Dezvoltare personală. Cel mai vizat raft din librării în 2021. Ce au mai citit românii

Ultima actualizare: 09-01-2022 19:43

Deși suntem la coadă Europei în ceea ce privește cititul de carte, românii au cumpărat mai multe volume în anul ce tocmai s-a încheiat, față de anul 2020 - care a fost un an păgubos pentru librării.

Cărțile de dezvoltare personală, poveștile pentru copii și volumele marilor ecranizări au fost în topul căutărilor. Totuși de câteva luni se resimte o criză pe piața hârtiei, ceea ce înseamnă că și cărțile s-ar putea scumpi din această primăvară.

Românii au citit mai mult în 2021, față de anii trecuți. O singură platforma de vânzare de carte a livrat anul trecut peste 2 milioane de cărți în toată țară.

Dezvoltare personală - acesta a fost cel mai vizitat raft în librării în anul ce tocmai s-a încheiat. Și asta se vede pentru că unele dintre cele mai citite cărți în 2021 fac parte din această categorie: "Vindecarea copilului interior", "Când corpul spune nu" și "Atomic Habits". Interesul pentru această categorie se vede și în vânzări, pentru că unele librării au vândut chiar și cu 50% mai multe cărți de dezvoltare personală în 2021, față de 2020.

În topul celor mai vândute cărți au fost și cele după care s-au făcut ecranizări de succes, cum ar fi Casa Gucciși Dune.

Și cărțile pentru copii au fost la mare căutare, iar printre cele mai căutate titluri au fost celebrele Dumbrava Minunată a lui Sadoveanu și Recreația Mare, de Mircea Santimbreanu.

Laura Țeposu, Directorul unei librării online: "Tendințele pe care le-am văzut în pandemie și post-pandemie, sunt că tot mai mulți utilizatori tineri, adică segmentul 18-24 de ani accesează acest canal de achiziție și ce am văzut îmbucurător este că și segmentul 50-60 de ani achiziționează tot mai mult online."

Coșul mediu de cumpărături pentru cărți a fost de 100 de lei. Locuitorii din București și Ilfov au cumpărat cele mai multe cărți în 2021. Aici, o singură librărie a vândut peste 500 de mii de cărți. Urmează apoi Brașov, Cluj și Iași, care împreună adună peste 400 de mii de exemplare vândute.

Cu toate acestea, 2022 se anunță un an greu pentru vânzarea de carte. Costul hârtiei a crescut deja și de câteva luni marile papetării și edituri au probleme cu aprovizionarea. Deocamdată librăriile vând din stocurile vechi, așadar preurile nu sunt mult nemodificate, însă din primăvara, specialișții ne spun să ne aștepăm la scumpiri în sectorul de carte.

Dan Bacalum, reprezentantul unei tipografii: „Nu asistăm numai la o creștere a prețului hârtiei, asistăm și la o criză de hârtie. Capacitățile de producție de hârtie s-au mutat din zona de hârtie pentru cărți și reviste către zona de ambalaje. Zona de ambalaje și carton a crescut pe timpul pandemiei de câteva zeci de ori, cererea este uriașă."

La noi în țară nu există nici un producător de hârtie, așa că importăm totul din străinătate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO