Dăianu: Cripto nu sunt monede. Pot să însemne şi demolarea unor oameni, chiar dacă unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi

Bitcoin
iStock

Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative şi pot să însemne şi demolarea unor oameni, este de părere preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care a precizat că acestea vor fi foarte sever reglementate.

"Cripto nu este monedă, nu are cum să fie monedă, nu îndeplineşte funcţii de bază. Poate să fie un mijloc de plată, dar şi-l asumă ca risc cel care foloseşte ca mijloc de plată aşa ceva. Oricum, vor fi foarte sever reglementate. Eu nici nu le numesc monede. Le numesc active financiare speculative. Aţi văzut şi dumneavoastră că bockchain-ul devine mult mai valoros decât...De ce? Pentru că blockchain-ul are utilitate şi aş spune utilitate perenă, în timp ce acest activ financiar - nici pseudo-monedă nu i-aş spune - este foarte periculos, de la faptul că se creează pieţe paralele care trebuie să fie strict reglementate până la impactul asupra stabilităţii financiare", a afirmat Dăianu, la cea de-a XVII-a ediţie a evenimentului ''Întâlnire cu presa economică'', organizat de Piaţa Financiară.

În opinia acestuia, criptomonedele au apărut şi din insatisfacţia faţă de ce s-a întâmplat la criza financiară din 2008 - 2009. Însă, el a atras atenţia asupra faptului că aceste cripto nu reprezintă sursa bogăţiei, ci pot te facă să îţi pierzi şi bruma de bani pe care o ai, chiar dacă "unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi".

 

Jucătorii au început să recurgă la stablecoins, garantate de băncile naționale

 

Citește și
bitcoin
Cotația bitcoin a scăzut cu 40% față de maximul atins în aprilie. „Criptomonedele nu sunt monede adevărate”
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

"Dacă vrem toţi să trăim numai cu active speculative, adică să plătim cu active speculative, se poate. Teoretic poţi să gândeşti şi aşa, pentru că aceste cripto au apărut şi din insatisfacţia faţă de ceea ce s-a întâmplat la criza financiară. Unii au spus: 'Nu avem încredere în băncile centrale, nu vrem să mai trăim sub pălăria structurilor ierarhice, vrem ca totul să se democratizeze', pentru că, într-adevăr, aceste reţele par să democratizeze sistemele. Dar ce înseamnă democraţie? Prin democraţie înţeleg numai accesul că poţi? Poţi dacă poţi, dacă ai resurse la aşa ceva. Faptul că unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi...au prins un tren, dar asta nu înseamnă că asta este sursa îmbogăţirii pe viitor. Aceste cripto pot să însemne şi demolarea unor oameni, aşa cum jocurile la bursă, chiar dacă s-au democratizat să spunem anul trecut - se vor democratiza, pentru că ai acces foarte uşor la aceste...îţi poţi pierde toată bruma de bani pe care o ai. Totuşi, cei mai mari sunt cei care dictează pe pieţe, chiar dacă va fi mai greu acum, cu participarea largă. Deci, cripto este un activ financiar, un activ speculativ", a explicat Daniel Dăianu.

El a subliniat că, în momentul în care criptomonedele au fost criticate, jucătorii au recurs totuşi la stablecoins. Stablecoin reprezintă o criptomonedă care este dependentă de o rezervă monetară din lumea reală şi care are o volatilitate scăzută, ceea ce o face preferabilă în tranzacţii pentru amatorii de câştiguri pe termen mediu. Stablecoins pot fi emise fie de o autoritate centrală, fie de o instituţie autonomă descentralizată.

"Nu vedem noi, de pildă, că atunci când au fost criticate au recurs la stablecoins? Ce sunt stablecoins? Sunt nişte cripto care se bizuie pe monede autentice, pe monede stabile, iar monedele stabile autentice pe cine se bizuie? Pe băncile centrale. Iar băncile centrale pe cine se bizuie? Că noi vorbim de independenţa băncilor centrale, dar ea nu e dată de la Dumnezeu, ea este dintr-o practică, este operaţională. Băncile centrale fac parte totuşi dintr-un sistem public de administrare a economiilor. Banca centrală nu are funcţia de a face profit. O bancă centrală are funcţia de a asigura stabilitatea monetară, de a asigura stabilitatea financiară. Acum văd că unii vor să îmbogăţească mandatul băncilor centrale, să se ocupe şi de schimbarea de climă, e o discuţie întreagă", a arătat preşedintele Consiliului Fiscal.

 

”Nu pot toți în același timp să fie mult mai bogați și pentru totdeauna”

 

Daniel Dăianu a făcut referire şi la democratizarea burselor, adică la faptul că oamenii, stând acasă în timpul pandemiei, au început să cumpere acţiuni la bursă, chiar dacă nu aveau foarte mulţi bani, astfel că s-a ajuns la fenomenul Reddit.

"Pe fondul crizei se vorbeşte de democratizarea burselor, pentru că foarte mulţi oameni au avut timp şi au stat acasă şi cu bani mai mulţi şi cu bani mai puţini au început să joace. Ce s-a întâmplat? Fenomenul Reddit. Societatea gambling. Şi, aşa, totul se mercantilizează şi se joacă,", a susţinut economistul.

Daniel Dăianu a remarcat dorinţa tuturor de îmbogăţire rapidă, însă a avertizat că nu se poate ca toată lumea să fie bogată în acelaşi timp.

"Populară în România este, aşa cum este în toată lumea, posibilitatea de a te îmbogăţi rapid. Sunt oameni care au pornit cu foarte puţin şi au cumpărat şi au ajuns extrem de bogaţi. Dar eu vă întreb: ăsta e mesajul pe care trebuie să îl trimitem? Aţi spune 'da, ăsta este capitalismul, asta e în gena capitalismului, dorinţa de a avea mai mult, de a te îmbogăţi', dar depinde cum. Nu pot toţi în acelaşi timp să fie mult mai bogaţi şi pentru totdeauna. Dacă societatea devine tot mai prosperă în mod organic, se reduc inegalităţile, da, poţi să ai o mare masă de oameni care să o ducă mult mai bine. Dar ce avem noi în ultimele decenii? Să luăm societatea americană. Dacă te uiţi la venituri mediane, vezi că este vorba de o polarizare a societăţii care trebuie să fie preocupantă nu numai pentru un social-democrat, trebuie să fie preocupantă şi pentru un creştin-democrat, chiar pentru un republican, pentru că mersul către autocraţie, către extremism de stânga şi de dreapta este generat de polarizare, de inegalităţi. Democraţia este afectată, este lovită democraţia", a spus acesta.

Dăianu nu crede că cripto este mai popular decât bursa în România şi remarcă faptul că bursa românească poate într-adevăr să ajute la finanţarea companiilor.

"Nu este cripto mai popular. Banca Transilvania este populară, Petrom este popular, sunt utilităţi publice care sunt populare, sunt listări de companii autohtone care devin foarte atractive. Deci, bursa românească poate într-adevăr să ajute finanţarea companiilor", a apreciat Dăianu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Guvernatorul Băncii Angliei: Criptomonedele sunt periculoase. ”Oamenii ar trebui să fie pregătiți să piardă toți banii”
Guvernatorul Băncii Angliei: Criptomonedele sunt periculoase. ”Oamenii ar trebui să fie pregătiți să piardă toți banii”

Criptomonedele şi activele similare sunt un pericol pentru populaţie, a avertizat Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei (BoE), reiterând îngrijorarea sa în privinţa acestora.

Cotația bitcoin a scăzut cu 40% față de maximul atins în aprilie. „Criptomonedele nu sunt monede adevărate”
Cotația bitcoin a scăzut cu 40% față de maximul atins în aprilie. „Criptomonedele nu sunt monede adevărate”

Criptomoneda bitcoin a coborât miercuri sub pragul simbolic de 40.000 de dolari, o premieră în ultimele trei luni, după ce mai multe federaţii bancare din China au avertizat că aceste criptomonede "nu sunt monede adevărate", transmite AFP.

Avertismentul ASF pentru cumpărătorii de criptomonede: Riscă să piardă toți banii investiți
Avertismentul ASF pentru cumpărătorii de criptomonede: Riscă să piardă toți banii investiți

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenţia asupra creșterii interesului față de criptomonede, precizând că sunt extrem de riscante şi speculative.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.