La Cluj, filmul s-a reinterpretat în farfurie. Cină pregătită de un chef pe baza peliculei rulate la TIFF

×
Codul embed a fost copiat

La Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj, spectatorii au avut parte de o noapte memorabilă. Un documentar despre un restaurant cu două stele Michelin, din Spania, a fost urmat de o cină rafinată.

Proiecții au avut loc în toate cele 12 amplasamente. Un documentar despre un restaurant cu două stele Michelin din Spania a fost urmat de o cină pregătită în spiritul localului inovator.

La restaurantul Mugaritz, în fiecare sezon este elaborat un nou meniu: fiecare preparat trebuie să spună o poveste.

Oamenii s-au lăsat hipnotizați de procesul migălos prin care sunt activate simțurile cu ajutorul mâncării. Le-a crescut și apetitul pentru întâlnirea cu un bucătar chef care a pregătit o surpriză culinară în spiritul Mugaritz.

Bărbat: „Plec și la cină, sunt foarte curios ce au pregătit în baza filmului. Restaurantul pe care ni l-a prezentat este unul incredibil.”

Citește și
florin piersic tiff
Florin Piersic, omagiat la gala de deschidere a TIFF de la Cluj. Festivalul ține zece zile

Femeie: „Mi-a plăcut foarte mult ideea din spatele acestui meniu incredibil, da! Mi s-a făcut și poftă.”

În timpul ce rula filmul, în bucătăria restaurantului se muncea la foc continuu.

Inspirat de tematica peliculei, bucătarul-șef a gândit un meniu cu ingrediente simple.

Alexandru Dumitru, bucătar chef: „Până la urmă au mers tot pe partea asta de memorie, de amintiri, de „ce ne-a adus aici”. Și atunci m-am gândit să fac preparatele pe care le-am făcut timp de 10 ani în România în fiecare vară. Roșii, brânză, căpșuni. Acum o să prepar niște flori de dovlecel umplute cu urdă și verdețuri, o să meargă cu un sos de mărar și pește.”

Femeie: „E foarte bun și are și o ceapă ascunsă pe acolo care mă duce cu gândul la salata de crudități. De grădina bunicii mai degrabă, foarte bun.”

Femeie: „Roșii și brânză de burduf, foarte bună. Brânza de burduf este extrem de cremoasă, e ca o pastă.”

Au urmat preparate din carne de vită și hribi, iar desertul – Pavlova cu căpșuni.

Bărbat: „Se simt produsele locale, se simte calitate. Foarte bună! Se simte execuția foarte bună. Absolut impecabil!”

Cristian Hordilă, reprezentant TIFF: „În fiecare an selectăm trei filme care vorbesc despre mâncare sau povești în jurul mesei și reușim să ducem alături de parteneri câte un șef în fiecare seară care are sarcina de a reinterpreta filmul în farfurie.”

Seara a fost desăvârșită de muzica instrumentală și de lumina lumânărilor.
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Haos la debutul lui Dinamo în Superliga! Suporterii, bătuți de jandarmi la Miercurea Ciuc: violență și gaze lacrimogene
FOTO Haos la debutul lui Dinamo în Superliga! Suporterii, bătuți de jandarmi la Miercurea Ciuc: violență și gaze lacrimogene
Citește și...
Cinefilii transformați în protagoniști: un concert post-punk și o proiecție inedită a „Rocky Horror Picture Show” la TIFF
Cinefilii transformați în protagoniști: un concert post-punk și o proiecție inedită a „Rocky Horror Picture Show” la TIFF

În a doua seară a Festivalului Internațional de Film Transilvania, filmul și muzica s-au îmbinat într-un cadru de poveste.

Florin Piersic, omagiat la gala de deschidere a TIFF de la Cluj. Festivalul ține zece zile
Florin Piersic, omagiat la gala de deschidere a TIFF de la Cluj. Festivalul ține zece zile

Cluj-Napoca se transformă, timp de 10 zile, în capitala cinematografiei internaționale.

Începe TIFF la Cluj-Napoca. Proiecția din prima seară a festivalului de film
Începe TIFF la Cluj-Napoca. Proiecția din prima seară a festivalului de film

La Cluj-Napoca începe Festivalul Internațional de Film Transilvania, un adevărat maraton așteptat de toți cinefilii. Orașul freamătă deja. Străzile sunt pline de actori şi fani, deopotrivă.

TIFF 2025 aduce la Cluj 200 de filme din 50 de țări. O peliculă scrisă cu AI, în premieră în România
TIFF 2025 aduce la Cluj 200 de filme din 50 de țări. O peliculă scrisă cu AI, în premieră în România

Cluj-Napoca se pregătește să devină, din nou, platoul de film al verii. Cortina este gata să se ridice la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania – unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa de Est.

Marele trofeu TIFF, în valoare de 10.000 de euro, a fost câștigat de filmul indian „Fetele tot fete”
Marele trofeu TIFF, în valoare de 10.000 de euro, a fost câștigat de filmul indian „Fetele tot fete”

Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a aflat câștigătorii, într-o gală specială. Marele trofeu, în valoare de 10.000 de euro, a mers la un film indian.  

Recomandări
România trebuie să trimită la Bruxelles un nou PNRR, mai realist. Proiecte de 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi realizate
România trebuie să trimită la Bruxelles un nou PNRR, mai realist. Proiecte de 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi realizate

Școli, spitale și tronsoane de autostrăzi rămân doar pe hârtie. Proiecte în valoare de peste 6 miliarde de euro nu vor mai putea fi realizate cu bani din PNRR, spune ministrul Proiectelor Europene, după o discuție cu oficialii de la Bruxelles.

Spitalul Matei Balș, pus sub acuzare în dosarul incendiului soldat cu 9 morți. Acuzații noi de abuz în serviciu și distrugere
Spitalul Matei Balș, pus sub acuzare în dosarul incendiului soldat cu 9 morți. Acuzații noi de abuz în serviciu și distrugere

Parchetul Capitalei anunță că a extins ancheta în dosarul incendiului de la „Matei Balș”, punând sub acuzare spitalul, o firmă, un administrator și șefa achizițiilor.

Bolojan pregătește tăieri la Guvern. Personalul, redus cu până la 40%. La un minister au fost reduse salariile directorilor
Bolojan pregătește tăieri la Guvern. Personalul, redus cu până la 40%. La un minister au fost reduse salariile directorilor

Pentru a reduce din costuri, premierul începe tăierile chiar la Guvern. Ilie Bolojan intenționează să organizeze mai multe concursuri pentru angajații cancelariei și ai Secretariatului General.