România are cele mai scumpe credite ipotecare din Europa. În schimb, locuințele sunt printre cele mai ieftine

Dezvoltatorii propun românilor să-și ia 2 apartamente mici lipite pentru a avea TVA de 5%, din care să facă apoi unul
Inquam/ Octav Ganea

Prețurile apartamentelor noi vândute pe piața din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de anul anterior, ajungând la o medie de 1.322 de euro/mp.

Astfel, România se află pe locul patru în topul celor 24 de țări analizate în cadrul raportului Deloitte Property Index 2021, în ordinea crescătoare a prețurilor, după Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Portugalia.

În privința gradului de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii fiecărei țări, calculat în funcție de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard (70 mp), România se află la jumătatea clasamentului.

Pentru prima dată, Austria a devenit în 2020 țara cu cele mai scumpe locuințe dintre cele analizate, cu un preț mediu de 4.457 de euro/mp, urmată de Franța, cu 4.421 de euro/mp. Prețuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat, anul trecut, și în Germania, Marea Britanie și Israel.

La polul opus, cu cele mai mici prețuri pentru locuințele noi tranzacționate, se află Bulgaria, cu o medie de 578 de euro/mp, urmată de Bosnia-Herțegovina, cu 881 de euro/mp.

Citește și
repartitoare
Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare sau repartitoare. Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în 2020, în Ungaria, unde prețul de tranzacționare pentru apartamentele noi a urcat cu 12,3% față de anul anterior, Olanda și Germania, cu un avans de 10,81% fiecare. Per total, anul trecut, prețurile locuințelor au crescut în 21 dintre cele 24 de țări analizate.

Ieftiniri s-au consemnat în perioada menționată în Norvegia, cu aproape 4%, Bosnia-Herțegovina, cu 1,54%, și Italia, cu 1,24%. România, cu o urcare anuală de 3,1% a prețurilor, se plasează pe locul șase în ordinea crescătoare a scumpirilor.

„În ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în 2020, în cele mai multe cazuri, piața rezidențială a înregistrat creșteri de prețuri. Această evoluție s-a datorat faptului că cele mai multe țări au raportat o cerere fără precedent pentru locuințe noi la scurt timp după ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei, precum și, cel mai probabil, din cauza creșterii costurilor de construcție și accesibilității finanțării. Pentru a doua jumătate a anului 2021, majoritatea participanților la studiu (73%) estimează că prețurile vor continua să crească, într-un climat general inflaționist”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Raportul Deloitte Property Index 2021 analizează și 61 de orașe europene, iar Parisul conduce în topul celor mai scumpe locuințe, cu un preț mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp), Munchen (8.700 de euro/mp) și Londra (7.916 euro/mp).

 

Trei orașe din România se află în clasament

 

Trei orașe din România sunt incluse în clasament, respectiv Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), București (1.440 de euro/mp) și Timișoara (1.270 de euro/mp).

Parisul conduce și în topul orașelor cu cele mai mari chirii, cu 28,6 euro/mp/lună, urmat de Londra (26,1 euro) și Oslo (24,7 euro).

Pentru a realiza o comparație cât mai relevantă a piețelor analizate, studiul calculează și gradul de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii din țările analizate, în funcție de numărul de salarii medii brute anuale de care este nevoie pentru a achiziționa un apartament nou standard (70 mp). Un român are nevoie de șapte salarii anuale pentru o astfel de achiziție, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate.

Cel mai greu accesibile locuințe sunt în Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru o locuință proprie, iar cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia și Irlanda (3,1 salarii medii anuale).

În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.

Studiul Deloitte Property Index, aflat la a zecea ediție, analizează evoluția pieței imobiliare rezidențiale din 24 de țări și 61 de orașe europene pe parcursul anului 2020.

Precizăm că în știrea inițială publicată de Agerpres, agenția națională de presă a transmis, în mod eronat, că România are printre cele mai scumpe apartamente noi din Europa.

Știrea inițială 

Preţurile apartamentelor noi vândute în România au crescut cu 3,1%, în 2020 faţă de anul anterior, până la o medie de 1.322 de euro/mp, în acest context ţara noastră ocupând locul 4 din 24 de state analizate în raportul Deloitte Property Index 2021.

