Povestea lui Iustin, băiețelul de 6 ani din Iași care a devenit campion mondial la șah. „A fost un semnal că e deosebit”

22-02-2021 08:07


Un băiețel de 6 ani din Iași este noul campion mondial la șah, la categoria lui de vârstă. Micul șahist a învins jucători din state cu tradiție, care își adjudecă deseori marile premii.

Părinții spun că băiețelul este pasionat și de matematică, iar în timpul liber joacă fotbal cu prietenii de la bloc.

El este Iustin-Nicolas Cazacu, elev la o școală pregătitoare din municipiul Iași. Are șase ani, iar la inceptul lunii februarie a devenit campion mondial la șah. Competiţia a avut loc în staţiunea Buşteni, unde s-au strâns peste 200 de copii de pe toate continentele. Să-i învingă a fost floare la ureche, spune Nicolas.

Reporter: Care este piesa ta preferată, care ţi se pare că e cea mai importantă de pe tabla de joc?
Iustin: Dama.
Reporter: De ce?
Iustin: Că poate să meargă toată tabla dacă are loc liber.
Reporter: De ce îţi place să joci şah?
Iustin: Mie îmi place să joc şah că mă duc în ţări diferite şi văd tari mai frumoase şi întâlnesc oameni cunoscuţi.

Pasiunea pentru tabla cu 64 de pătrăţele o are de la patru ani. A învăţat primele mişcări de la bunicul, apoi de la tatăl său. Iar acum se antrenează zi de zi cu sora mai mare, Sofia.

Eduard Cazacu, tată: ”Mi-a dat un mat foarte repede. A mai jucat cu prieteni şahişti, la fel i-a învins, jucători importanţi. Îi place şcoala, în special matematica, face calcule foarte repede şi foarte exact. De la vârsta de 5 ani a luat numai locul 1 la campionate de juniori şi de la vârsta de 6 ani a intrat pe competiţiile de seniori, rezultate deosebite.
Reporter: Are şi alt hobby?
Eduard Cazacu, tată: Joacă fotbal cu prietenii de la bloc.

Maria Sofia Cazacu, sora lui Iustin: ”După ce venim de la scoală, de obicei mâncăm şi apoi ne antrenăm pentru şah. Joc şah ca să îmi fie mai uşor la şcoală.”

Titlul mondial a venit după zeci de medalii obţinute anul trecut la concursuri din ţară şi din străinătate.

Vlad Ungureanu, antrenor de şah: ”Nu mă aşteptam la un asemenea copil. Un asemenea copil, copii, apar foarte rar, după mulţi ani. A bătut copiii cu multă experienţă, care s-au pregătit ani de zile şi iarăşi a fost un semnal că e deosebit. În acest moment, acest puctaj ELO îl ţine pe locul 1 în lume”

Micul campion merge de trei ori pe săptămână la un club de profil din Iaşi, acolo unde tinerele talente sunt pregatite pentru competiţiile de top.

Tags: sah, copil,


VIDEO PROTVPLUS.RO