Yucca – una dintre cele mai populare plante de apartament. Care îi sunt secretele și cum să o îngrijești

Yucca
Shutterstock

Yucca este un gen de peste 40 de plante perene, arbuști și arbori. Câteva dintre acestea sunt cultivate ca plante de interior, inclusiv Yucca gigantea și Yucca aloifolia.

Yucca sunt plante originare din sud-vestul Americii, Mexic și Caraibe – sunt vizual interesante, asemănătoare cu agave sau plantele dragon.

Plantele de yuccas sunt extrem de rezistente la secetă și își depozitează apa în trunchiurile sau bazele lor bulbose. Frunzișul lor crește în formă de rozetă fie la nivelul solului, fie pe tulpini, trunchiuri sau ramuri. Multe au frunze extrem de ascuțite și cu vârfuri spinoase.

Tot ce trebuie să știi despre Yucca

Yucca

Plantele de Yucca cresc încet și au nevoie o întreținere minimă pentru a supraviețui. Rezistența lor este atât o virtute, cât și un viciu, deoarece odată stabilite ferm, tipurile mari pot prelua controlul și pot deveni aproape imposibil de îndepărtat.

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Înălțime

Variază în funcție de tip. Varietățile mai mici pot avea între 60 cm și 1,2 metri înălțime și lățime, iar tipurile mai mari de copaci pot ajunge la 9 metri înălțime și se pot extinde pe 7,6 metri lățime.

Expunere:

Soare plin. Lipsa luminii solare poate cauza o creștere subțire a frunzișului și o reducere a înfloririi.

Perioada de înflorire

Variază în funcție de tip; unele vor începe să înflorească în primăvară, iar altele în mijlocul până la sfârșitul verii. Majoritatea varietăților vor înflori anual pe parcursul vieții lor — acestea se numesc perene policarpe. Există și varietăți monocarpice, precum Hesperoyucca whipplei, care înfloresc doar o dată și apoi încetul cu încetul mor.

Culoare și caracteristici

Frunzele pot fi groase sau subțiri; de obicei lungi și înguste, în formă de sabie, cu vârfuri spinoase și aranjate în rozetă. Frunzișul la unele poate fi extrem de ascuțit. Florile înfloresc pe tulpini mari care ies din centrul plantei, unele peste 3 metri înălțime. Florile sunt de obicei albe sau crem, iar unele varietăți pot avea o nuanță de roz, violet sau verde.

Toxicitate

Natura ascuțită și spinoasă a unor yuccas este de obicei suficientă pentru a îndepărta animalele (și oamenii). Cu toate acestea, dacă sunt ingerate, pot fi moderat toxice pentru pisici, câini și oameni.

Yucca vs. yuca

Yucca nu au nicio legătură cu yuca (un singur 'c'), deși sunt adesea confundate. Yuca, cunoscută și sub numele de Cassava, este o plantă cu tuberculi rădăcini amidonoși comestibili din care se fac tapioca și făina de cassava. Rădăcinile plantei yucca nu sunt comestibile.

Cum să plantezi Yucca

Yucca

Începe să crești semințele în interior în orice moment sau în exterior primăvara. Pentru a planta varietățile rezistente în exterior, temperaturile de primăvară ar trebui să fie între 12,7 și 18,3°C. Așteaptă până când temperaturile sunt între 18,9 și 23,9°C pentru varietățile mai sensibile.

Unde să plantezi: Selectează o zonă care primește soare parțial până la plin, dar cel mai important, o locație bine drenată. Yucca-urile vor suferi de putrezirea rădăcinilor destul de ușor dacă există apă reziduală sau stătătoare. Când alegi o locație, ia în considerare dimensiunea matură a plantei yucca, deoarece unele cresc destul de mari. Amplasează-le în zone unde pot fi apreciate, dar nu unde frunzele lor ascuțite și spinoase pot fi lovite accidental; departe de căi de acces și zone de joacă. Structurile radiculare masive pot crește în timp și au puterea de a crăpa fundațiile.

