Românii cumpără mai multe cărți datorită recomandărilor făcute pe TikTok. Top 10 cele mai vândute cărți
Românii au cumpărat cu 20% mai multe cărți în 2024 față de anul precedent, cu o medie a comenzilor de 135 de lei la nivel național.
Apetitul pentru citit a crescut și datorită recomandărilor făcute de book-tokeri pe rețelele de socializare – adică acei creatori de conținut pasionați de literatură.
Potrivit Barometrului Cultural, 59% dintre români au citit anul trecut cel puțin o carte, iar 22% în jur de 5. În top au fost literatura clasică și cărțile de dezvoltare personală, dar tot mai mulți cititori s-au orientat și către lucrări din domeniul medical.
Loredana Tudor - reprezentant librărie: „Două dintre ele sunt semnate de oameni cu studii în medicină. Avem un biochimist, dacă ne referim la Revoluția glucozei, o carte care ne învață cum să trăim și cum să ne alimentăm, astfel încât să nu ajungem la medic atât de repede. Cred că am înțeles cu toții că e datoria noastră să ne informăm și este foarte important să facem asta, iar faptul că apelăm la cărți care, iată, au în spate studii mi se pare și mai important.”
La o altă librărie, pe lângă beletristică, cele mai cerute au fost cărțile pentru copii și cele de dezvoltare personală.
Radu Florian, consultant vânzări: „Au fost cărțile de filosofie și beletristică, bineînțeles, cu genurile aferente, adică SF, fantasy, thriller, romane de dragoste. Au mai fost și cărți din domeniul memorialistică, biografii – la fel, sunt cerute constant.”
Mulți cititori sunt interesați și de istoria recentă.
Ioana Bâldea Constantinescu, director comunicare: „Cartea lui Cătălin Ranco Pitu. Cătălin Ranco Pitu este procurorul general care a semnat rechizitoriul dosarului Revoluției din 1989. Era de așteptat cumva să fie o carte în top. La fel, vorbim despre Patriot. Memoriile lui Alexei Navalnîi. În top îl ocupă și memoriile Angelei Merkel, Libertate, o traducere de Cora Radulian.”
Rețelele sociale au început să joace un rol tot mai important în promovarea literaturii clasice. Anul trecut, autorul rus F.M. Dostoievski a cunoscut o popularitate neașteptată pe TikTok, grație recomandărilor făcute de book-tokeri – adică creatori de conținut pasionați de literatură. Nuvela Nopți albe a fost cea mai căutată de către tinerii din Generația Z.
De altfel, recomandările de cărți făcute pe TikTok au mare succes. O bunică are peste 21.000 de urmăritori și aproximativ 250.000 de aprecieri.
Potrivit EUROSTAT, România rămâne pe ultimul loc în materie de citit, după Italia și Cipru.