Lupoaica lui Traian, "grav bolnavă". Ce s-a descoperit după ce a rămas fără coadă


Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Miercuri 11 Octombrie 2017 12:14
Categorie: Cultura
statuia lui traian

Controversata statuie din faţa Muzeului Naţional de Istorie are nevoie de reparaţii ample şi va fi demontată, spune Primăria Capitalei.

Monumentul, care se află în administrarea Primăriei Generale a Capitalei, a rămas fără coadă la începutul lunii. Nu e clar de ce - reprezentanţii Muzeului de Istorie susțin că statuia nu ar fi fost vandalizată, ci coada s-ar fi dezlipit și ar fi căzut - însă coada statuii a fost între timp recuperaţi de un poliţist şi urma să fie pusă la loc. 

Primăria a firmă însă că toată statuia va trebui demontată, deoarece incidentul a dezvăluit că monumentul are probleme mult mai grave,astfel că e nevoie de reparaţii semnificative. Iar acestea nu se pot face în faţa Muzeului, fiindcă trecătorii ar fi puşi în pericol.

Comunicat PMB: Având în vedere faptul că statuia "Împăratului Traian" a fost vandalizată în cursul acestei luni, Primăria Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), a dispus efectuarea unor intervenţii de urgenţă pentru remontarea elementului artistic care fusese rupt (coada lupoaicei).

Cu acest prilej, specialiştii care au realizat expertiză monumentului au constatat că lipsesc elemente din structura de rezistenţă, iar altele sunt degradate, motiv pentru care AMPT a decis efectuarea unor lucrări de restaurare în regim de urgenţă. Aceste operaţiuni necesită transportarea statuii în atelier deoarece lucrările în situ nu sunt de natură a garanta siguranţa cetăţenilor aflaţi în proximitatea lucrărilor. Cu această ocazie se va face şi constatarea stării de conservare a statuii.

Sursa: Pro TV

De ce n-are ”Lupoaica lui Traian” coadă
Statuia Imparatului Traian, subiect de glume si ironii. The Telegraph: Romanii rad de ea pe internet
Statuia Imparatului Traian, subiect de glume si ironii. The Telegraph: Romanii rad de ea pe internet
VIDEO PROTVPLUS.RO