Anchetă la Iași. Acte medicale și însemnele unei parohii, folosite într-o campanie umanitară falsă
Este anchetă la Iași, acolo unde mai multe acte medicale și însemnele unei parohii au fost folosite ilegal într-o campanie așa-zis umanitară.
Părinții unei fetițe, diagnosticate cu o boală cruntă, au cerut bani pentru tratament medical și au reușit să strângă 100 de mii de euro în mai puțin de 3 luni.
În realitate, pacienta care îi impresiona pe cei miloși.. nici nu exista. Astfel de cazuri de înșelăciune apar din ce în ce mai des, susțin polițiștii!
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Preotul paroh al unei biserici din Iași a făcut plângere la Poliție la finalul anului trecut. Atunci, spune părintele, a fost asaltat de telefoane venite de la mai multe parohii din țară, dar și din partea enoriașilor, care îl întrebau dacă a reușit să strângă banii pentru cazul medical.
Așa și-a dat seama că persoane necunoscute folosesc însemnele bisericii ca să trimită scrisori în care cer bani pentru că o fetiță de 8 ani, grav bolnavă, și care ar fi trebuit tratată în străinătate.
Ioan Chirvasă, parohia Sf Prooroc Daniel, Iași: „Parohia noastră nu a eliberat o asemena adeverință. Se strâng bani pe baza unor acte false. Eu nu cunosc această persoană sau nu o identific”.
Abordat la telefon, presupusul tată al copilei bolnave, în numele căreia erau ceruți 100 de mii de euro - este evaziv.
Reporter: „Ați strâns suma de bani necesară?”
Suspect: „Da, da, da. S-a rezolvat. Eu sunt la clinică acum, o să revin mai tărziu puțin, cu un telefon.”
Reporter: „Cei de aici, de la biserică, spun că nu știu despre ce este vorba.”
Suspect: „A fost soția anul trecut, a fost la părinte acolo și da, ne-a ajutat și părintele.”
Reporter: „La care părinte?”
Suspect: „Dacă nu vă suparăți, trebuie să vorbesc cu cineva. Pot să revin în jumătate de oră?”
În acest caz, și Spitalul de Pediatrie Sf Maria din Iași a făcut deja plângere la Poliție pentru folosirea abuzivă a numelui unității medicale. Copilul invocat în apel nu a fost niciodată în evidența spitalului, susțin oficialii.
Dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfânta Maria Iași: „El nu apare în registrele Clinicii de Oncologie, nici ca nume, nici ca diagnostic, iar medicul curant care apare pe acel certificat, cât și medicul șef de secție nu au eliberat un astfeel de certificat medical".
Deocamdată, nimeni nu a fost reținut în acest caz, deși există un cerc de suspecți.
Agent principal Anca VIjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iași: „Polițiștii efectueaza cercetări într-un dosar penal săvârșit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals".
Culmea e că aceleași două conturi bancare, indicate de indivizi pentru donații, au fost utilizate și în alte campanii de donare de fonduri, tot pentru minori.