Cum cureți mirosul neplăcut de pe tocătorul de lemn. Remediul pe care îl ai în bucătărie

Tocator de lemn
Shutterstock

Din nicio bucătărie nu lipsește tocătorul de lemn, instrumentul folosit cel mai des de gospodine pentru gătit.

Ei bine, curățarea tocătorului de lemn poate deveni adesea o corvoadă. Resturile alimentare intră în lemn, iar în timp tocătorul capătă un miros neplăcut.

Mai mult, atunci când pregătim anumite alimente extrem de aromate riscăm ca mirosul acestora să rămână îmbibat în tocătorul de lemn pe care îl folosim.

Mirosurile care se îmbibă în tocătorul de lemn pot fi extrem de problematice, mai ales dacă folosim același tocător și pentru alte preparate.

Cum procedăm însă pentru a scăpa de aceste mirosuri? Din păcate nu există o rețetă clasică general valabilă pentru orice tip de tocător. Depinde de modul în care a fost finisat lemnul, de tipul de lemn care a absorbit mirosul, de la ce provine mirosul și de modul în care tocătorul va fi folosit după ce mirosul va fi eliminat.

Citește și
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

Dacă aveți acasă un tocător de lemn vechi, îmbâcsit, care a căpătat un miros și un aspect neplăcut, nu trebuie să îl aruncați. Urmăriți în continuare câteva sfaturi utile pentru a vă curăța în profunzime tocătoarele de lemn de acasă, dar și pentru a le întreține pe viitor.

Curățarea tocătorului de lemn

Există multe metode prin care puteți curăța tocătoarele din lemn. Este ideal însă să încercați mai multe variante pentru a ajunge în final la cea mai potrivită pentru ustensilele voastre de bucătărie.

O variantă des folosită este reprezentată de substanțele de curățare din comerț. Detergenții comerciali special concepuți pentru curățarea lemnului sunt probabil cea mai bună alegere pentru mirosurile neplăcute. Puteți încerca să ștergeți lemnul cu o cârpă înmuiată într-o cantitate mică de bicarbonat de sodiu. Sau puteți folosi orice detergent care conține acest compus chimic. După ce ați terminat de șters, folosiți o a doua cârpă umezită cu apă curată pentru a spăla bine bicarbonatul de sodiu. Aveți grijă să curățați bine suprafața tocătorului cu apă curată. Poziționați tocătorul într-o zonă ventilată astfel încât să se usuce foarte bine.

Cel mai des însă gospodinele folosesc pentru curățarea tocătorului de lemn apă și detergent de vase. Este o soluție bună, însă cel mai probabil nu va da roade de fiecare dată. Detergentul de vase este util în îndepărtarea grăsimilor acumulare pe tocător și pentru igienizarea acestuia, însă nu va fi util pentru scoaterea mirosurilor neplăcute.

Pentru curățarea optimă a tocătorului de lemn ar fi bine să verificați instrucțiunile specifice ale producătorului sau recomandările pentru întreținerea tocătorului de lemn, în cazul în care există instrucțiuni speciale pentru curățare și întreținere.

Tocătorul de lemn acumulează bacterii

Tocătorul de lemn poate acumula bacterii. Dacă nu este spălat și igienizat cum ar trebui, tocătorul de lemn trebuie aruncat după mult timp de utilizare.

Lemnul este un material poros, ceea ce înseamnă că poate absorbi umezeala și poate permite penetrarea bacteriilor în porii săi. Aceste bacterii se pot multiplica în timp și pot contribui la acumularea murdăriei și a germenilor în tocător.

Atunci când tăiați alimente pe un tocător de lemn, suprafața acestuia poate fi zgâriată sau tăiată, ceea ce crează crăpături și mici adâncituri în care se pot aduna bacteriile. Chiar și după spălare, bacteriile pot rămâne în aceste zone dificil de curățat. Din acest motiv este important să vă formați o rutină pentru curățarea tocătoarelor de lemn.

