Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei

ofiter bcco

Un polițist de la Combaterea Criminalității Organizate Arad a fost prins de ANI cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane de lei. Ofițerul va fi acum anchetat de o comisie specială din cadrul Curții de Apel Timișoara.

 

ANI a făcut publice incidentele de integritate a patru funcționari, prevăzute de Legea nr.167/2010, potrivit unui comunicat transmis de instituție.

Unul dintre aceștia este polițist la Combaterea Criminalității Organizate Arad, în cazul căruia ANI a descoperit că are cu aproape 1,4 milioane de lei mai mult decât ar fi trebuit să aibă din toate sursele de venit declarate.

”Agenţia Naţională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 4 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

POPOVICI COSMIN-OVIDIU FLORIAN - Funcţionar public cu statut special în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad - AVERE NEJUSTIFICATĂ

Citește și
portofel gol
O bancă și-a lăsat clienții fără bani. Cum au fost înșelați de șefii instituției
O adolescentă a fost vândută de tatăl ei unor bărbaţi care-şi căutau „neveste”. Reacția polițiștilor când fata le-a cerut ajutorul

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 1.374.478 Lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către POPOVICI COSMIN-OVIDIU FLORIAN, împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice cu statut special.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timişoara, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către POPOVICI COSMIN-OVIDIU FLORIAN împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice cu statut special”, a transmis ANI.

ANI a sesizat Parchetul pentru un medic polițist de la Spitalul Gerota 

În alte trei cazuri, ANI a ajuns la concluzia că se află în situații de incompatibilitate, un funcționar vizat fiind în plus acuzat și de fals în declarații.

AGAPIE GRIGORE - fost Şef district la Direcţia Silvică Neamţ - Ocolul Silvic Pipirig, Jud. Neamţ - INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03 mai 2022 - 07 decembrie 2023, întrucât a deţinut simultan funcţia de Şef district la Ocolul Silvic Pipirig şi calitatea de salariat în cadrul unei societăţi comerciale ce are ca obiect de activitate principal exploatarea forestieră, încălcând astfel prevederile art. 40, alin. (4) din O.U.G. nr. 59/2000.

IZVORAN ALIN - ION - Director în cadrul Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate - INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 ianuarie 2022 - 10 ianuarie 2024, întrucât, pe durata suspendării la cerere din funcţia publică de conducere de director în cadrul O.N.A.C., a deţinut şi exercitat funcţia de şef serviciu în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, de la care a obţinut venituri în sumă totală de 359.054 Lei .
Astfel, persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr.161/2003.

EPURAN SILVIU - Subcomisar de poliţie medic în cadrul Spitalului de Urgenţă "Prof. Dr. Dimitrie Gerota"- INCOMPATIBILITATE ŞI SESIZARE PARCHET

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2021 - 2024, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de medic (funcţionar public cu statut special) în cadrul Spitalului de Urgenţă "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" Bucureşti şi pe cea de medic în cadrul mai multor instituţii publice. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.
Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către EPURAN SILVIU a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 326, alin. (1) din Codul Penal, întrucât, în declaraţiile de avere depuse la datele de 10 iunie 2022 şi 09 iunie 2023, EPURAN SILVIU nu a menţionat veniturile din salarii încasate de la persoanele juridice în cadrul cărora a deţinut în perioada respectivă funcţii incompatibile cu calitatea de funcţionar public cu statut special deţinută în cadrul Spitalului de Urgenţă "Prof. Dr. Dimitrie Gerota””.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. De asemenea, Agapie Grigore și Epuran Silviu nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Ce legi au încălcat funcționarii publici vizați de ANI

Persoanele menţionate au încălcat următoarele prevederi legale:

- art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;

- art. 40, alin. (4) din O.U.G. nr. 59/2000, potrivit căruia "Calitatea de personal silvic angajat în structurile administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului este incompatibilă cu aceea de (...) salariat al unei societăţi comerciale care desfăşoară activitate concurenţială sau cu care sunt stabilite relaţii contractuale. (...)."

"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (...) încălcarea obligaţiilor legale privind (...) starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (...)".

"Persoana (...) faţă de care s-a constatat (...) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”, a mai precizat agenția.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția ungurilor după ce Italia, campioana europeană en-titre, a fost eliminată de la Euro 2024
Reacția ungurilor după ce Italia, campioana europeană en-titre, a fost eliminată de la Euro 2024
Citește și...
Doi angajați ai unei bănci din București, cercetați după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci din București, cercetați după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

O bancă și-a lăsat clienții fără bani. Cum au fost înșelați de șefii instituției
O bancă și-a lăsat clienții fără bani. Cum au fost înșelați de șefii instituției

Un grup de funcționari bancari și membri ai conducerii Băncii Populare din Italia au vândut clienților titluri de credit nelichide și cu un grad înalt de risc.

 

Edilul Mihai Chirica și numeroși funcționari din Primăria Iași, trimiși în judecată de DIICOT, în prag de alegeri
Edilul Mihai Chirica și numeroși funcționari din Primăria Iași, trimiși în judecată de DIICOT, în prag de alegeri

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul "Veranda", în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de construire, beneficiar fiind omul de afaceri Cristin Zămosteanu.

Agenția de Integritate îl contrazice pe Piedone, în privința angajării nepoților: ”Noi nu dăm derogări”
Agenția de Integritate îl contrazice pe Piedone, în privința angajării nepoților: ”Noi nu dăm derogări”

Agenția Națională de Integritate îl contrazice pe primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care a susținut că și-a angajat nepoții la primărie după ce a obținut acordul scris al ANI ”pentru orice numire”.

Piedone vede conspirații după ce ANI a descoperit că și-a angajat ginerele în Primăria Sectorului 5. ”Este extrem de suspect”
Piedone vede conspirații după ce ANI a descoperit că și-a angajat ginerele în Primăria Sectorului 5. ”Este extrem de suspect”

Agenția Națională de Integritate a anunțat că a constatat un conflict de interese administrativ în cazul edilului de la Sectorul 5, după ce Cristian Popescu Piedone l-a numit pe ginerele său membru într-o comisie importantă din primărie.  

Recomandări
Români prinși într-un incendiu amplu de vegetație în Kusadasi, Turcia. „Toată lumea era panicată, toată lumea țipa”
Români prinși într-un incendiu amplu de vegetație în Kusadasi, Turcia. „Toată lumea era panicată, toată lumea țipa”

Incendiile puternice de vegetație pun în pericol viața turiștilor și în această vară. În stațiunea Kușadasî, din Turcia, unde sunt și mulți români, focul s-a apropiat amenințător de zonele locuite.

Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”
Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”

Preşedintele USR, Elena Lasconi, i-a transmis, sâmbătă, un mesaj preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, afirmând că liderul liberal ar trebui "să cântărească bine" ceea ce se întâmplă în acest moment în ţară şi "să vină să susţină proiectul USR".

 

Emoții și pregătiri pentru marele meci al României cu Olanda, de la EURO 2024. Fanii români, marș special în Munchen
Emoții și pregătiri pentru marele meci al României cu Olanda, de la EURO 2024. Fanii români, marș special în Munchen

Naționala pregătește meciul de marți cu Olanda din optimile EURO 2024. În timp ce jucătorii se antrenează, suporterii își fac și ei încălzirea.