Ce se întâmplă dacă pui oțet și bicarbonat în mașina de spălat. Efectele miraculoase asupra prosoapelor

prosoape de baie
Shutterstock

Ai vreodată senzația că prosoapele tale nu mai miros la fel de proaspăt precum ar trebui după ce le speli? Poate că soluția este mai simplă decât crezi.

O combinare aparent neobișnuită, dar eficientă, pentru a reda prosoapelor tale un miros proaspăt și pentru a le menține moi și curate este utilizarea oțetului și a bicarbonatului în mașina de spălat.

Iată care sunt efectele utilizării oțetului și bicarbonatului în mașina de spălat rufe:

De ce miros prosoapele

Prosoapele pot dezvolta un miros neplăcut în timp din cauza mai multor factori. Înțelegerea acestor factori vă vor ajuta să preveniți acest fenomen. Iată de ce prind prosoapele un miros neplăcut în timp:

·       Umezeală persistentă: Prosoapele rămân umede după utilizare și, dacă nu sunt bine uscate între folosiri, pot deveni mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Aceste organisme pot produce mirosuri neplăcute.

·       Reziduuri de detergent: Utilizarea excesivă a detergentului sau a produselor de îngrijire cu parfumuri puternice poate duce la acumularea de reziduuri pe prosoape. Aceste reziduuri pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mirosurilor neplăcute.

·       Neglijarea mașinii de spălat: Mașina de spălat poate acumula reziduuri de detergent și de apă murdară în timp. Dacă prosoapele sunt spălate într-o mașină de spălat cu tambur murdar, ele pot prelua mirosurile și impuritățile acumulate în mașină.

·       Folosirea excesivă a înălbitorului: Înălbitorul poate fi folosit pentru a albi prosoapele, dar dacă este utilizat în exces sau nu este clătit complet, poate lăsa reziduuri care provoacă mirosuri neplăcute.

·       Depozitare necorespunzătoare: Prosoapele trebuie să fie depozitate într-un loc uscat și bine ventilat. Dacă sunt lăsate într-o zonă umedă sau într-un loc închis, ele pot dezvolta mirosuri neplăcute din cauza umidității ridicate.

Pentru a preveni dezvoltarea mirosurilor neplăcute ale prosoapelor, este important să le spălați și să le uscați corespunzător, să folosiți cantitatea corectă de detergent, să clătiți bine și să mențineți curată mașina de spălat. De asemenea, folosirea oțetului și a bicarbonatului, așa cum am menționat în introducere, poate ajuta la neutralizarea mirosurilor și la menținerea prosoapelor proaspete. Iată cum:

Oțet și bicarbonat în mașina de spălat – efecte

Puteți spăla eficient hainele albe folosind bicarbonat de sodiu și oțet alb. Este o soluție naturală și făcută în casă care menține hainele proaspete și curate, eliminând petele și mirosurile. Spălarea rufelor este foarte ușoară dacă știți cum să folosiți aceste două produse. Acestea sunt curățători și dezinfectanți naturali, foarte eficienți, care asigură o durată mai lungă de viață textilelor.

Oțetul și bicarbonatul de sodiu pot fi folosite în mașina de spălat pentru a oferi câteva beneficii suplimentare în ceea ce privește curățarea și îngrijirea hainelor, inclusiv a prosoapelor.

Oțetul alb, de exemplu, are proprietăți antibacteriene și dezinfectante, care pot ajuta la îndepărtarea mirosurilor neplăcute de pe haine, inclusiv de pe prosoape. De asemenea, oțetul poate ajuta la înmuierea fibrelor textile, ceea ce face ca materialele să fie mai moi și mai pufoase. În plus, oțetul poate ajuta la reducerea acumulării de calcar în mașina de spălat, ceea ce poate prelungi durata de viață a aparatului.

Bicarbonatul de sodiu, pe de altă parte, are proprietăți de curățare. Acesta poate ajuta la îndepărtarea petelor și a murdăriei mai greu de curățat, precum și la neutralizarea mirosurilor neplăcute. De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la păstrarea culorilor vibrante ale hainelor și poate îmbunătăți eficiența detergentilor de spălare.

Utilizarea oțetului și a bicarbonatului de sodiu împreună cu detergentul obișnuit în mașina de spălat poate avea următoarele efecte asupra prosoapelor:

1. Curățare mai eficientă: Oțetul și bicarbonatul de sodiu pot ajuta la îndepărtarea petelor și a murdăriei mai greu de curățat de pe prosoape.

2. Neutralizarea mirosurilor: Oțetul și bicarbonatul de sodiu pot ajuta la neutralizarea mirosurilor neplăcute, precum mirosul de mucegai sau transpirație, de pe prosoape.

3. Prosoape mai moi și mai pufoase: Oțetul poate ajuta la înmuierea fibrelor textile, ceea ce face ca prosoapele să fie mai moi și mai pufoase.

Este important de menționat că utilizarea oțetului și a bicarbonatului de sodiu în mașina de spălat nu este potrivită pentru toate tipurile de materiale. De exemplu, această metodă poate fi mai potrivită pentru prosoape din bumbac, dar nu pentru materiale delicate sau sintetice. Înainte de a utiliza oțetul și bicarbonatul de sodiu, este recomandat să citiți instrucțiunile de îngrijire ale hainelor și să faceți un test pe o porțiune mică a materialului pentru a verifica compatibilitatea.