Cum să plantezi: Înmoaie semințele timp de 24 de ore înainte de plantare pentru a ajuta la germinare, sau freacă-le cu hârtie de șmirghel pentru a zgâria suprafața. Plantează la o adâncime de una până la două lungimi de semințe. Păstrează semințele moderat umede și ar trebui să începi să vezi semne de germinare în aproximativ 3 până la 4 săptămâni. Transplantează răsadurile la aproximativ 8 săptămâni în ghivece mai mari sau în locația permanentă.

Să crești yucca este un proces lent și variabilă, mai ales dacă este crescută din semințe. Poate dura câțiva ani până înflorește.

Îngrijire

Yucca-urile nu sunt pretențioase în privința tipului de sol în care trăiesc, atât timp cât este bine drenat pentru a evita putrezirea.

Deși ele prosperă cu adevărat prin neglijare, un fertilizator lichid echilibrat poate fi aplicat lunar în timpul primăverii și verii și poate fi deosebit de benefic pentru plantele cultivate în interior.

Aceste plante sunt extrem de tolerante la secetă, dar vor arăta mai bine cu udare regulată de aproximativ 2-3 cm pe săptămână primăvara și vara, împreună cu o înmuiere profundă ocazională. Vor necesita mai puțină apă pe timpul iernii. Frunzele galbene și/sau rădăcinile moi pot fi un semn de udare excesivă.

Boli și dăunători

Deși nu există probleme serioase cu insectele sau bolile, insectele solzi și petele fungice pe frunze pot apărea. Pata maro pe frunze poate fi adesea cauzată de udarea deasupra plantei, așa că este întotdeauna mai bine să uzi la baza plantei. Putrezirea tulpinii este una dintre cele mai comune probleme cu yucca, dar poate fi evitată cu un sol bine drenat.

Tipuri de plante Yucca

Așează yucca departe de căi de acces sau zone de joacă pentru a evita accidentele cauzate de contactul cu frunzele lor ascuțite. Evită asocierea cu plante care necesită apă regulată, deoarece acest lucru poate duce la probleme pentru yucca. Varietățile mai mici sunt plante de ghiveci excelente, oferind posibilitatea de a crește în climate mai reci prin mutarea în interior pe timpul iernii și plasarea înapoi afară după orice risc de îngheț.

Poți, de asemenea, crește o plantă de yucca în interior, iar varietățile fără spini, cum ar fi Y. elephantipes, sunt plante de apartament populare.

Frunzele lor sunt lungi și ascuțite, dar nu atât încât să facă rău. Acestea cresc încet și sunt ușor de îngrijit și au nevoie doar de un ghiveci solid cu sol bine drenat și puțin soare - o fereastră orientată spre sud cu multă lumină indirectă este perfectă.

Udă-le o dată pe săptămână în timpul verii, lăsând solul să se usuce între udări, deoarece solul constant umed va cauza putrezirea rădăcinilor.

Vor necesita mult mai puțină apă pe timpul iernii. Yucca-urile crescute în interior pot beneficia de o aplicare lunară a unui fertilizator universal în primăvară și vară. Cele de interior vor produce rareori flori, însă ele sunt un decor frumos în orice încăpere, cu frunzele lor verzi și elegante.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate

În contextul în care scăderea natalității reprezintă o problemă acută în țările occidentale, un studiu amplu realizat de cercetătorii danezi a stabilit o legătură directă între infertilitate și poluare, inclusiv cea fonică.

 

Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro
Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro

Vacanța de vară a ajuns la final, dar asta nu înseamnă că nu mai avem motive să mergem la mare. Dimpotrivă, vremea este bună, iar prețurile sunt mai prietenoase.  

Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”
Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”

Toamna are bogățiile ei, iar mâncărurile gătite în această perioadă sunt printre cele mai gustoase de peste an.  

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.