat din meniu mai multe alimente, cum ar fi carnea de porc și cea de vită. Bolnavii primesc astfel aproape zilnic ciorbă de legume.
Mihaela Știrbu, asistent șef Bloc Alimentar: „Suntem setați să cumpărăm alimente mai ieftine, cum ar fi fasolea uscată, orezul, cartoful, alimente care sunt mai accesibile. La carne, de regulă, preparăm numai carne de pui. Este cea mai ieftină.”
La micul dejun, pacienții primeau de regulă trei alimente, acum au rămas cu două: fie pâine cu unt sau gem, fie pâine cu ou. La prânz, bolnavilor li se dă ciorbă și fasole păstăi sau orez cu carne, iar la cină tocăniță de cartofi. Cât privește desertul, a fost scos de tot.
Pacientă: „Suma mi se pare modică, mâncarea este foarte bună, dar datorită efortului dumnealor.”
Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Nicolae Oblu Iași: „E adevărat că suma alocată hranei pentru un pacient nu este o sumă foarte mare. Noi ne-am străduit să asigurăm cele 3 mese pe zi.”
La Institutul de Psihiatrie Socola, meniul este mai scump cu 2 lei și 20 de bani, pentru că aici sunt îngrijiți bolnavi cu afecțiuni psihice. Și aici a fost tăiat desertul, iar carne se pune doar de pui.
Bogdan Mucenică, purtător de cuvânt al Institutului de Psihiatrie Socola Iași: „Având în vedere evoluția prețurilor la alimente, cred că la noile negocieri cu furnizorii de produse va fi dificil, va fi dificil fără o creștere a normei de hrană.”
Pe lângă înlocuirea unor alimente, a scăzut și porția de mâncare, de la 200-250 de grame, la 150. Totuși, reprezentanții spitalelor spun că respectă valoarea nutritivă de care are nevoie fiecare bolnav. Nutriționiștii atrag atenția că refacerea unui pacient depinde foarte mult de alimentație.
Adina Rusu, nutriționist: „Este important ca alimentația pacientului spitalizat să conțină o cantitate corespunzătoare de proteină de bună calitate și aici ne referim la pește, la brânzeturile nu foarte grase și la ouă. Este important să aibă cantități corespunzătoare de fructe și legume cât mai diversficate.”
Prețurile alimentelor au crescut semnificativ în ultima perioadă
Potrivit Institutului Național de Statistică, cartofii, de exemplu, costă cu peste 25% mai mult decât în ianuarie anul trecut. Pâinea s-a scumpit cu peste 10%, iar brânza, peștele și ouăle cu peste 8%.
Anul trecut, alocația de hrană pentru pacienți a fost majorată cu 1 leu. Ministrul Sănătății spune că aceasta ar putea fi crescută, prin proiect de lege sau ordonanță de urgență.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Suma este, într-adevăr, mică. Ne găsim sub impactul mai multor presiuni. Au crescut prețurile la utilități la spitale, costurile generale au crescut.”
În contextul unor meniuri mai mici și mai sărace, o pacientă internată în Maternitatea din Baia Mare, a primit supă de legume cu carne de pui cu pene. Femeia a făcut plângere. Reprezentanții unității medicale au început o anchetă internă.