Babka este vedeta meselor de Paște de anul acesta. Desertul spectaculos a luat locul cozonacului tradițional
S-au deschis listele pentru comenzile de cozonaci. Prețurile pornesc de la câteva zeci de lei și pot ajunge la aproape 200, pentru un singur cozonac, în funcție de ingrediente și de complexitatea rețetei.
Unii sunt umpluți cu ciocolată belgiană, ori cu fistic. Brutăriile din țară vor pregăti șapte milioane de cozonaci pentru Paște. Ce-i drept, mai puțini față de anul trecut cu aproape 300 de mii, estimează patronatul din industria de panificație. Cei care vor să se bucure de aroma desertului abia scos din cuptor, îl pot pregăti, desigur, acasă.
Patiserii au început să își promoveze cozonacii în fel și chip. Au diversificat oferta, așa că pregătesc acum și babka. Se fac tradițional în Polonia și Ucraina, însă rețetele au fost puțin schimbate, pentru ca prăjitura să fie cât mai atrăgătoare. Dar și prețul e pe măsură.
Alina Elena Pasăre, reprezentant cofetărie: „Din gama luxury este cel cu fistic sau nucă și pe lângă acesta mai e și cel cu ciocolată. Doar ciocolată. La aceștia prețul variază între 135 și 189 de lei”.
Un cozonac de un kilogram, umplut generos cu ciocolată fină belgiană și cremă de alune de pădure, costă 120 de lei.
Ca să nu sperie clienții, unii patiseri au mai tăiat din preț, dar și din gramaj. De pildă, un cozonac ce cântărește 800 de grame costă puțin peste 100 de lei.
Anca Cheregi, admnistrator: „Anul trecut cozonacii erau mai mari, undeva la 1.100 de grame și costau undeva mai mult. Acum încercând să-i menținem accesibili am scăzut puțin gramajul ca să putem scădea și prețul fără a renunța la calitate".
În băcănii găsim cel mai ieftin cozonac. Cel cu mac e doar 30 de lei. Vedeta este însă unul uriaș, ce poate îndestula o familie numeroasă.
Adina Pașca, reprezentant băcănie: „Piesa de rezistență este cozonacul gigant cu umplutură de nucă și rahat. Are opt kilograme, costă 360 de lei însă îl dăm cu felia. Fiecare client ne spune cât dorește și noi tăiem din el. Avem clienți care cumpără și tot cozonacul întreg. Avem și moară. Măcinăm noi făina. De aceea prețurile au rămas la fel ca anul trecut”.
Dacă vrem să ne bucurăm de aroma desertului abia scos din cuptor, îl putem pregăti acasă. Pentru doi cozonaci, ingredientele au costat puțin peste 40 de lei. Asta și pentru că, ne indică ultimele cifre de la Institutul Național de Satistică, prețul la alimentele de bază a scăzut. Cu puțin noroc, rezultatul poate fi spectaculos.
Potrivit patronatelor din panificație, anul acesta se mențin exporturile în țările unde sunt plecați cei mai mulți români.