Statui date jos, la Târgu Jiu, pentru că una dintre ele avea sânii prea mari. Reacția artistului
Povestea halucinantă a sculpturii din Târgu Jiu a bustului Arethiei Tătărescu, soţia fostului premier al României, din perioada interbelică, Gheorghe Tătărescu, a ajuns la final.
La aproape 4 ani de când Ministerul Culturii a cerut îndepărtarea bustului din locul în care a fost amplasat, acesta a fost coborât de pe postament. Motivul autorităţilor este cel puţin hilar: bustul doamnei ar fi prea generos, pentru privitori. Artistul care a creat opera, consideră, însă decizia, una penibilă.
Bustul Arethiei Tătărescu şi al soţului ei, Nicolae Tătărescu, au fost realizate în 2014, de artistul Paul Popescu.
Cele două lucrări au fost îndepărtate, însă, de pe soclurile pe care au stat până acum în Targu-Jiu şi duse în depozitul Muzeului Judeţean de Istorie.
Ministerul Culturii a decis la scurt timp după montarea lor că opera "o reprezintă inadecvat" pe soţia fostului prim-ministru. Bustul ar fi avut sânii prea mari.
Dumitru Hortopan, director Muzeul Judeţean Gorj: - Motivul care era specificat în adresa de la Ministerul Culturii, zicea că concepţia artistică a artistului nu a coincis cu concepţia artistică a membrilor comisiei naţionale.
Reporter: - În privinţa bustului doamnei?
Dumitru Hortopan, director Muzeul Judeţean Gorj: - Da, în privinţa bustului doamnei.
În plus, amplasarea busturilor nu ar fi avut toate avizele. Paul Popescu, artistul care a realizat busturile, consideră aprecierea autorităţilor despre bustul Arethiei Tătărescu, ceva stupid. În plus, spune el, reacţia ar fi apărut la scurt timp după ce a atras atenţia că lucrările lui Brâncuşi din Targu-Jiu sunt distruse de autorităţile locale, atunci când au hotărât să le curățe, imprudent, cu un jet de apă, sub presiune. De atunci, ar fi început şicanele. În plus, spune artistul, el s-a inspirat chiar dintr-o fotografie de epocă a Arethiei Tătărescu.
Paul Popescu, autorul lucrărilor: - Orice fapta bună nu rămâne nepedepsită. N-a primit avizul Arethia Tătărescu, au zis că e prea sexoasă, are sânii prea mări.
Reporter: - Nu aţi mai avut reproşuri?
Paul Popescu, autorul lucrărilor: - Nu, dar am avut comenzi pentru frumuseţea sânilor.
Ştirea a ajuns, la vremea respectivă, şi în presa internaţională, care a comentat în termeni ironici situaţia.
Localnicii sunt şi ei miraţi de decizia autorităţilor.
În 1938, Arethia Tătărescu, supranumită "marea doamna a Gorjului", l-a ajutat pe Constantin Brâncuşi să realizeze, la Târgu Jiu, singurele opere pe care artistul le-a expus în aer liber: "Coloana fără Sfârşit", "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului" şi "Aleea Scaunelor".
Busturile soţilor Tătărescu vor fi amplasate tot într-un loc public, în localitatea Vladimir, la 60 de kilometri de Târgu Jiu. Motivul autorităţilor pare strategic. Aproape nici un turist nu trece pe acolo.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Targu Jiu, ministerul culturii, aviz, busturi,
Dată publicare:
05-07-2018 13:24