Pe o piață invadată de produse din China, își face loc și porțelanul produs în România.

Din cauza pandemiei, mărfurile din Asia sosesc cu mare întârziere, astfel că marile lanțuri hoteliere încep să fie interesate din nou de vesela din porțelan produsă la noi.

Vânzările au crescut și cu 20 la sută, în ultimii doi ani. Milioane de produse din porțelan românesc ajung în toată Europa.

Foarte prețuit în anii comunismului, porțelanul românesc revine în forță pe piață.

Dintr-o fabrică din județul Alba, cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro pe an, produsele din porțelan ajung și în marile lanțuri hoteliere de la noi.

În urma pandemiei, care a complicat exportul de mărfuri din China, cererea de ceramică autohtonă pe piața românescă a crescut.

Manager marketing fabrică de porțelan: Tot mai mulți proprietari de locații HORECA aleg să cumpere din România. Undeva la 50% merge la export, diferența de 50% rămâne în România.

Clienții au nevoie ca marfa să vină repede, iar fluxul să fie constant.

Director de marketin al unui lanț hotelier: Pentru noi este foarte important să lucrăm cu un furnizor local, întrucât sunt multe ocazii când avem rapid nevoie de produsele de porțelan. Dorim să oferim turiștilor o experiență autentică. Produsele alese au o linie simplă, o linie modernă.

Într-o fabrică se realizează anual 16.000 de tone de cești, farfurii sau boluri de porțelan. Administratorii se gândesc să crească producția pentru a face față și cererii de pe piața românească.

Manager de calitate fabrică de porțelan: A crescut foarte mult și segmentul HORECA, este într-un plin avânt, apar noi localuri. Se remarcă în continuare produsele elegante.

Iar blocajul din China îi avantajează pe producătorii de la noi. Porțelanul românesc ajunge în Germania, Italia, Statele Unite și în Australia. Unele comenzi sunt speciale: cum este și această farfurie decorată cu foiță de aur.

Totuși, piața românească râmâne invadată de importurile din China. Valoarea porțelanurilor care ajung la noi a depășit 400 milioane de lei în anul 2021, cu aproape de trei ori mai mult decât exportăm.

Un set complet de porțelan pentru o masă festivă poate ajunge și la câteva mii de lei, în funcție de numărul pieselor și de model.