Mii de studenți pot primi finanțări de până la 100.000 de euro pentru înființarea propriei afaceri
Banii, din fonduri europene, se dau prin universități și asociații care vor organiza cursuri de antreprenoriat pentru tineri.
Ideile de afaceri pot fi din orice domeniu, inclusiv din sănătate, turism sau procesarea alimentelor.
17 universități și 48 de asociații s-au înscris în acest program finanțat cu bani europeni pentru a-i sprijini pe studenții care vor să își deschidă o afacere. Mulți au venit deja la înscriere cu proiecte îndrăznețe.
Iulia, student: „Ideea mea este pe partea de agroturism. Este o casă tradițională pe care aș vrea să o reconstitui, dar să îi las acea autenticitate. Să le ofer turiștilor experiența vieții de Bucovina."
Caius, student: „Vreau să îmi cumpăr un soft profesional de proiectare a tiparelor pentru piele și blană și imprimantă 3D. O voi folosi pentru a realiza accesorii unicat pentru hainele din blană."
Odată acceptați în program, studenții vor urma cursuri de antreprenoriat și vor fi îndrumați de specialiști pentru a-și construi un plan de afaceri.
Prof. univ. dr. ing. Carmen Lungu, prorector TUIAȘI: „Le creăm un background în domeniul antreprenoriatului, o formare și le arătăm că orice idee, cât de îndrăzneață ar fi, poate fi o idee de afaceri și poate să le schimbe viața și să îi transforme din angajați în angajatori."
Asist. Univ. Oana Coca, coordonator program USV Iași: „Să vedem dacă ei chiar cred în idea lor de afaceri, trebuie să aibă idei la care visează și acum au oportunitatea să și le dezvolte.”
Bogdan a intrat în program acum 3 ani. A primit o finanțare de 35.000 de euro, iar în 2020 și-a deschis un atelier unde produce piese industriale și matrițe, pe care le vinde în străînătate, dar și în țară.
Bogdan Pralea, antreprenor: „Construcțiile erau în creștere și era nevoie de profile, de conectori, așa că ne-am dus în direcția aia."
Robert este fermier și a înființat o cooperativă agricolă în județul Iași. Cultivă pe 50 de hectare legume și pepeni. A participat în urmă cu 2 ani la un program de finanțare și a primit 80.000 de euro, pe care i-a folosit pentru a-și digitaliza afacerea.
Robert Zamisnicu , antreprenor: „Principalul nostru scop este să eliminăm intermediarii și să ajungem în marile supermarketuri. Ne-am făcut site, pagină de Facebook, Instagram.”
Programul se desfășoară în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023 și are pentru început 20 de milioane de euro, dar fondurile pot fi suplimentate.