Cum să alegeți vinul în funcție de preparatele culinare servite. Sfaturi din partea specialiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Mâncărurile preferate merg mai bine cu vinuri asortate. Alb, roșu sau roze, licoarea zeilor, care dă savoare preparatelor culinare, nu lipsește în aceste zile din meniu.

Specialiștii ne dau câteva ponturi: peștele înoată bine în vin alb, iar desertul face echipă cu un vin mai dulce.

O cramă situată la câteva zeci de kilometri de Buzău, pe dealurile Istriţei, s-a pregătit intens pentru livrările de sărbători.

Specialiştii spun că cel mai uşor este să ne alegem prima dată preparatele culinare iar apoi să le asociem cu batura preferată.

Stelian Ştefan, somelier: "Vinul şi mâncarea se ajută, sunt ca femeia şi bărbatul, crează un mariaj benefic organismelor şi stării noastre sufleteşti."

Citește și
somelier
Tot ce trebuie sa stii despre vin. Sfaturi de la cea mai buna femeie somelier
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Aşadar fie că vorbim de un vin alb, roşu sau roze, acesta trebuie să completeze savoarea mâncărurilor. Vinul alb, sau vinul de energie solară, se asortează cu salatele, preparatele din pasăre şi peşte. Vinul roşu este potrivit lângă o carne roşie şi în general mâncărurilor cu preparare lentă, aşa cum sunt şi sărmăluţele.

Dacă ne gândim la sarmalele româneşti pe care cu siguranţă toţi le vom avea pe mese de Crăciun şi poate de Revelion, vinul roşu este mult mai bun ca opţiune de asociere decât vinul alb, reuşeşte să taie puţin din grăsime.

Relaxarea este asociata vinurilor roze, care pot fi servite alături de fructe de mare şi pește, sau se pot consuma şi la căldură şemineului, la un pahar de vorbă.

La fel de bine funcţionează şi cu deserturile şi da, pentru mulţi dintre noi vinul roze apare ca moment de relaxare atunci când ne bucurăm de deserturi.

Însă desertul nu trebuie asociat întotdeauna cu vinul roze. Specialiştii spun ca regulă de bază este alegerea unui vin mai dulce decât deşertul, pentru că licoarea să-i pună în valoare şi să-i completeze aromele.

Mihai este somelierul unui restaurant din Timişoara şi are propriul magazin de vinuri. El este adeptul vinurilor spumante şi recomandă ca o masă îmbelşugata să înceapă altfel decât ne-am imagina.

Mihai Lambrino, somelier: "Aş începe cu o şampanie, iar ea este uşor de asociat cu orice. Vinul roşu cu aciditatea specifică ne ajută să continuăm masa într-un mod plăcut, depinde fiecare ce are pe masa lui, dar mă gândesc la clasicele piftii, la salatele de beouf, cu siguranţă am putea găsi un vin alb care să stea bine alături sau pentru cei care îndrăgesc rozeul de ce nu."

Aşadar, sta în puterea noastră să ne facem sărbătorile cât mai fericite.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
A lucrat la 3 stele Michelin si s-a intors in tara. Povestea somelierului care vinde vinuri de 2.000 de euro in Romania
A lucrat la 3 stele Michelin si s-a intors in tara. Povestea somelierului care vinde vinuri de 2.000 de euro in Romania

Marius Danciu vorbeste despre vinuri cu o pasiune greu de descris in cuvinte. A devenit somelier la unul din cele mai bune restaurante din lume, unde a avut ocazia sa deguste cele mai exclusiviste vinuri.

Tot ce trebuie sa stii despre vin. Sfaturi de la cea mai buna femeie somelier
Tot ce trebuie sa stii despre vin. Sfaturi de la cea mai buna femeie somelier

Este cea mai tanara femeie care a devenit maestru somelier. La 26 de ani trecea testele de calificare pe care putini reusesc sa le ia din prima incercare.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.