A fost sărbătoare mare duminică pe Câmpia Soarelui de la Padeș, în Gorj, unde în 1821 începea revoluția lui Tudor Vladimirescu.

Monumentul ridicat în 1934, pentru a marca evenimentul, a fost reabilitat. Lucrările ar fi trebuit să fie terminate anul trecut, când s-au împlinit 200 de ani de la Revoluția lui Tudor, dar nici acum nu sunt complet încheiate.

„Să îngenunchiem fraților, și să jurăm credință steagului revoluției noastre. În genunchi cu toții. La porunca mea jurăm – jurăm” a interpretat un actor rolul lui Tudor Vladimirescu.

Câteva sute de localnici au participat la festivitatea menită să marcheze 201 ani de când "norodul" condus de Tudor Vladimirescu s-a ridicat împotriva domnitorilor fanarioți. Lucrările de restaurare ale mausoleului ar fi trebuit finalizate anul trecut, cu ocazia bicentenarului revoluției, dar nu sunt gata nici acum.

„Mi se pare foarte frumos, trebuia să fie gata de anul trecut, dar mai bine mai târziu decât deloc și făcut cu gust și plăcere.”

„Se mâncase piatra, dar acum l-o modificat bine” - spun localnicii.

La festivitate a fost prezentată și o scenetă menită să le reamintească oamenilor cum s-au derulat evenimentele din 1821.
„Organizarea de azi nu a fost la înălțime. Mi-a plăcut de artist, că a ridicat ștacheta, nu a fost un istoric, că eu de ăia vin să aflu noutăți” spune o localnică.

„Ar trebui mai mult reclamă pe chestia asta – e un loc necunoscut – necunoscut, că noi suntem din zonă și rar auzim de locul ăsta” este de părere altcineva.

Chiar dacă nu au terminat complet proiectul de reabilitare a mausoleului, autoritățile vor să facă rost de bani pentru a construi o casă a lui Tudor Vladimirescu, în speranța că vor veni mai mulți turiști în zonă.

Gabriel Mihăiță Troacă, primar comună Padeș: „A fost o lucrare amplă, nu a fost o lucrare ușoară, a trebuit să stăm la fiecare pietricică, s-o bibilim noi cu constructorul.”

Întregul proiect de reabilitare al mausoleului a costat peste 1 milion de lei. Cu această ocazie a fost modernizat și drumul care asigură accesul spre această locație.