De asemenea, cele mai multe tocătoare de lemn nu sunt tratate cu un strat protector, cum ar fi cel de ulei mineral sau ceară de albine. Acest strat protector ajută la sigilarea porilor lemnului și la prevenirea absorbției umezelii și a bacteriilor în lemn.

Trebuie să rețineți că dacă tocătorul de lemn nu este curățat și întreținut corespunzător, bacteriile se pot acumula pe suprafața sa. Este important să se curețe tocătorul de lemn după fiecare utilizare și să fie uscat complet pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Pentru a preveni acumularea bacteriilor într-un tocător de lemn, este recomandat să respectați următoarele măsuri:

·       Spălați tocătorul cu apă caldă și săpun după fiecare utilizare.

·       Evitați să tăiați alimente crude, cum ar fi carne și pește, direct pe tocătorul de lemn.

·       Tratați tocătorul de lemn cu un strat protector, cum ar fi ulei mineral sau ceară de albine.

·       Asigurați-vă că tocătorul de lemn se usucă complet înainte de a fi depozitat.

·       Înlocuiți tocătoarele de lemn uzate sau deteriorate.

Cum să cureți tocătorul de lemn

Pentru curățarea unui tocător de lemn, recomandarea este să utilizați metode blânde și sigure. Evitați pe cât posibil utilizarea de substanțe chimice și de detergenți din comerț care conțin astfel de substanțe. Apelați mai degrabă la remediile naturale pe care cu siguranță le aveți în bucătărie. Sunt la îndemână și, cu siguranță, mai puțin costisitoare.

În cazul în care folosiți tocătorul pentru alimente care nu pătează atât de tare și nici nu lasă un miros neplăcut, spălați tocătorul cu apă caldă și săpun. Utilizați apa caldă și săpunul pentru a curăța tocătorul. Aplicați săpunul pe o lavetă moale sau un burete și ștergeți suprafața tocătorului, apoi clătiți bine cu apă și uscați-l.

Bicarbonatul de sodiu este foarte util pentru curățarea tocătoarelor de lemn. Presărați puțin bicarbonat de sodiu pe suprafața tocătorului și frecați ușor cu o lavetă umedă. Bicarbonatul de sodiu are proprietăți de curățare și ajută la îndepărtarea mirosurilor neplăcute.

Oțetul alb este, de asemenea, foarte bun pentru curățarea tocătorului de lemn. Amestecați o jumătate de cană de oțet alb cu două căni de apă și utilizați această soluție pentru a șterge tocătorul. Oțetul alb are proprietăți antibacteriene și deodorizante.

Folosiți sare și lămâie. Presărați sare pe suprafața tocătorului de lemn și frecați cu o jumătate de lămâie. Sarea abrazivă îndepărtează murdăria, în timp ce lămâia proaspătă ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute.

Uleiul de lămâie are proprietăți antimicrobiene și deodorizante. Amestecați câteva picături de ulei de lămâie sau ulei esențial de lămâie cu apă într-un pulverizator și pulverizați soluția pe tocătorul de lemn. Lăsați să acționeze timp de câteva minute, apoi ștergeți cu o lavetă curată.

Uleiul mineral și uleiul de nucă de cocos ajută la hidratarea și întreținerea lemnului și poate ajuta la eliminarea mirosurilor neplăcute. Aplicați ulei mineral sau ulei de nucă de cocos pe tocătorul de lemn și lăsați-l să pătrundă timp de câteva ore sau peste noapte.

Păstrarea tocătorului de lemn curat

Pentru a întreține tocătoarele de lemn este important să aveți o rutină de îngrijire și curățare. Respectarea următoarelor sfaturi vă va ajuta să păstrați tocătorul de lemn curat, sigur și în condiții bune de utilizare pe termen lung.

Curățați-l imediat după utilizare. După ce ați folosit tocătorul de lemn, spălați-l cu apă caldă și săpun. Utilizați o lavetă moale sau o perie cu peri moi pentru a îndepărta murdăria și alimentele rămase. Evitați utilizarea unor produse de curățare dure care pot deteriora lemnul.

