Coif de origine vikingă, unic în România, recuperat de polițiștii din Iași. Are o valoare incomensurabilă

12-02-2021 15:39


Coif de origine vikingă, unic în România, recuperat de polițiștii din Iași. Are o valoare incomensurabilă

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural au recuperat calota unui coif medieval, de origine vikingă, unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa.

 

Bunul este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

 

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național, împreună cu polițiști din cadrul I.P.J. Iași – Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, au recuperat, la data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, respectiv calota unui coif medieval de origine varegă (vikingă).

 

Coiful a fost descoperit în 2010, în râul Siret, dar nu a fost declarat

 

Investigațiile în cauză au început în luna decembrie 2020, în urma unor indicii obținute de polițiști, coiful fiind inițial descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat și predat la data respectivă autorităților competente.

Bunul cultural poate fi datat în secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa.

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor, iar bunul cultural în cauză a fost predat Complexului Muzeal Național ,,Moldova” Iași, în vederea declanșării procedurii de clasare în patrimoniul cultural național.

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO