Poliția animalelor a salvat de la moarte peste 200 de suflete, în cinci luni
Peste 200 de animale au fost salvate de la moarte în doar cinci luni de Poliția dedicată lor. Sute de persoane s-au ales cu dosare penale pentru cruzime, iar în patru cazuri polițiștii i-au arestat pe agresori.
Printre aceștia se numără și un bărbat de 41 de ani, reținut după ce și-a incendiat calul. Atenție, urmează detalii și imagini, care vă pot afecta emoțional.
Poliţia Animalelor sau Direcţia pentru Protecţia Animalelor a fost înfiinţată prin ordonanţa de urgenţă în octombrie anul trecut. Primul bilanţ al instituţiei arata cât de necesară era această structură specializată pentru a salva animalele lipsite de apărare.
Cms. şef. Daniel Radu, Șeful Direcţiei pentru protecţia animalelor a IGPR: „Au fost întocmite 300 de dosare penale pe încălcarea legislaţiei protecției animalelor şi au fost aplicate 500 de sancţiuni contravenţionale. Cruzimea, uciderea cu intenţie şi fără drept a animalelor sunt preponderente. Legea penală prevede sancţiunea închisorii pentru aceste fapte sau amendă pentru cele cu gravitate mai mică.”
Cel mai dificil şi mai dur caz la care a intervenit până acum poliţia animalelor s-a înregistrat în luna martie în Ilfov. Un individ de 41 de ani şi-a incendiat căruţa plină cu lemne lăsând calul înhămat. Poliţiştii l-au salvat, dar bietul animal s-a ales cu arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, iar medicii au decis să îl eutanasieze pentru a-i curma suferinţa. Stăpânul a ajuns după gratii.
Cms. şef. Daniel Radu, Șeful Direcţiei pentru protecţia animalelor a IGPR: „A fost reţinut, iar pe numele lui a fost emis mandat de arestare preventivă.Când poliţistul ia la cunoştinţă despre un animal aflat în pericol îl poate extrage din mediul nociv şi îl plasează într-un centru pentru îngrijire.”
La nivel naţional sunt 500 de poliţişti care lucrează în noua structură. Unii dintre ei sunt şi medici veterinari. Pentru cazuri urgente puteţi suna la numărul 112, fie zi, fie noapte. Programul Poliţiei animalelor nu funcţionează 24 de ore din 24, dar orice poliţist poate interveni, apoi cazul va fi preluat de structura specială. Puteţi face şi sesizări on line pe pagina Poliţiei Române.