Au început pregătirile pentru masa festivă de Crăciun. Cele mai căutate alimente în piețe
Caltaboș, sarmale, salată de boeuf și nelipsiții cozonaci. Mulți români au început pregătirile pentru masa festivă de Crăciun.
Cele mai căutate alimente sunt carnea de porc, slănina afumată și murăturile.
Numai că prețurile au crescut anul acesta, iar oamenii speră să aibă de sărbători puțin din toate, nu din belșug.
Pentru un platou de aperitive care dă startul mesei de Crăciun, oamenii vor să aleagă cele mai gustoase produse tradiționale.
Cumpărător: „Ce să căutam? Tobă, cârnați, șunculiță afumată. Sarmale, am luat carne deja.”
Reporter: În foi de viță sau de varză?
Cumpărător: „De varză, tradițional.”
Pe platou încape și niște brânză.
Cumpărător: „Să fie bun și ieftin. Mă uit în funcție de preț, să zic așa. Am preferințe, dar e mai scump acum, cu prețurile astea.”
Cumpărător: „Am cumpărat o pulpă de vită pentru salata de boeuf.”
De pe masă nu pot lipsi sarmalele. Fiecare, după gust.
Cumpărător: „Unul mănâncă varză, unul mănâncă viță, așa că trebuie să fac și așa, și așa. Facem și tobă, facem și caltaboș, facem, Slavă, domnului, de toate! E lăsat de la Dumnezeu să mâncăm o sărmăluță, un caltaboș.”
Se caută și verdeața proaspătă. În piețele din Brașov, oamenii au făcut turul tarabelor, poate-poate reușesc să ia mai ieftin câteva legături.
Reporter: Cât vi se cere, atâta dați?
Cumpărător: „Păi, oricum, prețurile sunt puse și ai de unde să alegi, diversitate.”
Sunt cozi și în preajma butoaielor cu varză murată. Dintr-un kilogram, care costă șase lei, gospodinele spune că ies lejer 30 de sarmale. Pe tarabe există și soluții pentru cei care preferă sarmalele în foi de viță.
Vânzătoare: „Asta e frunza de viță pe care o culegem în mai, îi tăiem codițele, o punem la saramură și luăm sare direct din salină, și punem peste ea și își păstrează și culoarea, și prospețimea. Un leu cincizeci pachetul de 10 bucăți.”
Într-o piață din Iași, oamenii au căutat legume de la prima oră. Cele mai cerute au fost rădăcinoasele pentru salată de boef, legumele proaspete, dar și murăturile.
Cumpărător: „Pentru salată, pentru supă, pentru borș, pentru orice. Am luat rădăcini, uite-le, morcov am, astea îmi lipseau.”
Cumpărător: „Zarzavaturi, morcov, pătrunjel. Ciorbă, chișcă, cârnați, salat boef, de toate. De aici am luat zarzavaturi."
Față de alți ani, comercianții spun că toate produsele sunt mai scumpe cu 20-30 %, așa că meniul de Crăciun nu va mai fi la fel de bogat ca în alți ani.