Care este cel mai puternic pașaport din lume. Situația României

pasaport britanic
iStock

Un nou raport publicat în octombrie 2018 dezvăluie care este statul cu cel mai puternic pașaport din lume, calitate data de numărul de țări în care cetățenii pot călători fără viză sau alte restricții de circulație, scrie CNN.

Conform indexului Henley Passport, elaborat de firma de consultanță pentru cetățenie globală Henley & PartnersCitizens, Japonia are acum cel mai puternic pașaport de pe planetă.

După ce au obținut accesul fără viză în Myanmar, la începutul luni decembriei, cetățenii japonezi pot beneficia acum de accesul fără viză în 190 de destinații din întreaga lume - bătând Singapore, cu 189 destinații, pe locul al doilea.

Germania, Franța și Coreea de Sud ocupă locul trei, cu 188 de destinații. Uzbekistanul a ridicat cerințele de vize pentru cetățenii francezi în 5 octombrie, după ce a acordat deja acces liber cetățenilor din Japonia și Singapore la începutul lunii februarie.

Coreea de Sud a obținut accesul fără viză în Myanmar pe 1 octombrie, în timp ce Paraguay a eliminat vizele pentru deținătorii de pașapoarte din Singapore în 2017.

Citește și
Bolivari Venezuela - AFP/Getty Images
Țara in care oamenii trăiesc doar pentru că dau șpagă. Cât costă un pașaport sau "albirea" cazierului

Statele Unite împart poziția a cincea în clasament cu Norvegia, Marea Britanie, Austria, Luxemburg, Olanda și Portugalia. Cetățenii acestor țări pot călători fără viză în 186 de state.

Cetățenii cu pașaport de România pot călători liber în 169 de țări, la egalitate cu bulgarii și croații. Țara noastră se află pe locul 18, în clasament. Cetățenii din Republica Moldova pot călători fără viză în 122 de țări.

Rusia a căzut pe locul 47, în ciuda faptului că a primit un impuls în septembrie, când Taiwanul a anunțat o abrogare a vizelor pentru cetățenii ruși.

Emiratele Arabe Unite este cea mai mare poveste de succes a deceniului când vine vorba de libertatea de călătorie. A ajuns de la locul 62 în 2006 pana acum fiind pe locul 21 in clasament.

De asemenea, recent a fost semnat un acord de eliminare a vizelor cu Rusia, care va intra în vigoare în lunile următoare.

China a obținut recent accesul în St. Lucia și Myanmar și este acum pe locul 71, după ce a urcat 14 locuri de la începutul anului 2017.

Christian H. Kälin, președintele grupului Henley & Partners, a comentat pe marginea "rezultatelor extraordinare pe care statele le pot realiza atunci când lucrează împreună cu colegii lor globali pentru a construi o lume mai interconectată și mai colaborantă”.

"China și Emiratele Arabe Unite exemplifică acest tip de progres, doar ca urmare a relațiilor puternice pe care le-au construit cu țările partenere din întreaga lume".

Ultimul loc pe lista actualizată a indexului Henley Passport este împărțit de Afganistan și Irak, cu acces fără viză sau viză la sosire în 30 de jurisdicții, chiar sub Siria și Somalia (32) și Pakistan (33).

Beneficiile unui pașaport puternic includ, pe lângă posibilitatea de a călători fără viză, și taxe mai puține sau posibilitate de a munci sau de a învăța peste hotare.

În 2018, 143 de state din cele 199 de state analizate au primit acces liber în alte țări, în timp ce penstru șapte state, accesul a fost limitat.

Citește și...
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT

Britanicii vor fi obligaţi să plătească 7 euro pentru o autorizare electronică dacă vor dori să călătorească în statele Uniunii Europene după Brexit dacă acesta se va produce fără un acord.

Țara in care oamenii trăiesc doar pentru că dau șpagă. Cât costă un pașaport sau
Țara in care oamenii trăiesc doar pentru că dau șpagă. Cât costă un pașaport sau "albirea" cazierului

Venezuela trece, în ultimii ani, prin cea mai gravă criză economică, iar inflația a topit pur și simplu banii oamenilor.

Recomandări
Vladimir Putin îl destituie, în plină mobilizare, pe generalul de armată Dmitri Bulgakov, viceministru al Apărării
Vladimir Putin îl destituie, în plină mobilizare, pe generalul de armată Dmitri Bulgakov, viceministru al Apărării

Rusia a anunţat, sâmbătă, înlocuirea generalului de armată Dmitri Bulgakov, însărcinat cu logistica, după ce ofensiva rusă în Ucraina a întâmpinat dificultăţi în acest domeniu.  

Referendumuri în Ucraina. Soldații pro-ruși merg înarmați, din ușă în ușă, pentru a obține voturi, în zonele ocupate
Referendumuri în Ucraina. Soldații pro-ruși merg înarmați, din ușă în ușă, pentru a obține voturi, în zonele ocupate

Kievul transmite că soldații separatiști merg înarmați, din ușă în ușă, în zonele ocupate ale Ucrainei, pentru a strânge voturile necesare referendumurile privind aderarea la Rusia.

Motivul cumplit pentru care cei doi soți de 89 ani din București au decis să-și pună capăt zilelor împreună
Motivul cumplit pentru care cei doi soți de 89 ani din București au decis să-și pună capăt zilelor împreună

Bătrâni, singuri și bolnavi, doi soți de 89 ani, din București, au decis să-și pună capăt zilelor împreună. S-au aruncat ținându-se de mână de la etajul al șaptelea al blocului în care locuiau, în Sectorul 2 al Capitalei.