Provocarea periculoasă care îi face pe copii să își dea foc. Ce a pățit o fată de 12 ani
Mai mulți tineri au ajuns la spital cu răni grave, unii dintre ei având nevoie de operații sau fiind în comă, din cauza unui nou joc periculos care circulă pe rețelele de socializare.
În goana după aprecieri pe Internet, tinerii acceptă jocuri periculoase, cum ar fi ceea ce ce numește „provocarea focului”.
Potrivit autorităților britanice, tinerii se autoincendiază din dorința arzătoare de a primi mai multe like-uri pe rețelele de socializare, fără să realizeze că își pun în pericol viața și că ar putea chiar să moară, potrivit Daily Mail și Metro.
Această provocare ar fi debutat în 2012, când un tânăr din Statele Unite s-a filmat în timp ce își dă foc, filmulețul fiind văzut de peste 100.000 de ori, dar recent sunt toți mai mulți tineri care recurg la asemenea gesturi pentru a beneficia de atenție pe internet, arată un specialist de la Spitalul Morriston din Swansea, Țara Galilor.
Un astfel de caz este cel al lui Timiyah Landers, o tânără de 12 ani din Detroit, care s-a ales cu arsuri pe 49% din suprafața corpului, după ce a recurs la acest gest. Fata se afla cu alte două persoane în locuința sa din Michigan, unde mama sa le făcea clătite. Femeia a părăsit încăperea pentru doar câteva minute, când a auzit un zgomot puternic. Întorcându-se în bucătărie, a văzut-o pe fiica sa cuprinsă de flăcări. Ea a fost dusă la spital și internată la terapie intensivă, fiind ventilată mecanic.
„Înțeleg că tinerii se confruntă cu presiunea de a fi acceptați, așa că recurg la gesturi riscante pe care le văd pe internet. Dar din ce văd la pacienți, rezultatele pot fi foarte diferite. Unii ajung în comă, iar alții rămân cu urme grave toată viața. În unele cazuri, viața lor este pusă în pericol, sunt nevoiți să petreacă perioade lungi în spital și să fie supuși unor operații complexe”, a explicat Jeremy Yarrow, chirurg plastic la spitalul din Morriston.
La rândul său, Ana Biney, asistentă medicală la Centrul pentru Arși din Țara Galilor, a precizat că acești copii copiază ceea ce văd pe internet, astfel că își pun în pericol viețile.
„Copiază acele așa-zise provocări pe care le văd pe YouTube. Se fimează luând parte la ele, apoi postează filmulețele pe rețelele de socializare, sperând să devină vedete pe social media. Am văzut un număr mare de tineri care au răni grave din această cauză. Primul ajutor este estențial. Dacă este acordat cum trebuie, poate avea un efect semnificativ. Cel mai bine este să nu ia parte la aceste provocări. Poate că arată spectaculos când le văd la alții, dar realitatea e foarte diferită. Pot fi uciși sau marcați pe viață”, a explicat ea.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!