Noaptea Privighetorilor 2018: ”Vrem să reîmprietenim oamenii cu păsările din orașe”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 16 Mai 2018 10:57
Categorie: Stiri Diverse
noaptea privighetorilor 2018

Societatea Ornitologică Română anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a evenimentului „Noaptea Privighetorilor”.

Astfel, în perioada 20-25 vor avea loc 4 ”meciuri” între muzicienii din natură și cei de la Conservator.

Concertele de muzică naturală și clasică au loc la București și Iași pe 20 mai, la Cluj pe 22 mai și la Sibiu pe 25 mai. 

Rețeta de la Noaptea Privighetorilor este simplă - vrem să reîmprietenim oamenii cu păsările din orașe. Cea mai simplă metodă: ieșim într-o zonă unde avem păsări cântătoare, le ascultăm și încercăm să îi învățăm pe participanți cât mai multe despre ele. După ce terminăm tururile ornitologice, vedem ce replică au dat compozitorii de muzică clasică, cei care au înțeles să preia trilurile de păsări în operele lor.

Cred că nu mai e nevoie de nicio explicație atunci când alăturăm ciocârlia de numele lui George Enescu, dar și Vivaldi are triluri de pasăre în celebra sa Primăvară. Bach, Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Grieg și mulți alții s-au inspirat de la păsări. În 2018, spre deosebire de anii trecuți, organizăm aceste concerte în patru locații, lucru care nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar primit din partea Lidl România”, spune Dora Domșa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor. 

La București, Iași și Cluj, evenimentul are loc în Grădinile Botanice, în timp ce la Sibiu gazdă este Muzeul Astra.

Evenimentul organizat de SOR este gratuit, dar accesul se face doar după ce participanții își achită biletele de intrare la grădinile botanice sau la muzeu.

Locațiile au fost alese după mai multe criterii, precum apropierea de natură, acustica etc - se arată într-un comunicat de presă al S.O.R. Cel mai important dintre aceste criterii este legat de prezența speciilor de păsări cântătoare.

Vizitatorii își achită biletul de intrare, sunt preluați de ghizi ornitologi, fac un tur al grădinii să asculte trilurile, apoi merg la concert. Spre deosebire de clasicele săli de audiție pentru muzică clasică, la Noaptea Privighetorilor nu există fotolii și loje: oamenii stau pe pături, pe izoprene, pe iarbă sau pe buturugi.

Pentru Grădina Botanică din București, colegii garantează prezența privighetorii roșcate (Luscinia megarhynchos), dar există multe alte specii – de la mierle la pițigoi, vrăbii de casă și de câmp, ciocănitori, muscari, țicleni și chiar fazani. Ne propunem să răspundem la orice întrebare legată de păsările din orașe, ne propunem să îi reîmprietenim pe oamenii din orașe cu vecinii lor cei mai buni, cei care cântă în loc să dea cu bormașina la prima oră a dimineții”, a mai spus Dora Domșa, conform sursei citate.

Program Noaptea Privighetorilor 2018

20 Mai – București – ora 17,00

20 Mai – Iași – ora 18,00

22 Mai – Cluj Napoca – ora 18,00

25 Mai – Sibiu – ora 18,00

Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO