Experiență inedită pentru mai mulți elevi. Au petrecut câteva ore în sala de judecată a Curții de Apel București
Mai mulți elevi din București și-au petrecut ziua în sala de judecată a Curții de Apel.
Magistrații au avut de stabilit vinovăția în două procese - unul pentru trafic de droguri, celălalt pentru o agresiune petrecută la ore. Iar procurorii și avocații s-au străduit să-și facă datoria cât mai bine.
Totul a fost însă o simulare, iar acțiunea - care a avut ca actori tineri cu vârste între 10 și 18 ani - are drept scop creșterea nivelului de conștientizare în rândul adolescenților, atunci când se ajunge la comiterea unor infracțiuni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cele două procese simulate au început la ora 11 fix, în două săli de judecată de la Curtea de Apel. Sub coordonarea avocaților cu atestat, adolescenții s-au străduit să-și facă treaba cât mai bine. Au fost împărțiți în două categorii elevi și liceeni. Diana este în clasa a 10-a și a fost avocat al apărării într-un proces privind un dosar de trafic de droguri.
Diana Ivan: „E o experiență nouă, ba chiar vreau să dau la drept, până acum e minunat. Felul în care stau la pupitru și o apăr pe inculpata mea”.
În procesul în care se judecă o agresiune în școală, un elev de clasa a 7-a fost profesorul de sport acuzat de neglijență în serviciu, după ce a permis ca doi elevi să părăsească ora cu 15 minute mai devreme.
Silvana Racoviceanu, coordonator proiect: „Rechizitoriul surprinde realitatea din școala sunt situații ușoare cu care ei se confruntă în viața de zi cu zi și atunci ei conștientizează cu mai mare ușurință care e raspundearea, cum funcționează justiția”.
Cei 28 de copiii care au participat la această acțiune au fost selectați de avocații Baroului București din 160 de școli din Capitală.
Daniel Fenechiu, senator: „Un copil care a primit o educație la școală, acasă între bine și rău vine și judecă o situație fără brizbrizuri, fără nuanțe, excepții procesuale, pur și simplu așa cum le vede el”.
Pentru două-trei ore, tinerii au văzut exact ce se petrece într-o sală de judecată, indiferent de care a parte a legii te afli.