Cea mai bătrână măicuță din lume a murit. Câţi ani avea şi ce rol a avut în Al Doilea Război Mondial


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 21 Noiembrie 2018 17:25
Categorie: Stiri Diverse
Maica poloneza

Maica Cecylia Roszak a murit la 110 ani. Ea a locuit la mănăstire timp de 90 de ani, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a oferit adăpost evreilor care se ascundeau de trupele germane, relatează Daily Mail.

Cecylia Roszak s-a născut în Kielczew, Polonia, la data de 25 martie 1908. După terminarea facultăţii s-a dus la o mănăstire dominicană din Cracovia, unde a rămas pentru următorii 90 de ani.

În timpul celui de-Al doilea Război Mondial, împreună cu alte maici, Cecylia Roszak a ascuns mai mulţi evrei de către autorităţile germane. Printre aceştia se numărau doi copii evrei ai căror părinţi fuseseră omorâţi în timpul Holocaustului şi persoane care ulterior au devenit membri ai rezistenţei poloneze şi lituaniene.

În 1943, maica a fost arestata de autorităţile germane, iar mănăstirea a fost închisă. A supravieţuit, însă, războiului, revenind la Cracovia.

Potrivit Daily Mail, atunci când a fost întrebată care îi este secretul longevităţii, ea a răspuns că: "Oamenii trebuie să se roage şi să înveţe limbi străine".

Pentru acţiunile ei din timpul războiului, în 2009, a primit titlul de "Dreaptă printre Naţiuni", o titulatură acordată de Israel persoanelor care şi-au riscat viaţa în timpul Holocaustului pentru a salva evrei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Daily Mail

Sfaturile unui model de 63 de ani cu privire la îmbătrânire
Cel mai bătrân veteran american, în vârstă de 111 ani, fumează zilnic 12 țigări
VIDEO PROTVPLUS.RO