Reguli de circulație în Macedonia de Nord. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele

Reguli de circulatie in Macedonia de nord
Shutterstock

De la munții spectaculoși și oportunitățile de drumeții, Macedonia de Nord are o mulțime de obiective turistice care ar putea să te surprindă. Iată câteva reguli de circulație în Macedonia de Nord taxe de drumuri și amenzi rutiere.

 La fel ca în majoritatea țărilor europene, în Macedonia de Nord se conduce pe dreapta și se depășește pe stânga. Dacă decizi să călătorești aproape de granița cu Kosovo, este mai bine să stai pe drumurile principale și să călătorești doar pe timp de zi. La fel ca în România, trebuie să ai mereu în vehicul o vestă reflectorizantă și un triunghi de avertizare; de asemenea, este recomandat să ai anvelope de iarnă sau lanțuri pentru zăpadă dacă plănuiești să călătorești între 15 noiembrie și 15 martie. Reguli de circulație în Macedonia de Nord

În Macedonia de Nord, ai voie să conduci de la vârsta de 18 ani dacă ai un permis de conducere valabil din UE. Cu toate acestea, noii șoferi care au permisul de mai puțin de doi ani, nu au voie să conducă între orele 23:00 și 5:00 decât dacă sunt însoțiți de cineva cu vârsta peste 25 de ani și cu mai mult de doi ani de experiență în conducere.

Ca toate țările de pe continentul european, în Macedonia de Nord se conduce pe partea dreaptă a drumului. Prin urmare, regula prioritatea de dreapta se aplică, depășirea se face pe partea stângă, iar în sensurile giratorii se conduce în sens contrar acelor de ceasornic.

Limitele de viteză în Macedonia de Nord variază în funcție de tipul de drum, tipul de vehicul și vârsta șoferului.

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

În interiorul localităților, limita de viteză este de 50 km/h. Pe drumurile rurale, limita este de 80 km/h (70 km/h pentru vehiculele peste 7,5 tone).

Drumurile expres au o limită maximă de viteză de 110 km/h pentru mașini și motociclete și 80 km/h pentru vehiculele cu remorci.

Pe autostrăzi, limita generală este de 130 km/h, cu 80 km/h pentru vehiculele cu remorci și 70 km/h pentru camioane.

Șoferii sub 21 de ani sau cei care au permisul de mai puțin de doi ani trebuie să respecte limite de viteză reduse: 60 km/h pe drumurile rurale, 80 km/h pe drumurile expres și 100 km/h pe autostrăzi.

Farurile trebuie să fie aprinse în permanență în Macedonia de Nord, iar toți ocupanții vehiculului trebuie să poarte centuri de siguranță.

Utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii este permisă doar cu un dispozitiv hands-free.

Pe lângă faptul că trebuie să ai în mașină un triunghi reflectorizant, o trusă de prim ajutor și veste reflectorizante, șoferii trebuie să aibă și o frânghie de remorcare sau o bară de remorcare în vehicul. De asemenea, este recomandat să ai un set de becuri de rezervă.

Limita legală de alcool pentru șoferi este de 0,5‰. Cu toate acestea, șoferii sub 21 de ani și cei care au permisul de mai puțin de doi ani trebuie să respecte o politică strictă de toleranță zero (0,0‰).

Reguli de circulatie in Macedonia de nord

Drumurile din Macedonia de Nord

Macedonia de Nord este cunoscută pentru peisajele sale pitorești, montane, unde condusul poate fi destul de dificil. Cu toate acestea, traficul în Macedonia de Nord este relativ sigur.

În special în orașe și pe principalele rute de tranzit între zonele mai populate, drumurile din Macedonia de Nord sunt bine dezvoltate și ușor de navigat.

Cu toate astea, pe drumurile rurale și pe rutele montane, trebuie să fii pregătit pentru gropi și porțiuni de drum mai grele.

