Vânzările de carte s-au prăbușit, pe fondul pandemiei. Ce se întâmplă cu bibliotecile din țară

Ultima actualizare: 06-09-2020 20:44

Vânzările de carte s-au prăbușit de la începutul pandemiei chiar și cu 90%, în cazul editurilor mici, care își vând volumele mai ales la raft.

Librăriile și așa puține au stat închise în timpul stării de urgență, iar românii și-au redus cheltuielile. Oamenii din industria cărții au cerut ajutor Guvernului. O soluție ar fi subvenționarea achiziției de carte cu vouchere.

În vitrine sau pe rafturi, cărţile din librării au rămas nemişcate în ultimele luni, pentru că sunt tot mai puţini cumpărători.

Mihai Mitrică, director executiv Asociaţia editorilor de Carte: "De la jumătatea lunii martie vânzările s-au prăbuşit cu circa 75% odată cu închiderea librăriilor, iar în aprilie la cele mai multe dintre edituri, aici mă refer la cele mici şi mijlocii a început dezastrul. Neavând la dispoziţie prea multe canale de distribuţie, în afara site-urilor proprii, aceste edituri au avut vânzări diminuate şi cu 90%".

E drept ca vânzările online au crescut, dar nu suficient.

Dana Anghelescu, manager Editura Creator: "Înregistrăm în domeniul vânzărilor de carte online o creştere de 37%, raportat la încasările de anul trecut. Această creştere deocamdată nu suplineşte vânzările înregistrate în lanţurile din magazine".

Delia Petrescu, reprezentant editura smart publishing: "Chiar ieri am vorbit cu reprezentantul unui site, librărie online şi pentru că s-a trecut de jumătatea anului o să avem nişte retururi pentru majoritatea titlurilor. Au scăzut vânzările, nu aş putea să vă dau un procent exact că urmează să facem calcul dar se simte."

Librăriile se răresc de la un an la altul. Dacă după Revoluţie erau în jur de 1.200, acum sunt de cinci ori mai puţine.

Mihai Mitrică: "Avem în România, în momentul de faţă, circa 250 de puncte de vânzare de carte. Circa o treime sunt concentrate în Bucureşti. Este foarte posibil ca librăriile independente care nu fac parte dintr-un lanţ de librării să aibă o soartă extrem de dificilă."

Şi bibliotecile sunt din ce în ce mai rare. În ultimii 25 de ani, numărul lor s-a redus cu o treime, arata datele oficiale.

Ioana Crihană, director executiv al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România: "Practic nu au mai avut numărul de locuitori reglementat prin legea bibliotecilor, respectiv un bibliotecar la 2.500 de locuitori."

Pentru ca pandemia să nu-i îndepărteze şi mai mult pe iubitorii de lectură, în unele biblioteci cărţile sunt dezinfectate cu ultraviolete.

Marian Suciu, bibliotecar: "După ce le-am introdus în aparat se închide uşa, se apasa butonul de start şi ele stau în jur de 1 minut şi zece secunde la sterilizat.”

Aparatul va fi testat până în luna octombrie. Un astfel de dispozitiv costa în jur de 8.000 de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO