Care este cel mai puternic pașaport din lume. Situația României

Dată publicare: 23-12-2018 16:42
Dată actualizare: 23-12-2018 16:51


pasaport britanic

Un nou raport publicat în octombrie 2018 dezvăluie care este statul cu cel mai puternic pașaport din lume, calitate data de numărul de țări în care cetățenii pot călători fără viză sau alte restricții de circulație, scrie CNN.

Conform indexului Henley Passport, elaborat de firma de consultanță pentru cetățenie globală Henley & PartnersCitizens, Japonia are acum cel mai puternic pașaport de pe planetă.

După ce au obținut accesul fără viză în Myanmar, la începutul luni decembriei, cetățenii japonezi pot beneficia acum de accesul fără viză în 190 de destinații din întreaga lume - bătând Singapore, cu 189 destinații, pe locul al doilea.

Germania, Franța și Coreea de Sud ocupă locul trei, cu 188 de destinații. Uzbekistanul a ridicat cerințele de vize pentru cetățenii francezi în 5 octombrie, după ce a acordat deja acces liber cetățenilor din Japonia și Singapore la începutul lunii februarie.

Coreea de Sud a obținut accesul fără viză în Myanmar pe 1 octombrie, în timp ce Paraguay a eliminat vizele pentru deținătorii de pașapoarte din Singapore în 2017.

Statele Unite împart poziția a cincea în clasament cu Norvegia, Marea Britanie, Austria, Luxemburg, Olanda și Portugalia. Cetățenii acestor țări pot călători fără viză în 186 de state.

Cetățenii cu pașaport de România pot călători liber în 169 de țări, la egalitate cu bulgarii și croații. Țara noastră se află pe locul 18, în clasament. Cetățenii din Republica Moldova pot călători fără viză în 122 de țări.

Rusia a căzut pe locul 47, în ciuda faptului că a primit un impuls în septembrie, când Taiwanul a anunțat o abrogare a vizelor pentru cetățenii ruși.

Emiratele Arabe Unite este cea mai mare poveste de succes a deceniului când vine vorba de libertatea de călătorie. A ajuns de la locul 62 în 2006 pana acum fiind pe locul 21 in clasament.

De asemenea, recent a fost semnat un acord de eliminare a vizelor cu Rusia, care va intra în vigoare în lunile următoare.

China a obținut recent accesul în St. Lucia și Myanmar și este acum pe locul 71, după ce a urcat 14 locuri de la începutul anului 2017.

Christian H. Kälin, președintele grupului Henley & Partners, a comentat pe marginea "rezultatelor extraordinare pe care statele le pot realiza atunci când lucrează împreună cu colegii lor globali pentru a construi o lume mai interconectată și mai colaborantă”.

"China și Emiratele Arabe Unite exemplifică acest tip de progres, doar ca urmare a relațiilor puternice pe care le-au construit cu țările partenere din întreaga lume".

Ultimul loc pe lista actualizată a indexului Henley Passport este împărțit de Afganistan și Irak, cu acces fără viză sau viză la sosire în 30 de jurisdicții, chiar sub Siria și Somalia (32) și Pakistan (33).

Beneficiile unui pașaport puternic includ, pe lângă posibilitatea de a călători fără viză, și taxe mai puține sau posibilitate de a munci sau de a învăța peste hotare.

În 2018, 143 de state din cele 199 de state analizate au primit acces liber în alte țări, în timp ce penstru șapte state, accesul a fost limitat.

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO