Marile operele lui Leonardo da Vinci, expuse la Muzeul Luvru din Paris. "O ocazie unică"

23-10-2019 08:21

La 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, specialiştii încă încearcă să descifreze misterele cunoscutului artist. Tocmai de aceea, la Muzeul Luvru din Paris a fost inaugurată o expoziţie cu picturi și desene semnate de acest geniu.

Operele sale, printre care şi Mona Lisa, stârnesc şi astăzi comentarii şi dezbateri, iar cei care au încercat să imite creațiile au dat greş, rând pe rând.

Surâsul enigmatic al Mona Lisei se află în centrul acestei expoziţii de la Paris. Vizitatorii se pot bucura şi de o experienţă unică oferită de realitatea virtuală. Cu ajutorul tehnologiei, ei pot înţelege mai bine povestea din spatele cunoscutului tablou expus la Luvru, care este proprietatea statului francez.

Nu mai puţin de 160 de opere ale lui Leonardo da Vinci pot fi admirate. Dintre exponate nu lipsesc "Fecioara cu Pruncul şi Sfânta Ana" şi numeroase studii de anatomie şi de geometrie.

Vincent Delieuvin, curatorul expoziţiei: "Leonardo da Vinci": "Expoziţia de la Luvru este o ocazie unică de a înţelege o dezvoltare unică a acestui om, Leonardo da Vinci, care, la o vârstă tânără, a devenit, a dorit să devină, un mare pictor şi noi explicăm cum el a devenit geniul Renaşterii Italiene."

La Luvru se află şi celebrul desen "Omul Vitruvian" - care a fost adus în capitala Franţei după ce un tribunal italian şi-a dat acordul ca opera să fie transportată de la Veneţia la Paris, unde va sta opt săptămâni. O organizaţie culturală italiană a încercat să blocheze transferul pe motiv că desenul este prea fragil pentru a fi mutat.

Vincent Delieuvin: "În ultimii ani, ideea importanței picturii a fost un pic ştearsă de Leonardo da Vinci. Dar, în realitate, el nu a uitat niciodată pictura. Este, de fapt, disciplină care explică întreaga sa călătorie şi este ceea ce el a dorit să explice publicului."

Insă reprezentanţii Muzeului Luvru nu au reuşit să îl convingă pe proprietarul tabloului "Mântuitorul Lumii", vândut la licitaţie acum doi ani pentru 450 de milioane de dolari, să le împrumute opera. De aceea a fost expusă o copie a faimoasei creatzii.

Vincent Delieuvin: "Leonardo da Vinci este, desigur, un artist. Este cineva care a încercat, în picturile sale, nu numai să reprezinte o formă a ceva, dar şi interiorul acelui ceva. Din acest motiv el a fost cu adevărat un geniu imens. Pentru el nu a fost suficient să reprezinte un copac sau o fiinţă umană, el a dorit, de asemenea, să restituie viaţa interioară a fiinţei şi povestea naturii. Când te uiţi la picturile lui Leonardo da Vinci, este o invitaţie de a înţelege lungă şi întreaga poveste a creării Pământului."

Expoziţia de la Luvru îşi deschide porţile joi şi poate fi vizitată până în 24 februarie, anul viitor. Reprezentanţii muzeului au anunţat că au fost vândute deja 220.000 de bilete pentru acest eveniment. Prețul unui bilet este de 17 euro, iar pentru cei sub 18 ani intrarea este gratuită.


VIDEO PROTVPLUS.RO