Evitați expunerea la umezeală excesivă. Lemnul poate absorbi umezeala, ceea ce poate provoca deformări și deteriorări. Asigurați-vă că uscați bine tocătorul de lemn după fiecare curățare și evitați să-l lăsați în apă sau într-o zonă umedă pentru perioade lungi de timp. Este recomandat să uscați tocătorul în poziție verticală sau să-l așezați pe un suport care permite circulația aerului.

Aplicați un strat protector. Tratați tocătorul de lemn cu un strat protector pentru a preveni absorbția excesivă de umiditate și pătrunderea bacteriilor. Uleiul mineral, uleiul de nucă de cocos sau ceara de albine pot fi utilizate pentru a crea un strat protector. Aplicați stratul de protecție conform instrucțiunilor producătorului și repetați procesul la intervale regulate sau ori de câte ori este necesar.

Evitați expunerea la căldură excesivă sau lumina directă a soarelui. Lumina directă a soarelui și căldura excesivă pot provoca deteriorarea și decolorarea lemnului. Păstrați tocătorul de lemn într-un loc răcoros și uscat, departe de surse de căldură și de lumina directă a soarelui.

Înlocuiți tocătorul de lemn uzat sau deteriorat. Dacă tocătorul de lemn prezintă semne de uzură excesivă, crăpături profunde sau deteriorări majore, este recomandat să îl înlocuiți. Înlocuirea tocătorului de lemn este importantă pentru menținerea igienei și siguranței în bucătărie.

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
Citește și...
Muzică în vârf de munte. Violonistul Alexandru Tomescu a făcut spectacol la peste 2.000 de metri altitudine
Muzică în vârf de munte. Violonistul Alexandru Tomescu a făcut spectacol la peste 2.000 de metri altitudine

Muzica a răsunat și în vârf de munte. Violonistul Alexandru Tomescu a făcut spectacol la peste 2.000 de metri altitudine, la Cabana Caraiman.

Festival culinar la Sovata: Ciupercile, vedetele weekendului. „Aromele intense ne ajută”
Festival culinar la Sovata: Ciupercile, vedetele weekendului. „Aromele intense ne ajută”

Vă invităm acum la un festin culinar, organizat la Sovata în acest weekend, unde ciupercile sunt în centrul atenției.

 

Parada motocicliștilor de la Peștera Muierilor, o tradiție. Cum s-au bucurat turiștii. „Frumos, interesant”
Parada motocicliștilor de la Peștera Muierilor, o tradiție. Cum s-au bucurat turiștii. „Frumos, interesant”

Sute de motociclete au pornit într-o paradă cu tradiție, de la Peștera Muierilor. Pe traseu au fost admirați de turiști, apoi s-au retras la un concert. Motocicliștii au pornit de la Peștera Muierilor, formând o coloană impresionantă.

 

 

Recomandări
Reuters: Deficienţă majoră de securitate la mitingul lui Trump. Directoarea Secret Service, chemată în fața Congresului SUA
Reuters: Deficienţă majoră de securitate la mitingul lui Trump. Directoarea Secret Service, chemată în fața Congresului SUA

Donald Trump a fost împuşcat în ureche în timpul unui miting de campanie, sâmbătă, după o eroare majoră de securitate, un atac ce va remodela probabil cursa prezidenţială din acest an.

Cristian Pîrvulescu, despre împușcarea lui Trump: „Cred că este vorba despre o încercare de atentat motivată politică”
Cristian Pîrvulescu, despre împușcarea lui Trump: „Cred că este vorba despre o încercare de atentat motivată politică”

Donald Trump, fostul președinte american care vizează un nou mandat, a fost ținta unei tentative de asasinat.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, după atacul armat de la mitingul lui Trump: „Americanii sunt șocați”
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, după atacul armat de la mitingul lui Trump: „Americanii sunt șocați”

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, a vorbit în cadrul Știrilor PRO TV, despre tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump.