Mii de credincioși, la slujbele de Bobotează. ÎPS Teodosie a ajuns în Portul Tomis cu o trăsură trasă de 2 armăsari negri

Ultima actualizare: 07-01-2021 10:00

A fost zi de mare sărbătoare, miercuri, pentru toți creștinii. În ciuda restricțiilor, s-au ținut slujbe speciale de Bobotează, la care au participat mii și mii de oameni.

Din păcate, dorința unora de a prinde cât mai multe sticle de aghiasmă a fost mai mare decât frica de boală, așa că în unele locuri mulțimea s-a îngrămădit pentru a lua apă sfințită.

La Constanța, credincioșii s-au adunat umăr la umăr în Portul Tomis, unde Arhiepiscopul Teodosie a ajuns cu trăsura trasă de cai.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a ajuns în Portul Tomis cu o trăsura trasă de doi armăsari negri. Un alai impresionat de preoți și credincioși l-a însoțit pe străzile Constanței.

Butoaiele cu apă sfințită au fost transportate de care cu boi și măgari. Jandarmii au montat garduri de protecție pentru ca oamenii să păstreze distanța, însă creștinii tot au stat înghesuiți.

Cei mai mulți au purtat mască.

A urmat slujba, apoi ritualul de Bobotează a continuat pe mare.

Teodosie s-a urcat într-o barcă pneumatică a scafandrilor militari și a sfințit întinderea. A aruncat în Marea Neagră trei cruci, iar 25 de tineri au sărit în apa care avea șapte grade Celsius. Una a fost adusă pe uscat de un salvamar în vârstă de 40 de ani.

Victor Fedul, salvamar: „Am reușit pentru prima oară să ridic crucea din apă. Pentru mine înseamnă mult."

Înotător: „Sărind în apă îți cureți sufletul. Dumnezeu ne binecuvântează și el le știe pe toate."

În momentul în care a început să se împartă apa sfințită, mulțimea s-a îngrămădit din nou. Un bărbat a fost avertizat de jandarmi că nu poartă corect masca și a fost scos din rând.

La final, Teodosie s-a urcat din nou în caleașcă și de acolo a stropit mulțimea cu aghiasmă. Pe vizitiu l-a udat drept în față.

Credincioșii s-au îmbulzit și în Târgoviște. Mitropolitul Nifon Mihăiță, arhiepiscopul locului, a ținut acolo slujba.

Peste 1.500 de creștini s-au strâns și în fața Catedralei Mitropolitane din Iași la slujba de Bobotează oficiată de IPS Teofoan. Șase mii de sticle cu apă sfințită au fost împărțite în mai puțin de o oră.

Bătrână: „Să ne curățăm sufletul, pentru sănătatea noastră și să ne rugăm la Dumnezeu să fie liniște în țară."

Unii au plecat de la Mitropolie cu sacoșele pline de bidoane cu apă sfințită. Alții și-au stropit cu aghiasmă mașinile și portbagajele pline cu mâncare și băutură.

Bărbat: „Așa stropim în tot anul.”

Reporter: „Câți litri de aghiasmă ați luat azi?”

Bărbat: „10 l, să dăm la toți care n-au fost."

În Galați, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, a sfințit apele fluviului și a aruncat o cruce tricoloră din spice. Și-ar fi dorit, ca de această dată, să nu sară nimeni după ea, însă doi bărbați l-au luat prin suprindere.

Bărbatul are alte trei cruci acasă, prinse tot de Bobotează. Sare de peste de 30 de ani în Dunăre, pe 6 ianuarie. De această dată, jandarmii l-au anunțat că va fi sancționat.

În București, din cauza pandemiei, apa a fost sfințită încă de marți și împărțită în peste zece mii de sticle de un litru. La Patriarhie, jandarmii au avut grijă ca oamenii să poarte mască.

Rândul de credincioși a pornit de la baza Dealului Mitropoliei, unde sute de persoane au așteptat să ajungă la Patriarhie, pentru a primi apa sfințită și anafură. Accesul se face pe un culoar bine delimitat, astfel încât să poată fi păstrată distanța de siguranță.

Femeie: „Este o mare sărbătoare creștină pentru toți oamenii. Mai sărim peste niște necazuri, peste niște probleme.”

După Liturghie, Patriarhul Daniel a binecuvântat de la distanță mulțimea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO