Cum se va desfășura în acest an tradiționala bătaie de la Ruginoasa. Anunțul autorităților

Ultima actualizare: 28-12-2021 18:02

Și în acest an, tradiționala bătaie de la Ruginoasa se va desfășura mai mult simbolic, într-o paradă colorată de costume, în ultima zi a acestui an.

Poate să participe toată suflarea localității, dar oamenii trebuie să fie cât se poate de pașnici. Este cerința autorităților, care vor trimite în teren forțele de ordine. să se asigure că Delenii și Vălenii nu se vor încăiera cu ghioagele! Etnologii spun că luptele de acest tip erau menite să alunge spiritele rele, ca sătenii să facă apoi pace în tot anul care vine.

Flăcăii din Ruginoasa numără orele până la bătaia tradițională de Anul Nou!

Unii sunt supărați, alții resemnați că autoritățile le-au cerut să nu se mai lupte între ei și nici să nu mai vină înarmați cu ghioagele care i-au făcut celebri.

Localnic:Dar la noi e în sânge, dacă nu se face, parcă nu ne simțim bine. De ce să nu facem? Așa a rămas, la noi, tradiția. Dacă nu se întamplă? Parcă nu e Anul Nou. Cât am fost copil, îmi plăcea, mă costumam cu drag, dar nu era ca acum. Era frumos, în 10 minute se răcoreau baieții și gata, care era la spital, care era la biserică”.

Dacă bărbații se arată mai războinici, femeile, în schimb, sunt mai pașnice.

Localnică: „Eu am un frate, era sa moară, a stat în spital la Iași, în noaptea de Anul Nou, i-au dat cu cioata în cap. Dacă mai întârzia un sfert de oră, murea”.

De câțiva ani încoace, oamenii din satele Deleni și Văleni se costumează, dar nu se mai încaieră. Se adună în centrul comunei, într-o paradă comună.

Reporter: Ce sperați să se întâmple în acest an?

Localnică: Să fie frumos, să nu se bată. Copiii mei nu ies, că sunt mici, și nu au cum să iasă din casă.

Reporter: Îi țineți în casă?

Localnică: Stau și eu în casă, nu mă duc la bătaie dimineață, nu ies niciodată din casă.

Cine încalcă legea și va agita spiritele riscă amendă și dosar penal.

Col. Ion Sandu, comandant Gruparea Mobilă: „Cetele se pot forma, se pot masca, dacă ar fi o confruntare de împuns, fizic, unii cu alții, sunt de acord. Dar în ceea ce privește folosirea a oricărui element interzis pe timpul acelor manifestări, de aia suntem aici, pentru a discuta cu dumneavoastră, a vă spune limitele în care vă puteți manifesta”.

Dănuț Nechifor, primarul comunei Ruginoasa: „Ca un sfat pentru membrii comunei Ruginoasa e să ne comportăm civilizat”.

Ca să vegheze situația de la Ruginoasa din ultima zi a acestui an, sute de jandarmi și polițiști vor fi în misiune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO