Cetatea preferată a prințului Charles va fi restaurată. "Avem parte de mulţi străini"


Ultimul update: Joi 14 Noiembrie 2019 09:27
Data publicarii: Joi 14 Noiembrie 2019 08:30
Categorie: Cultura

În timp ce turiştii români, dar şi străinii, sunt interesaţi să descopere locuri încărcate de istorie din ţară, autorităţile dau semne că vor să se implice.

În Saschiz, de pildă, localitate din Mureş de care s-a îndrăgostit prinţul Charles, a fost începută reabilitarea Cetăţii Ţărăneşti.

Primăria a obţinut opt milioane de euro de la Uniunea Europeană în urmă cu doi ani, dar abia acum au fost demarate lucrările.

De priveliştea de poveste de pe dealul abrupt al Cetăţii Ţărăneşti de la Saschiz se bucura Prinţul Charles în urmă cu mai bine de trei ani. De atunci a tot crescut numărul vizitatorilor dornici să admire construcţia ridicată de saşi în 1347 - gândită ca refugiu pentru localnici în caz de invazii.

Alin Por, ghid turistic: "Cetatea a fost construită de şapte comune. Are şapte turnuri. Este foarte căutată de turişti pentru că este o vedere frumoasă şi este ceva special, vedere asupra vetrei satului."

Rudolf Poletna, localnic: "Spre deliciul nostru avem parte de foarte mulţi străini şi persoane care vin din toate ţările posibile şi acest lucru ne bucură.''

Cum turiştii par tot mai atraşi de zonă, primăria a decis să restaureze cetatea cu fonduri europene.

"Avem o mică capelă în interior şi o fântână. Capela nu face obiectul restaurării. Probabil într-un proiect viitor. Costurile erau prea mari şi nu ne încadrăm în buget."

Proiectul, în valoare de opt milioane de euro, a fost câştigat în urmă cu doi ani, însă abia acum încep lucrările. Şi cum costurile au crescut, diferenţa va fi acoperită din bugetul local.

Ovidiu Şoaită, primar Saschiz: "E un contract de 8 milioane euro, din care diferenţa de 200 de mii este contribuţia localităţii. Momentan se organizează şantierul şi se montează schele. Este monument istoric de categoria A, care atrage foarte mulţi turişti."

Cetatea va fi restaurată în doi ani, promit constructorii. În timpul lucrărilor, turiştii nu vor putea vizita ruinele.

VIDEO PROTVPLUS.RO