Pentru a vă ajuta să economisiți bani, să protejați mediul și să evitați greșelile atunci când spălați hainele, iată tot ce trebuie să știți despre utilizarea oțetului și a bicarbonatului pentru spălarea hainelor și a încălțămintei.

Cum folosești oțetul și bicarbonatul

Este important de menționat de la început că nu trebuie să amestecați bicarbonatul de sodiu cu oțet. Dacă o faceți, va provoca o reacție chimică care va anula efectele ambelor produse. Acest lucru va rezulta în producerea de dioxid de carbon, care este ineficient pentru curățarea și dezinfectarea hainelor, scrie Purdy&Figg.

pH-ul este o scară folosită pentru a măsura aciditatea sau bazicitatea în chimie. Deoarece oțetul are un pH scăzut, iar bicarbonatul de sodiu are un pH ridicat, acestea se vor neutraliza reciproc atunci când sunt folosite împreună.

Ce puteți să faceți în schimb este să folosiți mai întâi bicarbonat de sodiu amestecat cu apă pentru a vă spăla rufele. Puteți adăuga oțet în amestec după ce bicarbonatul de sodiu s-a răspândit în jurul hainelor și și-a făcut efectul.

Cum să utilizați bicarbonatul de sodiu în mașina de spălat

Puteți crea un produs de curățare DIY foarte eficient amestecând apă cu bicarbonat de sodiu, scrie panaprium.com. Bicarbonatul de sodiu este o modalitate fantastică de a îndepărta petele și mirosurile din haine și încălțăminte. Cantitatea de bicarbonat de sodiu de care aveți nevoie depinde de câte haine planificați să spălați. Veți avea nevoie de mai mult bicarbonat de sodiu pentru încărcături mai grele.

Pregătiți o soluție de bicarbonat de sodiu folosind patru lingurițe la un pahar de apă. Apoi, turnați amestecul direct în mașina de spălat, peste rufe.

Alternativ, puteți pune o cană de bicarbonat de sodiu în dozatorul automat al mașinii de spălat. Plasați-o în compartimentul pentru pulbere al sertarului mașinii de spălat.

Cum să utilizați oțetul în mașina de spălat

În funcție de cât de murdare sunt hainele dumneavoastră, utilizați mai mult sau mai puțin oțet amestecat cu apă moderat călduță. Începeți cu o cană de oțet și patru căni de apă și umpleți compartimentul pentru balsam al mașinii de spălat până la nivelul indicatorului. Măriți proporția de oțet dacă este necesar.

Nu vă faceți griji, hainele dumneavoastră nu vor mirosi a oțet. Dacă vă îngrijorați de miros, puteți adăuga o aromă plăcută amestecului folosind uleiurile esențiale alese de dumneavoastră.

Utilizarea oțetului parfumat în locul unui detergent sau a unui balsam de rufe tradițional va elimina electricitatea statică, va conferi o senzație de moale și va adăuga un miros proaspăt hainelor dumneavoastră.

Fiți atenți să nu folosiți prea mult oțet sau bicarbonat de sodiu, deoarece unele culori fragile pot să-și piardă intensitatea. Majoritatea hainelor sunt sigure de spălat. Puteți să le puneți în mașină la temperaturi moderate și la viteze moderate de centrifugare.

Spălați hainele în apă rece. Utilizați o temperatură mai mică de 40 de grade Celsius (104 grade Fahrenheit) și o viteză de centrifugare mai mică de 600 de rotații pe minut. Hainele care sunt spălate cu delicatețe sunt mai puțin predispuse la micșorare și la formarea de cute.

Articol recomandat de sport.ro
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Citește și...
O prezentatoare de la BBC a făcut semne obscene în timp ce era în transmisiune directă. Cum şi-a explicat gestul
O prezentatoare de la BBC a făcut semne obscene în timp ce era în transmisiune directă. Cum şi-a explicat gestul

Gafă la BBC. O prezentatoare de știri a arătat degetul mijlociu în timp ce era în transmisiune directă. Maryam Moshiri și-a cerut scuze pe rețelele sociale, explicând că era o glumă privată şi nu intenţiona ca momentul să fie văzut de public.

Surpriză la Electric Castle în 2024. Va ajunge pentru prima dată în România
Surpriză la Electric Castle în 2024. Va ajunge pentru prima dată în România

Ne pregătim pentru sărbători, dar și pentru festivalurile care ne vor anima vara, anul viitor. La Electric Castle - ediția cu numărul 10 - pe scenă vor urca numai artiști de nota 10, promit organizatorii.

Un tigru se plimba cu un pantof în gură într-o grădină zoologică, apoi angajații au făcut o descoperire șocantă
Un tigru se plimba cu un pantof în gură într-o grădină zoologică, apoi angajații au făcut o descoperire șocantă

Un bărbat din Pakistan a fost găsit mort la o grădină zoologică, după ce angajații au văzut un tigru cu un pantof în gură.

Recomandări
„Batjocură politică”. Salariile profesorilor vor crește doar cu 13% din ianuarie, față de 40% cât le-a fost promis
„Batjocură politică”. Salariile profesorilor vor crește doar cu 13% din ianuarie, față de 40% cât le-a fost promis

Chiar din luna ianuarie sunt pregătite noi măsuri prin care Guvernul vrea să facă economii și să reducă deficitul bugetar.

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică
Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară, Venitul Minim de Incluziune. 

Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme
Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme

În plin război declarat împotriva evazioniștilor, Direcția Generala Antifraudă din Capitală se confruntă cu un nou scandal de corupție.