La Cluj, filmul s-a reinterpretat în farfurie. Cină pregătită de un chef pe baza peliculei rulate la TIFF
La Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj, spectatorii au avut parte de o noapte memorabilă. Un documentar despre un restaurant cu două stele Michelin, din Spania, a fost urmat de o cină rafinată.
Proiecții au avut loc în toate cele 12 amplasamente. Un documentar despre un restaurant cu două stele Michelin din Spania a fost urmat de o cină pregătită în spiritul localului inovator.
La restaurantul Mugaritz, în fiecare sezon este elaborat un nou meniu: fiecare preparat trebuie să spună o poveste.
Oamenii s-au lăsat hipnotizați de procesul migălos prin care sunt activate simțurile cu ajutorul mâncării. Le-a crescut și apetitul pentru întâlnirea cu un bucătar chef care a pregătit o surpriză culinară în spiritul Mugaritz.
Bărbat: „Plec și la cină, sunt foarte curios ce au pregătit în baza filmului. Restaurantul pe care ni l-a prezentat este unul incredibil.”
Femeie: „Mi-a plăcut foarte mult ideea din spatele acestui meniu incredibil, da! Mi s-a făcut și poftă.”
În timpul ce rula filmul, în bucătăria restaurantului se muncea la foc continuu.
Inspirat de tematica peliculei, bucătarul-șef a gândit un meniu cu ingrediente simple.
Alexandru Dumitru, bucătar chef: „Până la urmă au mers tot pe partea asta de memorie, de amintiri, de „ce ne-a adus aici”. Și atunci m-am gândit să fac preparatele pe care le-am făcut timp de 10 ani în România în fiecare vară. Roșii, brânză, căpșuni. Acum o să prepar niște flori de dovlecel umplute cu urdă și verdețuri, o să meargă cu un sos de mărar și pește.”
Femeie: „E foarte bun și are și o ceapă ascunsă pe acolo care mă duce cu gândul la salata de crudități. De grădina bunicii mai degrabă, foarte bun.”
Femeie: „Roșii și brânză de burduf, foarte bună. Brânza de burduf este extrem de cremoasă, e ca o pastă.”
Au urmat preparate din carne de vită și hribi, iar desertul – Pavlova cu căpșuni.
Bărbat: „Se simt produsele locale, se simte calitate. Foarte bună! Se simte execuția foarte bună. Absolut impecabil!”
Cristian Hordilă, reprezentant TIFF: „În fiecare an selectăm trei filme care vorbesc despre mâncare sau povești în jurul mesei și reușim să ducem alături de parteneri câte un șef în fiecare seară care are sarcina de a reinterpreta filmul în farfurie.”