Vom putea renunța, în sfârțit, la sertarul plin de cabluri din casă. Din 2024, toate telefoanele și dispozitivele mobile vor avea același tip de încărcător, numit USB-C, pe care, deja multe telefoane îl utilizează.

Este propunerea Comisiei Europene care a fost aprobată miercuri de Parlamentul European.

Anual, cetățenii din Uniunea Europeană aruncă în jur de 11 mii de tone de cabluri de încărcătoare stricate sau neutilizate. Este unul dintre motivele pentru care a fost adoptată directiva Comisiei Europene de a avea un port unic de încărcare pentru toate dispozitivele electronice portabile mici.

Cu toții avem acasă un coș, o cutie sau un sertar plin de cabluri de încărcare, câte unul pentru fiecare dispozitiv electronic pe care îl folosim. De-a lungul vremii se adună acolo și, de multe ori, se întâmplă să nici nu mai știm la ce folosesc unele dintre ele. Vom putea renunța însă la toate acestea, din 2024, când portul numit USB-C, va deveni portul unic de încărcare pentru toate dispozitivele electronice portabile mici - cum sunt telefoanele sau tabletele - în toate țările din Uniunea Europeană.

Asta înseamnă și că vom putea cumpăra dispozitivul separat de cablul de încărcare, și astfel să plătim mai puțin la final. În aceeași categorie intră și tabletele, tastaturile, căștile audio, sau consolele de jocuri video. Toate vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB-C. Pentru laptop-uri, anul limita este 2026.

Specialist IT: Este vorba de confortul nostru - de câte ori nu s-a întâmplat, dacă suntem utilizatori Apple, de exemplu, când vizităm un priten: "Hei, ai un cablu, că să îmi încarc și eu telefonul?" sau invers, dacă ești utilizator Android: "Ai un cablu USB-C?". Nu am, pentru că folosesc Apple. Această decizie nu privește doar cablul în sine, privește și protocoalele de încărcare rapidă, care sunt diferite pentru fiecare producător, dar utilizăm același încărcător pe orice telefon, să îl încărcăm măcar într-o oră.

Într-o fabrică de reiclare de la noi ajung în fiecare an peste 600 de tone de cabluri vechi, sau stricate, ale unor telefoane, laptopuri, sau dispozitive electronice mici.

Firmă de reciclare: Plasticul rezultat este folosit în producerea de limitatoare de viteză și semne de circulație, iar aluminiul și cuprul merg în topitorii. Folosirea cablului unic va diminua cantitatea de deșeuri generate și va contribui și la emisia de dioxid de carbon din procesele de fabricație, transport și eliminare.

În acest moment, majoritatea dispozitivelor de tip Android sunt deja alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C. Telefoanele iPhone se încarcă, în schimb, prin intermediul unui port de tip Lightning. De aceea, compania Apple s-a opus ferm schimbării, argumentând că această reglementare "sufocă inovaţia în loc să o încurajeze". Parlamentarii europeni, au respins însă obiecţiile grupului american.