Caz ireal în Piatra Neamț. Primarul orașului e acuzat de viceprimar că fură apă din rețea
Primarul orașului Piatra Neamț, liberalul Andrei Carabelea, fură apă printr-un racord fraudulos la rețea, care ocolește contorul ce înregistrează consumul de apă potabilă, afirmă viceprimarul social-democrat al urbei, Alin Lehăduș.
Primarul municipiului Piatra Neamț, liberalul Andrei Carabelea, este acuzat de către viceprimarul social-democrat Alin Lehăduș că fură apă din rețeaua orașului, după ce ar fi fost prins de angajații Apa Serv că avea instalat la domiciliul său un bypass peste contorul care înregistrează consumul de apă potabilă, scrie Ziar Piatra Neamț.
”În cauză, s-a întocmit un proces verbal, s-a dispus intrarea în legalitate și cel mai probabil Carabelea va trebui să plătească apa pe care vor estima cei de la ApaServ că a consumat-o”, arată publicația citată.
”O problemă atât de gravă privind moralitatea unei persoane aflate într-o funcție publică nu poate duce decât la demisia celui în cauză. Dacă această situație este adevărată (iar datele de mai jos arată că ea este sau cel puțin a fost la un anumit moment dat) atunci primarul Andrei Carabelea trebuie să își dea demisia din funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț”, a scris viceprimarul orașului, Alin Lehăduș, într-o postare în care prezintă și dovezile sale: procesul verbal de constatare întocmit de regia de apă și o fotografie a racordului fraudulos.
Primarul din Piatra Neamț: ”Au început să inventeze minciuni”
Luni seară, primarul din Piatra Neamț a postat o reacție vehementă, în care îi acuză pe cei de la PSD că ”au început să inventeze minciuni la adresa primarului. Ultima mizerie leagă numele meu de un aşa-zis branşament ilegal la reţeaua de apă”.
Carabelea susține că îi va da în judecată pe detractorii săi și somează Apa Serv ”să iasă public şi să prezinte situaţia reală”.
Edilul explică situația printr-un ”exces de zel” al regiei de apă și postează, la rândul său, un alt proces verbal al aceleiași Apa Serv, menit să-i dea lui dreptate.
Precizări suplimentare ale primarului din Piatra Neamț
Ulterior publicării acestui articol, primarul Andrei Carabelea a insistat cu o serie de precizări, deși poziția principială a edilului din Piatra Neamț cu privire la acuzațiile care i s-au adus a fost deja prezentată.
Prezentăm astfel și varianta adăugită și completată a dreptului său la replică, ca o adendă la dreptul la replică deja prezentat.
”În vederea corectei informări a publicului, referitor la articolul apărut în data de 26.02.2024 pe site-ul Știrile ProTV, cu titlul „Caz ireal în Piatra Neamț. Primarul orașului e acuzat de viceprimar că fură apă din rețea”, ținând cont de principiile jurnalismului, vă rugăm să publicați următorul:
DREPT LA REPLICĂ
Branșamentul respectiv este un branșament vechi, înființat în anii ’90, perioadă în care se monta un tip de contor care avea un termen de valabilitate metrologică de 5 ani. La depășirea termenului de valabilitate, pentru că operatorul de apă deținea un număr limitat de contoare, acesta era demontat și trimis la verificare. În această perioadă, pentru că utilizatorul nu putea fi lăsat fără apă potabilă, alimentarea se făcea prin acel bypass, la care se deschidea robinetul, iar facturarea se făcea la paușal, până la montarea contorului după verificare.
Așa cum se poate vedea și din poza publicată inițial, dar și din procesul verbal ulterior, din 24.11.2023, întocmit de reprezentanții Apa Serv, robinetul de la bypass este închis și tăiat, ceea ce face imposibilă alimentarea cu apă prin bypass și, în speță, fraudarea contorului de apă. De altfel, de la înființarea branșamentului (acum aproximativ 30 de ani) și până în prezent, contorul a fost schimbat de cel puțin patru ori, a fost citit de mai multe ori de operatorii APA SERV, deci a fost văzut de zeci de ori de reprezentanții companiei județene de apă.
Mai mult, din fișa de consum atașată reiese faptul că la respectiva adresă consumul este unul constant, pe perioada pe care au fost puse la dispoziție consumurile (09.2017 – 01.2024). Din același document rezultă un consum mediu de aproximativ 17 m3/lună pentru trei persoane (la adresă locuind trei persoane), ceea ce se încadrează în reglementările Normativului NP 133/2022 - Normativ privind proiectarea, execuția și exploatarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare ale localităților.
„Disperaţi că le fuge pământul de sub picioare şi odată cu el şi funcţiile, unii <
Sursa: StirilePROTV
Etichete: apa, primar, piatra neamt, fura, retea,
Dată publicare:
26-02-2024 22:01