Dirijorul Voicu Enăchescu a murit la vârsta de 79 de ani
Dirijorul Voicu Enăchescu, fondatorul Corului de Cameră Preludiu, a murit, sâmbătă, la vârsta de 79 de ani, a anunțat Radio România Cultural.
"79 de ani de viață, 50 de ani de Preludiu, 46 de ani petrecuți alături de tine, într-o relație specială tată-fiu, așa cum mi-aș dori să o aibă cât mai mulți…
TU mi-ai arătat magia muzicii, TU m-ai virusat cu pasiunea și dragostea pentru sport și TU mi-ai dat aripi să zbor și mi-ai oferit cu eleganță și generozitate libertatea de a-mi alege calea. Apoi te-am simțit mereu aproape, atent, de veghe, gata oricând pentru a interveni.
Aș avea multe să îți spun la despărțire, dar tare greu îmi vine să aștern niște cuvinte, pentru că îmi plânge sufletul. A fost foarte greu fără mama, acum am rămas și fără tine… Mă alină doar ideea că te regăsești cu mama și sper din suflet că acolo sus, să fie lumină!
Drum lin, tata! Îți mulțumesc pentru tot, sunt mândru de tot ce ai realizat și o să te port pentru totdeauna în suflet", a transmis, pe contul său de Facebook, jurnalistul Vlad Enăchescu, fiul regretatului dirijor.
Voicu Enăchescu, carieră de excepție
Născut pe 24 mai 1943, în localitatea Brănești, județul Dâmbovița, Voicu Enăchescu a absolvit Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București, unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun, Constantin Romașcanu.
În 1972, acesta a fondat Corul de Cameră Preludiu, ansamblu care avea să devină unul dintre cele mai titrate și apreciate ansambluri corale din România.
În cei peste 40 de ani de existență, Corul Preludiu a realizat peste 300 de înregistrări radio și TV, un disc Electrecord și trei CD-uri, peste 1.500 de concerte în țară, în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, participări la festivaluri de referință, potrivit Operei Naționale din Iași.
Din 1991, Voicu Enăchescu a fost director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, iar din 1998 a fost președinte al Asociației Naționale Corale din România.
În 2004, acesta a fost decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru Promovarea Culturii”.
Trupul neînsuflețit al muzicianului va fi depus duminică, 20 noiembrie, la Ateneul Român, între orele 13:30 – 17:00 unde cei care i-au apreciat arta îi pot adduce un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc, luni, 21 noiembrie, ora 12:00, la Cimitirul Sfântul Ilie din Pipera.