Lacul Snagov, acoperit de dejecții. Lotul olimpic de canotaj și-a anulat antrenamentul

Ultima actualizare: 04-09-2019 19:45

Lacul Snagov a fost acoperit din nou de dejecții provenite, cel mai probabil, de la fosa septică a unei vile de pe malul apei.

"Este cea mai mare și vizibilă deversare de excremente din ultimii 10 ani", acuză fundația care se ocupă în prezent de promovarea și dezvoltarea lacului Snagov. Garda de Mediu, Apele Române și Poliția din Snagov au făcut astăzi verificări pe malul apei, încercând să găsească sursa mizeriei.

Probleme au fost în zona cunoscută de localnici drept "Coada Linţii", aflată între Snagov Sat şi Ghermanesti. În zonă se antrena lotul olimpic de tineret al României pentru Campionatul European de Canotaj.

Bărbat: Nu am putut să ne desfăşurăm antrenamentul din cauza mizeriei care era pe pistă.
Reporter: E ceva în apropiere, vreo fermă mai mare?
Bărbat: Nu e nici o fermă. Toţi care suntem, suntem de la vile. Poate să fie şi să tragă cu un furtun şi să-i dea drumul direct în lac cu o pompă submersibilă.

Reprezentanţii fundaţiei Snagov sunt oripilaţi.

Constantin Turmac, președintele fundației Snagov: "E foarte posibil, să fie pur şi simplu iniţiativa unui administrator sau unui om de curte de la una din locaţii. Poate că patronul i-a şi dat bani pentru vidanja şi el de capul lui a făcut o haiducie prin care a luat banul şi a încercat cu o motopompă să golească cumva în lac."

Fundaţia a sesizat şi autorităţile care au luat probe din apă şi au verificat vilele din zonă.

Timp de cinci ore echipaje de la Gardă de Mediu, Apele Romane şi Poliţia Navala au verificat toate casele de pe malul lacului, în zona în care se presupune că ar fi avut loc deversarea. Două echipaje au mers în paralel, atât pe lac cu şalupa, cât şi pe teren, din casă în casă. Au vrut să verifice astfel dacă există ţevi de deversare a dejecţiilor direct în lac, de la una din proprietăţi.

Localnic: "Nu ştiu ce au verificat anume, probabil dacă există sau nu canalizare. Dacă locuinţele sunt conectate la o reţea de canalizare. Se pare că una de aici nu are asemenea conectare."

Marian Oancea, primarul comunei Snagov: "Avem în jur de 3.500 de locuinţe, iar conectate sunt în jur de 1.000 de locuinţe. Mi-e greu să cred că poate să facă cineva aşa ceva. Majoritatea au case impozante pe malulul Lacului Snagov. Eu cred că, mai mult, acolo a fost o chestie izolată, o defecţiune, ceva. Vom afla."

Deocamdată, rezultatele probelor luate din apa nu sunt gata. La prima vedere însă, reprezentanţii Apelor Romane susţin că pe luciul lacului nu se mai observa dejecţii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO