Obiecte sfinte, furate din biserici şi sinagogi. Ce fac apoi hoţii cu ele

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 22 Februarie 2019 20:34
Data publicarii: Vineri 22 Februarie 2019 18:54
Categorie: Cultura

Hoţii care lucrează la comandă vânează obiecte de cult valoroase, pentru ca apoi să încerce să le vândă pe piaţa neagră din Europa. Peste 80 de astfel de obiecte sunt căutate de poliţiştii români.

Printre acestea, şi ''Chivotul Sfânt'' din Sinagoga Mare a oraşului Siret, care a fost furat şi găsit ulterior, pe site-ul unei case de licitaţii din Israel. Licitaţia a pornit de la 35 de mii de dolari însă cel care a dat 50 de mii de dolari a fost declarat câştigător. În descriere se spune clar de unde provine piesa, ba chiar că a ajuns în Israel în urma unei "operaţiuni complexe şi după mari eforturi".

Chivotul ar fi fost reasamblat în Israel şi ar fi suferit mici imperfecţiuni. Acesta datează din secolul al XIX-lea şi măsoară 5,4 metri înălţime. Nu se ştie deocamdată cum a fost scoas din ţară. În chivot erau ţinute sulurile sfinte.

Prof. Sorin Golda - preşedintele comunităţii evreilor din Suceava: "Toate sinagogile au acest Aron Kodes. Este locul central din fiecare sinagogă evreieasca. Este cel mai vechi şi cel mai important element religios. Lada e făcută din lemn de salcâm, placată cu aur şi cu doi heruvimi."

Chivotul a dispărut din SinagogaMare din Şiret după ce s-au făcut lucrări de restaurare, între 2017 şi 2018. În locul originalului a apărut o copie.

Aurel Buzincu, director Direcţia pentru Cultură Suceava: "Răul a început în momentul în care a fost dus la restaurare. A fost dus fără să fie evaluat şi astfel nu a putut fi şi clasat. A doua oară s-a încălcat legea când, dacă a fost scos din ţară, şi a fost scos fără să ne ceară acordul. Avea nevoie de un certificat de export. A fost furat."

Anchetatorii români încearcă să colaboreze cu poliţiştii israelieni şi vor cere ajutorul Interpolului ca să dea de urma hoţilor şi să recupereze piesa. Există, din păcate, o adevărată piaţa neagră a obiectelor bisericeşti valoroase.

Gheorghiță Vasile Serafim, pictor de artă sacră: "Sunt oameni care iubesc nu din punct de vedere spiritual aceste obiecte, ci din punct de vedere material. Nu ştiu dacă noi, ţara noastră, suntem o sursă de asemenea material, dar problema cred că este la nivel european."

Comisar şef de poliţie Claudiu Mainov, IGPR direcţia de investigaţii criminale, serviciul pentru protejarea patrimoniului cultural naţional: "Sunt furturi rare în sensul că se execută la comandă, pentru aşa ceva trebuie să ai o piaţă de desfacere. Când au mai fost recuperate icoane ne-am dat seama că plecau spre teritoriul estic al Europei, respectiv Ucraina, Republica Moldova"

Pe site-ul Poliţiei Române apar peste 80 de obiecte de cult care au fost furate în ultimii ani, şi cărora nu li s-a mai dat de urma - de la icoane şi evanghelii, la statuete şi potire, ba chiar şi un clopot de 60 de kg.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Jaf ca-n filme într-o comună. Cum au furat, doi hoți, peste 100.000 de lei în câteva minute
Jaf ca-n filme într-o comună. Cum au furat, doi hoți, peste 100.000 de lei în câteva minute
VIDEO PROTVPLUS.RO
Monstri, Marius Olteanu, Festivalul de Film de la Sofia
“Monştri.“, debutul lui Marius Olteanu, câştigă Marele Premiu la Festivalul de Film de la Sofia
Cea mai fotografiată librărie din lume se află în București: "Locul ăsta e la modă"
Obiecte sfinte, furate din biserici şi sinagogi. Ce fac apoi hoţii cu ele
Cum a ajuns Poliţia Harghita să deţină un Picasso. "Era o acţiune pe tăieri de lemne"
Un film israelian a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin
Filmul românesc "Monştri." a luat premiul publicului pentru debut la Festivalul de la Berlin
Alexander Strighin pictor rus
Un orfan cu paralizie cerebrală, printre cei mai populari artişti ruşi. Cum pictează
Luvrul din Abu Dhabi a cumpărat un Rembrandt. Suma astronomică plătită pentru "brand"
Singurul film românesc de la Berlinală, apreciat de critici: "Mulți români în sală"
Operele cu care participăm la Bienala de la Veneția. Ce reprezintă maşinile de spălat
Tablouri şi desene atribuite lui Hitler, confiscate de poliţie. Ce secret ar ascunde
Suma cu care s-au vândut mai multe scrisori trimise de Constantin Brâncuși nepoatei sale