Copacii din Galați vor fi testați cu un „tomograf” special. Primăria va ști ce arbori trebuie tăiați
După modelul altor administrații din țară, și la Galați vor fi testați copacii, cu ajutorul unui "tomograf" special.
Astfel, primăria va ști ce arbori trebuie tăiați. Deși au scoarța frumoasă, unii sunt putrezi în interior și riscă să pice la prima furtună.
Astfel de aparate mai sunt folosite în București, la Cluj-Napoca și Târgu Jiu.
"Tomograful" pentru arbori a costat 155 de mii de lei - echivalentul a aproximativ 30 de mii de euro - , iar achiziția a fost aprobată în Consiliul Local al municipiului Galați.
Metoda prin care se pune diagnosticul nu rănește arborele. Pe trunchi sunt atașați senzori care captează vibrațiile emise de lovirea cu un ciocan, iar acestea sunt analizate de un soft.
Dispozitivul a fost brevetat de un inginer din Germania.
Anton Gușă, instructor: „Unde avem lemn sănătos, viteza de propagare va fi mai mare, unde avem lemn cu putregai viteza o să scadă. Atunci softul o să analizeze toate datele respective și o să proceseze imaginile 2D”.
De multe ori s-a întâmplat ca unii arbori - care păreau sănătoși - să cadă la prima furtună. Atunci s-a văzut că erau putrezi în interior. Deopotrivă, aparatul poate salva copaci sănătoși care nu arată însă pre bine.
Cu ajutorul "tomografului", angajații primăriei vor evalua arborii din parcurile din Galați, din zonele de promenadă și de pe străzi.
Petrica Pațilea, purtător de cuvânt primăria Galați: „Suntem preocupați de siguranța cetățeanului și de protecția bunurilor, prin urmare am achiziționat acest dispozitiv care va fi un sprijin important în evaluarea și diagnosticarea arborilor care se află pe domeniul public”.
Același aparat arată și care e starea rădăcinilor. Se poate vedea până unde se întind și cât de sănătoase sunt.