De asemenea, pe drumurile macedonene, poți întâlni căruțe trase de cai și vehicule slab iluminate, așa că e important să conduci cu prudență.

Amenzi de circulație în Macedonia de Nord

Conducerea sub influența alcoolului: de la 250 Euro

Trecerea pe roșu: de la 300 Euro

Utilizarea telefonului în timpul conducerii: 45 Euro

Încălcarea regulilor de parcare: de la 45 Euro

În caz de accident

În caz de accident rutier, trebuie să contactezi poliția și să aștepți sosirea acesteia la locul accidentului. Este important să nu muți vehiculele implicate până la sosirea poliției, decât dacă acestea reprezintă un pericol pentru traficul rutier.

În Macedonia de Nord, este obligatoriu să ai în mașină un formular de constatare amiabilă de accident, care trebuie completat în caz de accident minor.

Asistență rutieră

Există numeroase servicii de asistență rutieră în Macedonia de Nord. În caz de defecțiune, poți contacta serviciile de asistență rutieră, care sunt disponibile 24/7 în principalele orașe și de-a lungul principalelor rute de tranzit. Este recomandat să ai la îndemână numerele de contact ale acestor servicii atunci când călătorești prin țară.

Vigneta și taxe de drum

În Macedonia de Nord nu există sistem de vignete pentru autoturisme, însă unele autostrăzi și tuneluri pot percepe taxe de trecere. Aceste taxe trebuie plătite la punctele de taxare. Trebuie să ai îndemână numerar în moneda locală (denar macedonean) pentru a plăti aceste taxe.

Valoarea taxelor depinde de categoria vehiculului și de secțiunea de autostradă parcursă. Pentru a estima costul autostrăzilor, poți folosi site-ul www.viamichelin.com.

Condiții generale de conducere

Respectă limitele de viteză și regulile de circulație. Evită conducerea pe timp de noapte în zonele rurale, dacă este posibil. Fii pregătit pentru eventuale întâlniri cu vehicule trase de cai sau alte obstacole pe drumurile rurale.

Verifică condițiile meteo și starea drumurilor înainte de a porni la drum. Asigură-te că ai toate documentele necesare, inclusiv permisul de conducere, asigurarea auto și documentele vehiculului.

Reguli de circulatie in Macedonia de nord

Închirierea unei mașini

Pentru a închiria o mașină, trebuie să ai cel puțin 21 de ani (vârsta poate varia în funcție de categoria mașinii) și să deții permisul de conducere de cel puțin 2 ani. Unii furnizori au și restricții pentru șoferii de peste 75 de ani. (Regulile de vârstă pot varia în funcție de furnizorul local). Centurile de siguranță sunt obligatorii și ar trebui să ai pașaportul cu tine în orice moment.

Majoritatea categoriilor de mașini pot fi conduse în Europa de Vest. Dacă dorești să conduci în străinătate (în afara Macedoniei de Nord), trebuie să achiziționezi o asigurare suplimentară. Nu poți lua mașina închiriată pe un feribot. Din cauza reglementărilor de asigurare, există restricții pentru categoriile de mașini de lux și pentru călătoriile în anumite țări.

Când închiriezi o mașină din Macedonia de Nord, în mod normal poți conduce în toate țările din Europa de Vest, precum și în majoritatea țărilor vecine. Există reguli diferite, în funcție de țara în care vrei să mergi cu mașina închiriată.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate

În contextul în care scăderea natalității reprezintă o problemă acută în țările occidentale, un studiu amplu realizat de cercetătorii danezi a stabilit o legătură directă între infertilitate și poluare, inclusiv cea fonică.

 

Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro
Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro

Vacanța de vară a ajuns la final, dar asta nu înseamnă că nu mai avem motive să mergem la mare. Dimpotrivă, vremea este bună, iar prețurile sunt mai prietenoase.  

Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”
Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”

Toamna are bogățiile ei, iar mâncărurile gătite în această perioadă sunt printre cele mai gustoase de peste an.  

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.