Animalul african aflat la mare căutare în România. Este prietenos ca un cățel și curat ca o pisică

Dată publicare: 21-07-2021 18:38
Dată actualizare: 21-07-2021 19:47


Energici ca un hamster, prietenoşi ca un căţel şi... curaţi ca o pisică. Vorbim despre arici, deveniţi în ultima vreme animale de companie la mare căutare.

În ciuda ţepilor, se lasă mângâiaţi, în plus sunt foarte fotogenici, aşa că numărul celor care îl ţin în casă creşte de la o zi la alta. Atenţie însă, este vorba despre cei din rasa africană, care sunt semidomestici. Aricii noştri sălbatici trebuie lăsaţi în natură. Legea ne interzice să-i ţinem în casă.

Freddie este deja vedetă pe internet. Are propria pagina pe instagram şi o mulţime de admiratori. Stăpâna lui l-a primit cadou şi a fost dragoste la prima vedere.

Andreea Popa, stăpâna lui Freddie: "Iniţial am văzut nişte poze pe internet cu arici şi toţi zâmbeau şi erau foarte fericiţi. Şi eu sunt o fire mai pozitivă aşa, fericită, şi am zis că asta este animalul meu."

În urmă cu doi ani, existau în România doar câteva zeci de exemplare de arici de companie. Acum sunt câteva mii iar numărul lor creşte exponenţial. Animalele provin din Africa, unde există o specie semidomesticită care s-a adaptat traiului în captivitate.

Alexandra Stoichina, crescătoare de arici: "Mi se par foarte drăgălaşi, foarte diferiţi, şi aşa neînţeleşi cumva. Toată lumea îi vede aşa cu ţepi şi zic cum poţi să îi ţii în braţe, nu poţi să-l mângâi, dar, de fapt, poţi, doar că trebuie să te apropii de el şi să se apropie şi el de tine."

Aricii au nevoie de o cuşcă, preferabil cât mai mare, o rotiţă pentru mişcare, picurator de apă şi mâncare specială. Animal nocturn, ariciul va dormi mult ziua şi va începe să fie activ seara. Aveţi însă timp să interacţionaţi cu el, fără să-i deranjaţi metabolismul.

Mircea Barbu, reprezentantul unui petshop: "Trebuie socializat şi interacţionat cu el ca el să devină blând, pentru că el are instinct de animal sălbatic."

Cea mai mare problemă a crescătorilor de arici este aceea că în ţară sunt foarte puţini medici veterinari specializați în animale exotice, astfel că, la nevoie, e greu de găsit un doctor.

Loredana Gheorghe, medic veterinar: "Aricii au fost ceva necunoscut, să zic aşa, şi pentru noi.”
Reporter: “Și cum v-aţi adaptat?”
Loredana Gheorghe, medic veterinar: “Învățăm şi noi odată cu ei, cu iubitorii de animale. Sunt animale iubitoare şi dacă sunt tratate cu răbdare şi iubire, sunt ca oricare alt animal de copmpanie."

Atras şi el de aricii africani, un tânăr din Sibiu a cumpărat acum 7 ani o pereche. Pentru că cererea e tot mai mare, se gândeşte să vândă puii. Preţul unui arici african începe de la 300 de lei şi poate ajunge la câteva sute de euro, în funcţie de colorit.

Dacă în România anumite specii de arici pot fi folosite ca animale de companie, în alte ţări acest lucru este strict interzis. Multe asociaţii spun că sunt animale fragile care suferă atunci când sunt ţinute în captivitate.


VIDEO PROTVPLUS.RO