De ce nu trebuie să lipsească peștele de pe masă, în noaptea de Revelion. Superstiția de care trebuie să ținem cont
Peștele nu trebuie să lipsească nici el de pe masă, în noaptea de Anul Nou, dacă vrem să avem noroc tot anul, așa cum spun bunicii noștri.
La păstrăvării, magazine și restaurantele de profil este forfotă în aceste zile. Oamenii vor să cumpere pește proaspăt. Alții au dat deja comenzi de pește gata pregătit și fructe de mare. Față de anul trecut și prețul a crescut chiar și cu 20 la sută.
Un restaurant cu specific pescăresc din Capitală a început pregătirile pentru masa de Revelion.
Marian Cuzdrioreanu, patronul unui restaurant: „Un platou de fructe de mare poate să fie 100-150 de lei în funcție de componență, o saramură este 35 de lei, o ciorbă este 17 lei, un storceag de usturoi este 32 de lei, un platou de pildă cu midii și rapane poate să coste în jur de 60 de lei. Marea majoritate românii preferă gătit”.
Într-un alt restaurant, angajații pregătesc deja comenzile. De pildă, un pachet care conține somon sălbatic, creveți, scorpie de mare, frigărui cu anșoa și măsline poate să coste și 400 de lei.
Livia Ciocan, reprezentantul unui restaurant: „Comenzile sunt cu zecile încă de la primele ore ale dimineții. Aici avem un dorada, pregătit Butterfly pentru a fi pus la cuptor, prețul per kg este de 249 de lei”.
Cozi au fost și în fața păstrăvăriilor de unde oamenii au cumpărat peștele proaspăt. Un kilogram de păstrăv proaspăt costă 30 de lei, cu trei lei mai mult față de anul trecut, iar cel eviscerat 35 de lei.
Daniel Roman, reprezentant păstrăvărie: „Clienții noștri s-au înmulțit raportat cu perioada anterioară. Îl cumpară pentru acasă și îl gătesc dânșii după bunul plac”.
Și în piețe și supermaketuri peștele se vinde bine.
De ce se mănâncă pește de Revelion
Peștele este de nelipsit de pe masa de Revelion. Se spune că cine mănâncă pește în noaptea de sărbătoare este pregătit să înoate printre necazuri și să le depășească. Însă, în restul anului, peștele nu este la fel de căutat. Cele mai recente date arată că un român mănâncă anual puțin peste 6 kilograme de pește.
Reporteri: Delia Bîrla, Adina Timiș, Georgiana Pocol.