Cea mai bătrână măicuță din lume a murit. Câţi ani avea şi ce rol a avut în Al Doilea Război Mondial
Maica Cecylia Roszak a murit la 110 ani. Ea a locuit la mănăstire timp de 90 de ani, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a oferit adăpost evreilor care se ascundeau de trupele germane, relatează Daily Mail.
Cecylia Roszak s-a născut în Kielczew, Polonia, la data de 25 martie 1908. După terminarea facultăţii s-a dus la o mănăstire dominicană din Cracovia, unde a rămas pentru următorii 90 de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În timpul celui de-Al doilea Război Mondial, împreună cu alte maici, Cecylia Roszak a ascuns mai mulţi evrei de către autorităţile germane. Printre aceştia se numărau doi copii evrei ai căror părinţi fuseseră omorâţi în timpul Holocaustului şi persoane care ulterior au devenit membri ai rezistenţei poloneze şi lituaniene.
În 1943, maica a fost arestata de autorităţile germane, iar mănăstirea a fost închisă. A supravieţuit, însă, războiului, revenind la Cracovia.
Potrivit Daily Mail, atunci când a fost întrebată care îi este secretul longevităţii, ea a răspuns că: "Oamenii trebuie să se roage şi să înveţe limbi străine".
Pentru acţiunile ei din timpul războiului, în 2009, a primit titlul de "Dreaptă printre Naţiuni", o titulatură acordată de Israel persoanelor care şi-au riscat viaţa în timpul Holocaustului pentru a salva evrei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Daily Mail
Etichete: Polonia, batrana, al doilea razboi mondial,
Dată publicare:
21-11-2018 17:25