Biletul de adio al lui Hitler. Ce a scris liderul nazist înainte să se sinucidă

Dată publicare: 24-04-2019 22:53
Dată actualizare: 24-04-2019 23:23


Biletul de adio al lui Hitler

O telegramă considerată a fi biletul de adio al lui Hitler, prin care liderul nazist refuza să părăsească Berlinul, va fi scoasă la licitație.

Hitler i-a trimis unuia dintre comandanții favoriți, mareșalul Ferdinand Schörner, o telegramă , prin care îl anunță că refuză să părăsească Berlinul, cu doar câteva zile înainte de a se sinucide.

Hitler refuză astfel să fie privit de poporul lui ca un lider slab, deși capitalarea Germaniei era aproape, scrie Daily Mail.

”Voi rămâne în Berlin, pentru a lua parte, într-un mod onorabil, la bătălia decisivă pentru Germania și pentru a da un bun exemplu celor care au rămas. Consider că numai în acest mod îmi voi onora țara. Celorlalți le spun că trebuie făcute toate eforturile pentru a câștiga lupta pentru Berlin”, a scris Hitler.

 

Document istoric unic

 

Casa de licitații Alexander Historical Auctions din Maryland, care va scoate la vânzare telegrama, susține că este vorba despre un “document istoric unic”.

"Acest document poate fi considerat ca fiind biletul de adio al lui Adolf Hitler. Nu există altă dovadă scrisă prin care Hitler să-și declare intenția de a rămâne și de a muri în Berlin. În scrisoare, Hitler încearcă să se portretizeze ca fiind un lider curajos până la final, când, de fapt, el s-a închis în dormitorul lui și și-a tras un glonte în cap", a declarat directorul casei de licitații, Bill Panagopulos.

Lotul scos la licitație include și un transcript al unei scrisori primite de Hitler de la mareșalul Schörner, prin care acesta îl ruga să se salveze.

“Vreau să vă rog, în acest moment important, să părăsiți Berlinul și să vă asumați comanda flancului de sud. Dacă veți cădea, și Germania va cădea. Milioane de germani așteaptă șansa de a reconstrui Germania din nou, cu dumneavoastră”, a scris Schörner.

Hitler și partenera sa, Eva Braun, s-au sinucis în buncărul din Berlin pe 30 aprilie 1945.

Telegrama va fi vândută între 30 aprilie și 1 mai, la un preț care ar putea ajunge între 60.000 și 80.000 de dolari.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO