Micii, cârnăciorii și sarmalele ajung pe Broadway, în cadrul unei noi ediții a unui festival românesc cu tradiție
Timp de o zi, mâncărurile noastre tradiționale vor ajunge pe Broadway, iar micii vor fi în centrul atenției. Toate acestea la un festival românesc cu tradiție, organizat în inima orașului New York, la care participă zeci de mii de oameni.
Aceștia vor putea să încerce și faimoasele sarmale cu mamaliguță.
Printre zgârie nori și teatre faimoase pe Broadway se va simți miros de mici - sau de litălși, așa cum s-a gândit să le zica un producător român, astfel încât să înțeleagă și americanii ce vor mânca. Micii pregătiți pentru cel mai mare festival românesc organizat în New York, vor arăta ușor diferit față de ce știm noi.
Valentin Șoneriu, director general fabrică de procesare carne: „Dimensiunea este una diferită. În comparație cu micii normali, este de două ori jumate mai mare decât un mic normal. Am avut discuții inclusiv cu distribuitori pe zona etnică din Statele Unite, care să poată face distribuția în restaurantele și magazinele care se adresează piețelor de români”.
Micii românești au ajuns cunoscuți în străinătate în special în țările în care sunt comunități mari de români, precum Franța, Germania, Italia sau Spania. Sunt, de altfel, și țările în care exportăm cei mai mulți mititei, potrivit Asociației Române a Cărnii insa nu există, o centralizare exactă.
Un lucru este însă cert. În cazul multor străini care ne-au vizitat țara și au apucat să îi comande a fost dragoste la prima degustare. Iar prin intermediul internetului, micilor românești li s-a dus faima în toată lumea.
Evenimentul Romania Days on Broadway este vechi de 20 de ani. Anul acesta va avea loc pe 16 iunie. Peste 25 de mii de turiști vor trece pe acolo, iar pentru asta va fi deviat traseul a 85 de linii de transport în comun.
Ștefan Minovici, organizatorul Romania Days on Broadway: „Ce ne bucură mai mult sunt telefoanele primite de la americani care ne întreabă când are loc festivalul și dacă vor fi mici. Sunt cozi la sarmale, la mămăliguță, sunt cozi la cârnăciorii românești”.
De altfel, mâncarea românească cucerește tot mai multe inimi. Porivit Institutului Național de Statistică exporturile alimentare ale României sunt în creștere. În 2023, de pildă, am trimis în alte țări 90 de mii de tone de preparate din carne de pasăre și 63 de mii de tone de produse lactate.