Datele centralizate în cercetare arată că, în privinţa gradului de accesibilitate a locuinţelor pentru locuitorii fiecărei ţări, calculat în funcţie de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard (70 mp), România se află la jumătatea clasamentului.

Studiul Deloitte evidenţiază faptul că, pentru prima dată, Austria a devenit în 2020 ţara cu cele mai scumpe locuinţe dintre cele analizate, cu un preţ mediu de 4.457 de euro/mp, urmată de Franţa, cu 4.421 de euro/mp. Preţuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat, anul trecut, şi în Germania, Marea Britanie şi Israel.

La polul opus, cu cele mai mici preţuri pentru locuinţele noi tranzacţionate, se află Bulgaria, cu o medie de 578 de euro/mp, urmată de Bosnia-Herţegovina, cu 881 de euro/mp.

România se clasează în acest top pe poziţia a patra, cu un preţ consemnat în 2020 de 1.322 de euro/mp.

 

Cluj-Napoca, București și Timișoara, cele mai scumpe din România

 

Conform sursei citate, anul trecut, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în Ungaria (+12,3% faţă de 2019), Olanda şi Germania (+10,81%, fiecare).

Per total, anul trecut, preţurile locuinţelor au crescut în 21 dintre cele 24 de ţări analizate.

Pe de altă parte, ieftiniri s-au consemnat în perioada menţionată în Norvegia - cu aproape 4%, Bosnia-Herţegovina (-1,54%) şi Italia (-1,24%).

România, cu o urcare anuală de 3,1% a preţurilor, se plasează pe locul şase în ordinea crescătoare a scumpirilor.

Raportul Deloitte Property Index 2021 analizează şi 61 de oraşe europene, iar Paris conduce în topul celor mai scumpe locuinţe, cu un preţ mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp), Munchen (8.700 de euro/mp) şi Londra (7.916 euro/mp).

În această ierarhie sunt incluse şi trei oraşe din România, respectiv: Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), Bucureşti (1.440 de euro/mp) şi Timişoara (1.270 de euro/mp).

Capitala Franţei conduce şi în topul oraşelor cu cele mai mari chirii, cu 28,6 euro/mp/lună, urmat de Londra (26,1 euro) şi Oslo (24,7 euro).

Realizatorii studiului au calculat şi gradul de accesibilitate a locuinţelor pentru locuitorii din ţările analizate, în funcţie de numărul de salarii medii brute anuale de care este nevoie pentru a achiziţiona un apartament nou standard (70 mp).

Astfel, un român are nevoie de şapte salarii anuale pentru o astfel de achiziţie, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate.

 

Rata medie a dobânzii de 5,3% pe an la creditele ipotecare, cea mai scumpă din Europa

 

Cel mai greu accesibile locuinţe sunt în Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru o locuinţă proprie, iar cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia şi Irlanda (3,1 salarii medii anuale).

În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.

Studiul Deloitte Property Index, aflat la a zecea ediţie, analizează evoluţia pieţei imobiliare rezidenţiale din 24 de ţări şi 61 de oraşe europene pe parcursul anului 2020.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cât costă montarea repartitoarelor de căldură. Sunt obligatorii din 31 decembrie
Cât costă montarea repartitoarelor de căldură. Sunt obligatorii din 31 decembrie

Românii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire trebuie să își monteze sisteme de măsurare a consumului de căldură până la sfârșitul anului.

Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare sau repartitoare. Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea
Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare sau repartitoare. Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la sfârşitul anului, potrivit unei legi adoptate deja de Camera Deputaţilor, conform economica.net.

Președintele de bloc poate intra în apartamentul tău fără să îi dai voie. Ce riști dacă nu îi permiți accesul
Președintele de bloc poate intra în apartamentul tău fără să îi dai voie. Ce riști dacă nu îi permiți accesul

Reprezentantul asociației de proprietari - cum ar fi președintele de bloc - are dreptul să intre în orice apartament din clădire fără acordul proprietarului, în unele situații, pe baza unui preaviz cel puțin 24 de ore, potrivit AvocatNet.ro.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.