Zeci de cultivatori de lavandă din toată țara și-au dat întâlnire la Iași, la sărbătoarea dedicată florii parfumate și tămăduitoare.

La festival au venit sute de oameni, atrași de produsele puse la vânzare de micii producători. Cele mai căutate au fost uleiul esențial și ... limonadă cu aromă de lavandă.

În parcul Expoziției din Iași s-au vândut uleiuri esenţiale, săculeți cu flori pentru relaxare și lumânări parfumate, dar și butaşi de lavandă - pentru cei care vor să se bucure toată vara de aromă plantei mov. A fost cald ieri, așa că oaspeţii s-au putut răcori cu o limonadă. Cu gust de lavandă, desigur.

Cristian Ioniță, producător:Avem siropuri concentrate, se pot folosi și la cocktailuri avem limonadă cu lavandă este cea mai solicitată, cea mai întrebată"

Veronica Drăghici, producător: „Suntem din Stornești, Iaşi, unde avem plantate cinci hectare de lavandă. Plantația o avem de 6 ani, iar produsele cosmetice au apărut acum 1 an și jumătate: uleiuri esențiale, apă florală, sare de baie, săculeți"

Florile mov sunt cunoscute pentru calităţile terapeutice. Vindecă rănile, dau frumuseţe pielii şi ne ajută să avem un somn liniştit.

Aura Burhuc, producător: „Cel mai căutat produs este uleiul de lavandă și siropul de lavandă pe care tocmai l-am terminat, e cunoscut pentru aromaterapie, dă o stare de bine, liniște, ajută pe cei care suferă de insomnii"

Festivalul lavandei, o premieră la Iași

Este al optulea an în care se ţine Festivalul lavandei. La Iaşi a ajuns însă pentru prima dată, iar localnicii l-au primit cu bucurie.

Fetiță: „Am venit ca să pictez și să mă bucur de festival cu familia mea”

Reporter: Îți place lavanda?

Fetiță: „Da, îți dă un miros relaxant"

Laura Ignătoaie, coorganizator: „Am avut bucuria de avea foarte mulți vizitatori încă din prima zi de festival. Pentru noi, lavanda este o cultură de suflet.”

Pentru cei care au vrut să rămână cu o amintire, artişti plastici au desenat planta cu flori mov pe tricouri. Festivalul a fost bine primit la Iaşi, așa că organizatorii și-au propus să revină și la anul.