Nuntă tradițională la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca. Vizitatorii muzeului au putut să se alăture petrecerii
Vizitatorii Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca au fost - în weekend - oaspeți la o nuntă din trecut. Alaiul a păstrat tradițiile din Ardeal și a purtat costume populare românești. După obicei, starostele a condus ceremonia.
Nunta, organizată în cadrul de poveste de la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, a fost parcă desprinsă din albumele de fotografii ale bunicilor.
Invitații s-au îmbrăcat în costum popular. Starostele, nelipsit de la ceremoniile de altădată, a condus alaiul, după tradiție.
Nea Vasile este staroste de zeci de ani. Spune că acum se fac tot mai puține nunți după vechile tradiții și trebuie să se adapteze noilor cerințe.
Vasile Sacaru - staroste: „Primul lucru pe care îl întreb e cum să mă îmbrac, cu ie sau la papion. Am făcut în toate felurile nunțile, pentru fiecare cum o dorit. Eram mulți la început, mulți prieteni și ne povesteam unul la altul "cum a fost la nuntă?" "ce ai făcut?" "ți-a furat mireasa, nu ți-a furat mireasa"”.
Vizitatorii muzeului au putut să se alăture petrecerii. Printre ei, i-am găsit pe Diana și Paul, care s-au căsătorit recent.
„Eu tot timpul mă uitam cu drag la caseta părinților mei de nuntă și este o poezie care se spune la mireasă și e foarte emoționantă și acea poezie am vrut neapărat să o aud și eu”, a spus Diana.
Evenimentul se află la prima ediție.
Carmen Nilas, organizator: „Foarte rar se mai întâmplă să se desfășoare o nuntă tradițională sau să se mai păstreze din obiceiurile vechi care sunt atât de emoționante”.
La final, invitații s-au retras la masa organizată în foișor, unde a avut loc dansul mirilor.