La Iași a apărut pâinea din făină de greier. Câte insecte se pun într-o franzelă: ”Are un gust foarte bun”
La Iași s-a copt prima pâine din făină de greier din România, iar cei care au făcut-o spun că are un gust foarte bun. Deocamdată, pâinea din greieri nu va fi disponibilă pentru populație, fiind doar în starea de testare.
Prima pâine din făină de greier din România a fost coaptă în laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, informează Radio Hit.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Este vorba despre un proiect al Otiliei Cristina Murariu, șef de lucrări, doctor la Universitatea de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.
La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente. Experții spun că greierii au un gust destul de neutru, aşa că nu influenţează prea mult.
Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare şi este mare şi conţinutul de proteine. 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine, fier, calciu.
Un kilogram de făină de greier costă 23 de lei
”Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Făina de greier nu conține gluten iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten.
Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte.Acum am observat că greierii au un gust neutru iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii.
Pentru populație nu va fi disponibilă. Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pîine în premieră. Făina este accesibilă. 23 de lei kilogramul. O comandăm din alte țări. Are un gust foarte bun”, a declarat Otilia Cristina Murariu.
În anii 2000, ONU anunţa că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare şi creşterea lor poluează mai puţin. În anul 2017 Finlanda a început să se vândă pâinea cu insecte. Producătorii au dat asigurări că, dacă nu ştii, nu simţi nicio diferenţă. În schimb, spun ei, este mult mai hrănitoare.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis în ianuarie că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră.